Du har måske hørt, at man er homoseksuel, når man er kærester med en person, der har samme køn som en selv. Men hvordan kan man finde ud af, om man selv er homoseksuel, og er man homoseksuel hele livet?

De spørgsmål kan du få svar på herunder, når vi svarer på syv spørgsmål om homoseksualitet og gør dig endnu klogere på emnet. 

Hvornår er man homoseksuel?

Kort sagt kan man sige, at du kan beskrives som homoseksuel, hvis du kun er seksuelt og følelsesmæssigt tiltrukket af personer, der har samme køn som dig selv. Nogle bruger også ordene homo, lesbisk (hvis man er kvinde og tiltrukket af andre kvinder) eller bøsse (hvis man er mand og tiltrukket af andre mænd).

Men det er faktisk ikke så simpelt. Seksualitet handler nemlig ikke om, hvordan andre mennesker definerer dig, men om hvordan du definerer dig selv. Så selv om andre måske mener, at du er homoseksuel, fordi du er sammen med personer af samme køn som dig selv, så er det faktisk dig selv, der bestemmer, om vil kalde dig selv for homoseksuel eller ej.

Læs også: "Teen Wolf"-skuespiller springer ud som homoseksuel

Hvordan kan jeg vide, om jeg er homoseksuel?

Hvis du er en pige, og du føler dig tiltrukket af en anden pige og ikke er interesseret i drenge på den måde, kan man godt sige, at du er homoseksuel. Men det er som sagt op til dig, om du har lyst til at sætte den titel på dig selv.

Hvorfor bliver man homoseksuel?

Der er ikke nogen grund til, at nogle er homoseksuelle og nogle er heteroseksuelle. Forelskelse og tiltrækning er jo ikke noget, man selv kan bestemme over, så derfor kan man heller ikke selv bestemme, om man bliver homoseksuel eller ej. Det er ens følelser, der styrer det.

Er man homoseksuel hele livet?

Måske – måske ikke. Der er rigtig mange mennesker, der oplever, at de er tiltrukket af begge køn i løbet af livet, og man kan faktisk godt være tiltrukket af både en mand og en kvinde på samme tid. Derfor kan man altså godt på et tidspunkt være heteroseksuel og blive kærester med en dreng, når man selv er pige, og senere i livet kan man få en pigekæreste og så springe ud som homoseksuel.  

Læs også: Er du i tvivl om din seksualitet?

Skal jeg fortælle folk, at jeg er homoseksuel?

Det må du helt selv bestemme. Det er din egen beslutning at definere dig selv som homoseksuel, og derfor er det også op til dig, om det kun skal være dig, der ved det, eller om du vil være åben omkring det. Det kommer jo faktisk ikke andre ved end dig selv. Men det kan godt være rigtig svært at holde det hemmeligt, når man er sammen med sine venner og familie, og der er rigtig mange, der føler sig superlettede, når de er ”sprunget ud” og har fortalt deres nærmeste, at de er homoseksuelle.

Er det pinligt at være homoseksuel?

NEJ! I Danmark er den største del af befolkningen heteroseksuelle, men det betyder jo ikke, at det er unormalt eller pinligt ikke at være heteroseksuel. Det lyder helt sindssygt, men faktisk troede man i mange år, at homoseksualitet eller biseksualitet var en sygdom, man skulle helbredes for. Det er det altså ikke!

Og heldigvis har opfattelsen af homoseksualitet med tiden ændret sig rigtig meget, så det bliver mere og mere accepteret, at man kan blive tiltrukket af personer, der har samme køn som en selv.

KONKURRENCE: Vind det fedeste kamera fra Canon

Hvor mange er homoseksuelle?

Det er rigtig svært at vide, fordi det jo kommer helt an på, hvordan man definerer sig selv. Men ifølge organisationen LGBT Danmark siger omkring 5 procent af den danske befolkning, at de er homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede.

Hvis du gerne vil springe ud som homoseksuel, er der gode råd i det her galleri: 

Hjælp! Hvordan springer jeg ud som homoseksuel