Mad & opskrifter

Opskrift: Sådan laver du den bedste citronmåne

Af Line Lei Mohrsen Jensen 22. juni 2021
Foto: PR
Efteråret har for alvor meldt sin ankomst, og det betyder koldere dage og indendørshygge. Det er blevet tid til lune sweatre, stearinlys og ikke mindst hjemmebag. Vi Unge har derfor fået Annemette Voss’ opskrift på en klassisk kage, du kan bage på de regnfulde dage.
12 personer
Tid i alt 1 t og 30 min

Sandkagedej

  • 200 g smør (stuetemp.)
  • 200 g hvidt sukker
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 4 æg str. M/L (stuetemp.)
  • 200 g kagemel (eller alm. hvedemel)
  • 1½ tsk bagepulver
  • Saft og fintrevet skal af 2 økocitroner

Mazarindej

  • 50 g hvidt sukker
  • 80 g ren rå marcipan
  • 50 g smør (stuetemp.)
  • 1 æg str. M/L (stuetemp.)

Citronglasur

  • 150 g flormelis
  • Saft fra 1-2 økocitroner
  • Solbærstøv til pynt

Kalenderen siger oktober, og det er blevet tid til at finde hyggelige tæpper, stearinlys og en kop varm kakao frem, så du kan komme i efterårsstemning.

Efteråret er en tid, hvor indendørshygge vægtes højt, og derfor er det oplagt at prøve kræfter i køkkenet - for helt ærligt, hvad er bedre end duften (og smagen) af hjemmebag?

I anledning af Annemette Voss’ nye bog, ”Kagebogen” fra Politikens Forlag, som indeholder et hav af lækre skærekager, har Vi Unge fået lov til at dele en opskrift på en klassisk dansk kage - nemlig citronmåne - som du kan bage på de regnfulde dage.

En klassisk dansk kage, som citronmånen, slår nemlig aldrig fejl.

Du kan finde Annemette Voss' opskrift fra "Kagebogen" herunder. 

Sandkagedej:

Tænd ovnen på 165 grader varmluft. Pisk smør, sukker og vaniljepasta længe i en skål, til det er helt lyst og luftigt. Tilsæt ét æg ad gangen og pisk grundigt efter hvert æg. Bland mel og bagepulver og sigt det ned i dejen. Tilsæt også citronsaft og -skal og rør dejen sammen.

Mazarindej:

Ælt sukkeret godt sammen med marcipanen vedhåndkraft. Tilsæt lidt efter lidt det bløde smør, så du hele tiden kan styre, at massen er ensartet. Ælt til slut ægget ind i massen, så du får en meget blød og cremet mazarindej. Vend forsigtigt sandkagedejen sammen med mazarindejen til én jævn kagedej. Fyld dejen i en springform med en diameter på ca. 28 cm, der er smurt og drysset med et tyndt lag mel. Bag kagen i den varme ovn i 45-50 minutter. Lad kagen køle af i formen, hvorefter den placeres på en fint fad.

Citronglasur:

Rør en tyk glasur af flormelis og citronsaft. Fordel glasuren på kagen og lad den sætte sig inden servering. Drys med solbærstøv for både smagens skyld og en smuk effekt.

Psst! Du kan finde flere lækre og inspirerende kageopskrifter i Annemette Voss' nye bog, "Kagebogen", fra Politikens Forlag. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs mere om

MegetMere