homoseksuel
Mit liv

Hvad betyder det at være homoseksuel?

Af Louise Haack 19. juni 2018
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi gør dig klogere på, hvad det egentlig betyder at være homoseksuel, når vi svarer på de her syv spørgsmål.

Du har måske hørt, at man er homoseksuel, når man er kærester med en person, der har samme køn som en selv. Men hvordan kan man finde ud af, om man selv er homoseksuel, og er man homoseksuel hele livet?

De spørgsmål kan du få svar på herunder, når vi svarer på syv spørgsmål om homoseksualitet og gør dig endnu klogere på emnet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvornår er man homoseksuel?

Kort sagt kan man sige, at du kan beskrives som homoseksuel, hvis du kun er seksuelt og følelsesmæssigt tiltrukket af personer, der har samme køn som dig selv. Nogle bruger også ordene homo, lesbisk (hvis man er kvinde og tiltrukket af andre kvinder) eller bøsse (hvis man er mand og tiltrukket af andre mænd).

Men det er faktisk ikke så simpelt. Seksualitet handler nemlig ikke om, hvordan andre mennesker definerer dig, men om hvordan du definerer dig selv. Så selv om andre måske mener, at du er homoseksuel, fordi du er sammen med personer af samme køn som dig selv, så er det faktisk dig selv, der bestemmer, om vil kalde dig selv for homoseksuel eller ej.

Læs også: "Teen Wolf"-skuespiller springer ud som homoseksuel

Hvordan kan jeg vide, om jeg er homoseksuel?

Hvis du er en pige, og du føler dig tiltrukket af en anden pige og ikke er interesseret i drenge på den måde, kan man godt sige, at du er homoseksuel. Men det er som sagt op til dig, om du har lyst til at sætte den titel på dig selv.

Hvorfor bliver man homoseksuel?

Der er ikke nogen grund til, at nogle er homoseksuelle og nogle er heteroseksuelle. Forelskelse og tiltrækning er jo ikke noget, man selv kan bestemme over, så derfor kan man heller ikke selv bestemme, om man bliver homoseksuel eller ej. Det er ens følelser, der styrer det.

Er man homoseksuel hele livet?

Måske – måske ikke. Der er rigtig mange mennesker, der oplever, at de er tiltrukket af begge køn i løbet af livet, og man kan faktisk godt være tiltrukket af både en mand og en kvinde på samme tid. Derfor kan man altså godt på et tidspunkt være heteroseksuel og blive kærester med en dreng, når man selv er pige, og senere i livet kan man få en pigekæreste og så springe ud som homoseksuel.

Læs også: Er du i tvivl om din seksualitet?

Skal jeg fortælle folk, at jeg er homoseksuel?

Det må du helt selv bestemme. Det er din egen beslutning at definere dig selv som homoseksuel, og derfor er det også op til dig, om det kun skal være dig, der ved det, eller om du vil være åben omkring det. Det kommer jo faktisk ikke andre ved end dig selv. Men det kan godt være rigtig svært at holde det hemmeligt, når man er sammen med sine venner og familie, og der er rigtig mange, der føler sig superlettede, når de er ”sprunget ud” og har fortalt deres nærmeste, at de er homoseksuelle.

Er det pinligt at være homoseksuel?

NEJ! I Danmark er den største del af befolkningen heteroseksuelle, men det betyder jo ikke, at det er unormalt eller pinligt ikke at være heteroseksuel. Det lyder helt sindssygt, men faktisk troede man i mange år, at homoseksualitet eller biseksualitet var en sygdom, man skulle helbredes for. Det er det altså ikke!

Og heldigvis har opfattelsen af homoseksualitet med tiden ændret sig rigtig meget, så det bliver mere og mere accepteret, at man kan blive tiltrukket af personer, der har samme køn som en selv.

Hvor mange er homoseksuelle?

Det er rigtig svært at vide, fordi det jo kommer helt an på, hvordan man definerer sig selv. Men ifølge organisationen LGBT Danmark siger omkring 5 procent af den danske befolkning, at de er homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede.

Hvis du gerne vil springe ud som homoseksuel, er der gode råd i det her galleri:

Hjælp!Hvordanspringerjegudsomhomoseksuel

Som det første skal du acceptere dig selv. Nogen er til drenge og andre er til piger og uanset, hvad du er til, så er det helt normalt. Det kan være svært at fortælle om sin seksualitet, hvis man ikke selv har accepteret, at det er en naturlig del af en selv.
Det kan være en god idé at starte med at fortælle en superfortrolig veninde, at du er til dit eget køn. På den måde kan du ’øve’ dig lidt, inden du skal fortælle flere om det. Det kan også være, at du har et vildt godt forhold til en af dine bedsteforældre - så længe det er en, som du ikke føler, der vil dømme dig.
Når du vælger at fortælle dine nærmeste om din seksualitet, skal du selvfølgelig stå ved det, du siger. Det nytter ikke noget, at du lader dig påvirke af en negativ kommentar og pludselig trækker i land. Vær afklaret med, om du er homoseksuel eller måske biseksuel, inden du fortæller alle om det.
Måske ville det være rart for dig at snakke med nogen, som har været i samme situation. Du kan også surfe lidt rundt på LGBT Danmarks hjemmeside, hvor der blandt andet er rådgivning til forskellige svære situationer – eller bare situationer, du kan komme ud for generelt. Du kan også ringe til LGBT Danmark, hvis du bare har brug for at snakke anonymt med en om din seksualitet.
Hvis du har besluttet dig for, at tiden er inde, og du vil fortælle dine forældre eller veninde, at du er homoseksuel, er det en god idé at overveje tidspunktet. Ikke til punkt og prikke, men tænk over, om din far for eksempel er på vej ud ad døren. Det vil være rarest for alle, at I har tid til at snakke det igennem og ikke presses af en deadline.
Den mest simple måde at fortælle om din seksualitet er også den sværeste, for det er nemlig at være ærlig. Tag en snak med dine forældre eller dine veninder, hvor du forklarer, at det, som er naturligt for dem, ikke er naturligt for dig. Det kan også være en god idé at fastslå, at du ikke ønsker særlige hensyn, men at de skal betragte dit forhold som alle andres forhold.
Du skal aldrig føle dig presset til at fortælle om din seksualitet. Du skal først fortælle om det, når du er klar. Der er rigtig mange, der først springer ud midt i 20’erne eller senere. Det er overhovedet ikke unormalt at være lidt i tvivl – og bare fordi du går med nogle tanker om det, behøver du ikke dele det med nogen, hvis du ikke har lyst.

MestLæste