Helbred & balance

Undgå ar efter bumser

Af Luise Gregersen 20. januar 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Som om det ikke er slemt nok at have bumser, så kan de ømme knopper efterlade mærker, der kan være flere år om at forsvinde! Få vores guide til, hvordan du undgår, at dine bumser bliver til ar.

Bumser er vildt irriterende, men de ar og mærker, de efterlader, er tit endnu værre en bumsen selv! Heldigvis er der masser af ting, du selv kan gøre for at undgå flere ar og komme af med dem, du allerede har.

Læs også: Bumser: Slip af med dem nu!

Fingrene væk!
Når du har haft en bums, kommer der tit en mørk plet, der hvor den har siddet. Det mørke område kan helt undgås, hvis du bare holder fingrene fra bumsen! Når du klemmer og trykker i en bums, ødelægger du nemlig de fine blodkar i dit ansigt, og det kan give blålige og lilla mærker på din hud bagefter, især hvis du er meget lys i huden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tal med din læge
Hvis du har mange store bumser, så kan det være svært helt at undgå ar. Når en bums sidder dybt nok i din hud, er din huds forsvar nemlig ikke stærkt nok til at bekæmpe betændelsen og reparere sig selv, og det kan give ar. Hvis du har mange cystelignende bumser, der sidder dybt i huden, kan du tale med din læge om, hvorvidt han eller hun har gode idéer til, hvad der kan hjælpe dig.

Sluk for solen
Hvis uheldet er sket, og du har fået et ar, kan du undgå, at arret bliver værre ved at beskytte dig mod solen. Solens stråler skruer nemlig op for din huds pigmentering, og det kan gøre dine ar mørkere og større. Desuden nedbryder solen hudens celler og gør din hud slappere, og det kan få arrene til at se endnu dybere ud.

Læs også: Stjerner med bumser

Kom af med røde mærker
Selvom skaden er sket, er der masser af cremer og beautyprodukter, der kan få dine ar til at se mindre ud. Især røde og blålige mærker er faktisk ret nemme at komme af med! Du skal bare bruge en creme, der indeholder provitamin-B, der stimulerer hudens egen reparation af pigmentpletter.

Kom af med dybe ar
Fordybninger i huden og "huller" efter bumser kan gøres mindre tydelige med en god olie, der nærer huden og stimulerer hudens dannelse af nye celler.

I galleriet kan du se, hvad du ALDRIG må gøre ved din hud!

DetduALDRIGgøreveddinhud

En af hovedreglerne er aldrig at pille, kradse eller trykke dine hudorme eller bumser. Dine porer bliver kun større af det, og du kan også få røde ar på længere sigt! Samtidig kan der også hurtigt samle sig flere bakterier på din hud, når du bliver ved med at røre ved den. Brug i stedet for en god skrubbecreme, og rens din hud om aftenen, før du går i seng.
Foto: Shutterstock
Noget af det værste, du kan gøre mod din hud, er at indtage alkohol, da det udtørrer huden indefra. Alt vand samt de naturlige fedtstoffer, der findes i din hud, bliver simpelthen drænet ud! Rygning giver dårlig blodcirkulation, hvilket medfører en træt og grå hud.
Foto: Shutterstock
Det er skønt at mærke solens stråler i ansigtet – men det er og bliver bare ikke godt for huden! For meget solbadning kan nemlig give dårlig hud, pigmentpletter og på længere sigt dybe rynker! Brug derfor en god solcreme, eller tag en hat på, hvis du er meget udenfor.
Foto: Shutterstock
Stress tærer både på energien og udstrålingen – og det kan ses i din hud! Over længere perioder med stress vil din hud tørre helt ud og blive meget tyndere. Prøv at geare ned, når du kan mærke, at du presser dig selv for hårdt.
Foto: Shutterstock
For meget sukker kan skabe en form for betændelsestilstand i din krop, og det kan ses på din hud. Man må godt spise sukker (især når det er ens yndlingsslik) – bare ikke for meget! Så kan det nemlig, hos nogle mennesker, ses på huden.
Foto: Shutterstock
Prøv om du kan få otte times søvn om natten, da det vil give dig en smuk hud! Din hud fornyer nemlig sig selv om natten, så det er supervigtigt, at den får den tid, som skal bruge på det. Rens din hud før du går i seng, og kom en god creme i ansigtet eller massér en let olie ind i huden. Det sætter gang i blodcirkulationen og giver dig en flot glød samt et friskt look næste dag!
Foto: Shutterstock