Vi piger og kvinder består af halvdelen af verdensbefolkningen, og anderledes fra andre køn menstruerer vi. Selvom menstruation er en helt naturlig del af kroppen, har denne alligevel ført til en række forskellige udfordringer hos piger og kvinder verden over. For eksempel viser en britisk undersøgelse fra 2017, at hver anden pige har prøvet at skippe skolen på grund af menstruation – og hos mange af dem skyldes det, at de har haft problemer med at skaffe hygiejneprodukter.

Det er dog snart ikke længere et problem. I hvert fald ikke i Skotland, som bliver det første land i verden, der giver gratis tamponer og bind til alle.

Læs også: Bind, tamponer eller kop?

Men måske tænker du på, hvordan dette er blevet sat i værks? Og ikke mindst hvorfor?

Det blev besluttet ved lov i det skotske parlament i går, tirsdag den 24. november 2020. Loven gør bind og tamponer gratis for alle, der menstruerer. Derudover understreger den nye lov, at offentlige steder som for eksempel skoler, gymnasier og universiteter skal tilbyde gratis hygiejneprodukter.

Den nye lov har til formål at gøre menstruation til noget helt normalt, fordi det er en helt normal og naturlig ting. Men loven har også til formål at understrege vigtigheden ved ligestilling og samtidig gøre op med det problem, som særligt kvinder og familier, der ikke har særligt mange penge, oplever. Et problem som bliver kaldt for ”menstruationsfattigdom” eller på engelsk ”period poverty”.

Men hvad betyder det? Det handler i bund og grund om, at ikke alle har penge nok til bind og tamponer, og sådan skal det ikke længere være, lyder det fra den skotske politiker Monica Lennon, som siden 2016 har kæmpet for loven om gratis hygiejneprodukter.

Hvad synes du om den nye lov? Og synes du, vi skal indføre en lignende lov i Danmark?