laeserbrev_feminisme_er_ikke_skraemmende.
vi unges blog

Læserbrev: ”Feminisme er ikke skræmmende”

Af Mathilde Freyberg, efterskoleelev og Vi Unge-læser 8. marts 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
LÆSERBREV: 17-årige Mathilde skriver i et læserbrev til Vi Unge om vigtigheden i at gøre op med sexisme og krænkelser for at skabe ligestilling mellem kønnene. Læs hendes opråb her.

Kvindernes Internationale Kampdag er, efter min optik, en mindeværdig begivenhed, hvor vi hylder verdens piger og kvinder, ser tilbage på den historiske udvikling samt sætter fokus på kvinders udfordringer, ønsker og muligheder fremadrettet.

Kvinder har i århundreder kæmpet for deres rettigheder. I 1915 vandt vi endelig kampen om stemmeret og siden Rødstrømperne i 1970'erne har kvinder demonstreret, ytret deres holdninger og handlet for en lysere fremtid. Kvindernes Kampdag er derfor et symbol på styrke, mod og handlekraft.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

En drøm om at ændre verden

Jeg hedder Mathilde, og er lige fyldt 17 år. Jeg har altid sat en ære i at hjælpe, hvor jeg kan både i form af landsindsamlinger, frivilligt arbejde og smil til forbigående på gaden. Jeg håber på, at dette læserbrev kan løfte folks humør en smule.

Jeg har siden barnsben drømt om at være med til at redde verden, eller i så fald bare gøre en forskel for nogen, der inderligt fortjener et bedre liv. Jeg bruger oceaner af tid på at fortælle mig selv, at jeg er god nok, som jeg er. Jeg fandt nemlig hurtigt ud af, at det er markant nemmere at hjælpe andre, hvis jeg inderst inde har det godt med mig selv. Det samme råd vil jeg give dig, der læser med.

Retten til egen krop

Man skal være blind for ikke at se uligheden mellem mænd og kvinder, som stadig florerer i dagens Danmark. Vi er nået langt, hvad angår kvinders ret til at ytre sig og kvinders positioner i ledergrupper med magt og disciplin, men der er utrolig lang vej til en verden uden ulighed mellem kønnene.

Det berører mig inderligt at vide, at utallige piger og kvinder på verdensplan har oplevet sexisme, kønsdiskrimination, vold og udnyttelse på baggrund af deres køn. Det mener jeg, at vi alle skal kæmpe for at lave om på. Alle fortjener retten over egen krop og beslutninger.

LÆS OGSÅ: Taylor Swift kritiserer Netflix-serie for sexistisk joke

Jeg har svært ved at forstå, at man som regering kan vedtage en lovgivning om at stramme reglerne for lovlig abort yderligere, ligesom det skete i Polen i november 2020. Efter min mening skal alle kvinder have ret til sin egen krop og principper. Enhver kvinde skal have lov til at sige nej for at passe på sig selv – både fysisk og psykisk. Det er vel en menneskeret!

Feminisme er ikke skræmmende

Jeg tror på, at ulighed mellem køn, er en af de mest essentielle problematikker, man skal løse for at opnå en mere velfortjent verden.

Begrebet feminisme skræmmer mange væk, da ordet kan lyde meget ekstremt. Definitionen af feminisme er ifølge Den Danske Ordbog ”En ideologi og bevægelse som arbejder for ligestilling mellem kønnene, herunder forbedrede økonomiske, politiske og sociale vilkår for kvinder.”

LÆS OGSÅ: Guide: Fem film der hylder et stærkt søsterskab

Det omhandler derfor ikke særbehandling eller et råb om hjælp. Vi kræver blot retten til samme vilkår og rettigheder som mænd. Det er en kamp om at bevise, at vi som kvinder og piger er lige så meget værd som mænd og drenge. Er det ikke en grundlæggende præmis i det moderne samfund, at alle skal behandles lige?

Foto: Mathilde Freyberg

Støt danske kvinder

Der er stor forskel på omfanget af kvinders ulighed på verdensplan. Selvom det udadtil kan føles, at situationen er markant værre i andre lande, er det vigtigt, at vi ikke glemmer de udsatte danske kvinder.

Social-og Indenrigsministeriet har d. 8. februar 2021 bevilliget midler til at åbne et nødkrisecenter for voldsudsatte kvinder og børn. Kvindehjemmene er mange steder i landet fuldt booket, og kvinder står i kø for at komme ind under Covid-19-epidemiens udspil.

Udover dette toppede udbredelsen af hævnporno blandt unge samt andre former for digitale krænkelser i 2018. Flere overskridelser af seksuel karakter sker stadig, og er i øvrigt også opstået i politiske sammenhænge på Christiansborg.

Der er en kultur, som skal tages seriøst, da både hårdt sprogbrug og mobning på baggrund af køn, hudfarve, belastninger eller etnisk herkomst forekommer på nettet og i det virkelige liv. Det skal stoppes nu!

LÆS OGSÅ: Guide: Fem film der hylder et stærkt søsterskab

Sammen er vi stærkere

Jeg har skrevet dette læserbrev, fordi jeg synes det er et utrolig vigtigt emne at åbne en debat for. Vi skal hverken glemme historien eller ignorere nutiden. Jeg ville personligt ønske, at jeg kunne redde hele verden, men jeg må indse, at vi kun kan gøre det sammen.

Vi skal være åbne overfor hinandens forskelligheder, det er dem, der gør os stærkere. Sammen er vi en enhed, og sammen skal vi lade os inspirere af hinanden. Det er mit bud på en mere retfærdig og ligestillet verden.

MestLæste