Troede du, at du bare skulle finde dig i det, når andre chikanerer eller mobber dig på nettet? Sådan er det heldigvis ikke!

Læs også: Sæt en stop for mobningen

Der er nemlig noget at stille op - der er bare ikke så mange, der ved det, og det vil vi rigtig gerne lave om på, så vi sammen kan bekæmpe mobberne. For der er regler, der skal følges, og i mange tilfælde bliver loven brudt, når nogen bliver hængt ud på sociale medier.

Man må ikke krænke andre med sine ytringer
Du har måske hørt om ytringsfrihed, som sikrer, at vi må sige og mene, hvad vi vil, men der er altså begrænsninger for, hvad man må sige om andre.
Det er nemlig ulovligt at sige eller skrive noget, som kan krænke en anden person, og gør man det, kan man blive straffet. Det gælder for eksempel onde kommentarer om hudfarve, religion eller lignende.

Man må ikke true andre
Har du været ude for, at nogen har truet dig på nettet? Tag et screenshot eller et billede med din telefon af beskederne, og vis dem til dine forældre. Det kan nemlig bruges som bevismateriale, hvis I vil anmelde det til politiet.

Læs også: Sådan tackler du mobning i skolen

Man må ikke dele personlige oplysninger, billeder eller video af andre uden tilladelse
Er der nogen, der deler billeder eller videoer af dig på nettet uden din tilladelse? Det må de ikke. Du er nemlig beskyttet af persondataloven, som siger, at man ikke må videregive personlige oplysninger, billeder eller video af andre uden deres tilladelse - og sker det, kan du anmelde det til politiet. Det gælder også, hvis nogen deler nøgenbilleder af dig. Personlige oplysninger kan for eksempel være, hvis nogen skriver om din seksualitet på nettet.

Anonymitet hjælper ikke
Hvis nogen opretter falske eller anonyme brugere, som de bruger til at chikanere dig på nettet, kan du stadig anmelde det til politiet. Anonymitet kan gøre det sværere at finde frem til, hvem der står bag, men hvis der er et brud på loven, kan politiet sagtens finde personen.

Kilde: Børns Vilkår

Mobning er desværre stadig meget udbredt. Se de triste facts om mobning herunder.

Triste facts om mobning