Mit liv

Sarah Everard-sagen: Derfor er sagen og debatten så vigtig

Af Cecilie Stubkjær Ottosen 15. marts 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
33-årige Sarah Everard forsvandt den 3. marts, da hun gik alene hjem om aftenen. Det har nu startet en vigtig debat om kvinder og pigers generelle sikkerhed og sat fokus på den usikkerhed, som mange kvinder og piger oplever i det offentlige rum. Vi Unge inviterer dig med i debatten, og sætter fokus på dens vigtigste budskaber her.

Den 3. marts klokken 21:00 gik den britiske, 33-årige Sarah Everard alene hjem, efter at hun havde besøgt en veninde i London. Det mest tragiske skete, for hun nåede aldrig hjem i live.

En politiofficer er nu blevet arresteret i Kent, London efter mistanke om kidnapning og mord på Sarah Everard, og en kvinde er ligeledes blevet arresteret efter mistanke om, at hun har assisteret gerningsmanden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: 24 inspirerende kvinder, vi ser op til

Sarah er én ud af mange

Sarahs død har ført til stor debat og har sat et enormt og tiltrængt fokus på kvinder og pigers generelle sikkerhed – for Sarah er langt fra den eneste.

Debatten udspringer nemlig også af andre sager, som for eksempel mordet på Céline Figard, Blessing Olusegun, Alice Gross, Milly Dowler, Sally Anne Bowman og Joanna Yeates - og er altså derfor langt fra et enkelttilfælde. Ét af debattens store omdrejningspunkter er, hvordan vi som mennesker omtaler ofre og mulige ofre. Men også om, hvordan forældre opdrager sine børn.

For det er ikke ofrene og deres adfærd, påklædning eller noget tredje, der skal peges fingre af. Men i stedet dem som begår overgrebet.

Læs også: Bliv inspireret af disse 6 kropspositive TikTokere

Debattens vigtige pointer

Flere har, siden den tragiske nyhed om Sarahs død, tyet til tasterne og skrevet om frygten, der hersker hos mange piger og kvinder. En af dem er @Lucymountain.

Sagen om Sarah handler med andre ord om et problem, der berører mange af os, for den handler om...

  • Kvinder og pigers sikkerhed i det offentlige rum, og om hvorfor vi helt naturligt altid sikrer os, at vores veninder er kommet sikkert hjem.
  • Hvorfor mange kvinder og piger altid sørger for at tage en rute hjem, hvor der er lys og mennesker, hvorfor mange knuger nøglerne i hånden eller laver et falsk opkald, når de går alene i mørke.
  • Kvinder og piger, der ufrivilligt oplever at blive taget på, når de er i byen eller bliver fløjtet og råbt ad, når de går eller cykler forbi en gruppe mænd eller drenge.
  • Hvordan mange piger og kvinder er blevet opdraget til ikke at skulle have en "for" kort kjole eller "for" nedringet en bluse på, ikke at gå alene hjem om natten eller gå alene rundt på en festival.

​Kort sagt sætter mange debattører - i forbindelse med Sarah-sagen - fokus på, hvorfor det altid er piger og kvinder, som skal føle sig utryg og være på vagt – fremfor at debatten bliver vendt og i stedet fokuserer på, hvordan drenge og mænd skal opdrages til at opføre sig ordentligt.

Læs også: Q&A: Bliv klogere på køn

Hvad kan drenge og mænd selv gøre?

"Men det er ikke alle drenge og mænd, der....". Korrekt. Men det ændre ikke på, at piger og kvinder stadig har frygten med sig, og netop derfor er denne debat vigtig at tage del i - for denne frygt skal ikke eksisterer. I stedet skal der ske en ændring allerede fra barndommen. Forældre skal lære deres drengebørn, hvordan man skal opføre sig.

Men læringen stopper ikke efter barnet er vokset op. Som ung og voksent menneske kan man altid lære noget nyt, og det er Stuart Edwards, som er en britisk mand, der lever tæt på, hvor Sarah Everards forsvandt, et eksmpel på. Han har taget del i debatten ved at spørge, hvad han og andre mænd kan gøre for, at kvinder føler sig mere sikre. Du kan læse svarene herunder.

Der er selvfølgelig også mange drenge og mænd, som frygter overfald, hvilket P3 for eksempel har sat fokus på gennem en Instagram-afstemning. Én ting er sikkert: Vi skal alle kunne komme sikkert hjem – hver evig eneste gang – uanset køn.

@gomorgenp3

MestLæste