Vi Unge

Ti gode bøger til sommerferien

Af Julie Larsen 29. juni 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi Unge-ambassadør, Julie, har fundet ti fantastiske bøger, som du kan læse i ferien. Rigitg god læselyst!

Sommerferien er lige på trapperne, og uanset om du skal køre til udlandet, være i sommerhus, eller bare slappe af derhjemme, er det altid godt med en bog. Vi har fundet ti gode bøger til dig!

"Før jeg falder" af Lauren Oliver, Carlsen, 2011
Samantha 'Sam' Kingston har alt; de sødeste veninder, den perfekte kæreste, og så er hun en af de populæreste piger på skolen. Ja, alt er jo bare fantastisk. Indtil hun pludselig dør. Sam mister livet i en tragisk bilulykke efter en fest og er tvunget til at genopleve dagen flere gange. Undervejs finder hun ud af, at de små ændringer, hun selv foretager, også har store konsekvenser for andre.
God til en lang køretur eller kedelige dage, fordi den er superspændende.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sjove ting du kan lave når det regner

"Smertens barn" af Mette Finderup, Gyldendal, 2012
Gyrith bor i vikingetidens Danmark sammen med sine forældre og storebror. Hver sensommer sendes en jomfru fra byen af sted mod kærlighedsgudinden Freja for at prise hende og dermed sikre byens fremtid. Men noget går galt, og Freja sværger, at hun vil tage alle, som Gyrith nogensinde kommer til at elske, fra hende. I begyndelsen rører det ikke Gyrith - hun vil jo slet ikke giftes. Men hun finder ud af, at kærlighed har mange ansigter, og før hun ved af det, mister hun nogen meget tæt på.
God til dig, der gerne vil læse noget anderledes.

"Hvis jeg bliver" af Gayle Forman, Borgen, 2009
17-årige Mia er ude for et biluheld med sin familie, der tragisk mister livet. Mia derimod svæver mellem liv og død og har selv et valg. Men kan hun overhovedet overleve uden sin familie? Hvad med Julliard College? Hvad med Adam, hendes kæreste? Mia gennemgår en masse tanker og minder for at finde frem til svaret.
God til en strandtur, da den er læst så hurtigt.

Læs også: 13 gratis ting du kan lave i sommerferien

"Vandrende sjæle" af Stephenie Meyer, Lindhardt og Ringhof, 2009
Jorden er blevet invaderet af "sjæle." De bliver syet ind i mennesker og overtager dem, befrier dem fra sygdom og had. Få mennesker - de såkaldte "oprørere" - er konstant på flugt for ikke også at få operationen. En af dem, Melanie Snyder, bliver dog fanget, og får sat sjælen Vandrer ind i sig. Men alt går ikke helt som planlagt, for Melanies erindringer og tanker eksisterer stadig og afslører over for Vandrer, at der ude et sted i ørkenen findes et sted med en hel samling af ikke-opererede folk, deriblandt Melanies bror og kæreste. Jagten går straks ind på dem, men Melanie er tættere og tættere på at overtage sin krop igen.
God til regnvejrsdage under dynen.

"Harry Potter"-serien af J.K Rowling, Gyldendal, 1997-2007
Fortællingen om magikeren Harry Potter spreder sig over syv bøger. De handler i grove træk om Harry, Ron og Hermione, der sammen skal bekæmpe den onde Lord Voldemort, samtidig med at de passer deres skole, kærlighedsliv og venskab. Hvis du ikke har læst dem, må du hellere se at komme i gang i ferien!
God til dig, der godt kan lide eventyr og spænding.

"Dødsspillet" af Suzanne Collins, Gyldendal, 2009
Katniss Everdeen bor i distrikt 12 i landet Panem. Hvert år sendes en dreng og en pige fra hvert distrikt ind i dødsspillet, hvor kun én overlever. Da Katniss' søster bliver valgt, tager Katniss friviligt pladsen for at redde sin søsters liv, da folk fra distrikt 12 aldrig vinder. I selve dødsspillet gælder det om at dræbe hinanden, men det har hun lidt svært ved. Undervejs, for at skaffe sponsorer, lader Katniss som om, hun er vildt forelsket i drengen fra distrikt 12, Peeta Mellark. Han gengælder følelserne for hende, hvilket bare gør det endnu svære for hende, at hun er nødt til at slå ham ihjel for selv at overleve.
Der er to andre bøger i serien om Katniss Everdeen, og du sluger dem sikkert hurtigt.
God til dig, der har brug for noget andet end vampyrer, og godt kan lide girlpower.

Læs også: Drømmer du om at blive forfatter?

"Kvinden i sort" af Susan Hill, Loxodonta, 2012
Den unge advokat Arthur Kipps bliver sendt fra storbyen London til Englands østkyst, hvor han skal sortere den nyligt døde Alice Drablow's papirer, så hendes grund kan blive solgt. Huset hun boede i - Eel Marsh's House - viser sig dog hurtigt at være alt andet end normalt. For det første er det placeret langt væk fra byen, og for det andet dukker der hele tiden en skikkelse af en kvinde i sort op, men Arthur tror ikke, hun er levende …
God til dig, der har brug for et lille gys i ferien.

"Gossip Girl"-serien af Cecily von Ziegesar, Carlsen 2002-2009
Du har helt sikkert hørt om tv-serien Gossip Girl, men vidste du også, at den rent faktisk er baseret på en serie af bøger?
Serena van der Woodsen, Blair Waldorf, Nate Archibald og Chuck Bass er bare nogle af navnene på de unge fra Upper East Side, der bliver plaget af sladder-siden Gossip Girl. Gossip Girl er en ukendt person, som skriver om livet på Upper East Side og om alle de unge mennesker derfra. Pludseligt er intet hemmeligt mere, og alle ved alt om alle.
God til dig, der gerne vil læse om tøj, kærlighedsintriger og New York.

"The Perks of Being a Wallflower" af Stephen Chbosky, Pocket Books, 1999
En teenagefyr går under navnet "Charlie", når han skriver breve til en ven, han har hørt om på skolen. Charlie har været meget igennem; hans bedsteven begik selvmord, hans tante, som han holdte meget af, er også død, og hans søster vil ikke engang ses med ham, fordi det kunne ødelægge hendes popularitet. Charlie møder Sam og Patrick, som lærer ham om livet og introducerer ham til stoffer.
Bogen udkommer som film senere på året med blandt andre Emma Watson og Logan Lerman i hovedrollerne.
God til en tur på stranden, og bare et lille smut fra hverdagen.

Barbara Tristan Møllers svære begyndelser af Alberte Winding, Politiken, 2010
Barbara er 16 år. Hendes far har netop fået konstateret prostatakræft, og for at komme lidt væk fra det hele bliver hun au-pair pige hos en dame, bedre kendt som Leoparddamen. En dag finder Barbara hende på gulvet dopet af alkohol og stoffer. Hun er selv sikker på, at det er hendes eksmand, der har forsøgt at dræbe hende, men er det virkeligt Barbara, der skal finde ud af det?
Bogen er en efterfølger på "Barbara Tristan Møllers hemmelige dagbog", men de kan godt læses seperat.
God til dig, der har brug for noget lidt mere realistisk.

MestLæste