P-piller
Skønhed

Vidste du det om p-piller?

Af Stine Nielsen 12. august 2019
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
P-piller er først og fremmest et præventionsmiddel, men for nogen kan det samtidig hjælpe mod akne.

Lige som al anden medicin kan p-piller have bivirkninger - det kan for eksempel påvirke din vægt og dit humør, men hvad mange ikke ved er, at de også kan gøre din hud renere og fri for bumser.

Læs også: P-piller - Dine top-spørgsmål

For nogle er akne så slemt, at de bliver nødt til at tage meget kraftig antibiotika eller medicin som for eksempel Roaccutan, som har mange ret vilde bivirkninger. Øv! Men for piger kan p-piller være et alternativ.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvordan virker p-piller mod bumser?

Grunden til, at du får bumser, findes i det mandlige kønshormon, som hedder testosteron. ALLE har testosteron i sig - både piger og drenge. Når man er ung, går hormonerne nærmest amok, derfor er det helt normalt, at huden reagerer. Hvis der sker en ubalance i hormonerne, danner man nemlig for meget fedt i huden, og så får man bumser.

P-piller går ind og styrer din hormonbalance. Det er sådan, de kan forhindre dig i at blive gravid, og det er også derfor, dine bumser kan forsvinde, hvis du tager p-piller.

Hvilke p-piller skal jeg vælge?

P-piller er som sagt et præventionsmiddel, og det er forskelligt fra person til person, hvordan de virker. Der er også forskel på pillerne - nogle typer virker bedre mod bumser end andre. Derfor er det altid din læge, der bedst kan beslutte, hvad der passer til dig, og om det kan hjælpe på din akne.

Læs også: Undgå ar efter bumser

Hvad skal jeg overveje først?

P-piller kan også hjælpe mod andre ting - for eksempel menstruationssmerter og langvarig menstruation. Men lige som al anden medicin kan p-piller have bivirkninger. Derfor er det vigtigt, at du snakker med din læge om, hvad der er den bedste løsning for dig. Du kan også prøve at snakke med din mor eller en sundhedsplejerske om det først.

Kilde: Apoteket.dk, Sundhed.dk

P-piller kan hjælpe mod bumser, men galleriet herunder kan du læse hvilke andre midler du kan bruge mod uren hud.

Madmodbumser

Nødder – især paranødder – indeholder zink og selen, som virker mod akne. De har også masser af E-vitamin, magnesium, jern og andre ting, som er gode for hud og helbred.
Du kan bruge brændenælde i te og salater – det hjælper både mod akne og eksem, fordi det hæmmer betændelse i huden. Og så er det også proppet med antioxidanter!
Flere mener, at almindelige mælkeprodukter er dårlige for huden og giver akne. Derfor kan du prøve at erstatte almindelig mælk med soyamælk og andre laktosefri alternativer og se, om det virker.
Æg indeholder mange gode ting – for eksempel selen, zink, protein og vitaminer, som er gode for huden.
Gulerødder indehold vitaminer, der kan være med til at forebygge akne.
Bær har masser af gode antioxidanter og fibre, og så regulerer de blodsukkeret, så du ikke så nemt kommer til at spise sukker og andre ting, der er dårlige for huden.
Rødbede indeholder calcium, magnesium og vitaminer, der heler huden og renser kroppen for affaldsstoffer.
Selv om nogle mælkeprodukter er skidt for huden, så er græsk yoghurt godt. Det modvirker nemlig de bakterier, der kan føre til bumser.
Brug mynte-blade i te, saft eller salat – det har en helende virkning på huden og afstresser kroppen.
Fisk som laks og makrel bekæmper betændelse i huden – ingen store, røde bumser til dig.
Avokadoer hjælper til at fugte huden og danne collagen, som gør huden pæn og ensartet.
En varm kop grøn te giver dig og din hud en masse antioxidanter – mmm!
Vand er noget af det bedste for din hud, hvis du døjer med bumser. Det udrenser din hud, giver den fugt og holder den ung.
Glem mælkechokolade og spis i stedet en god, mørk chokolade – gerne 70 procent kakao. Det er proppet med antioxidanter!

MestLæste