undgå bumser
Helbred & balance

Bumser: Slip af med dem nu!

Af Luise Gregersen 4. november 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Bumser er vildt irriterende, og de små, ømme knopper dukker altid op på de forkerte tidspunkter! Derfor har vi samlet de bedste tips til, hvordan du slipper af med dine bumser, og hvordan du undgår at få nye.

Bumser er supernederen, og så har de det med at dukke op lige inden, du skal til årets fest eller på date med dit crush. Men hvorfor får man overhovedet bumser, og hvorfor er man så præget af det i teenagealderen?

Huden bliver mere fedtet, og der begynder at komme bumser, når man har haft sin første menstruation. Det er hormonerne i kroppen, der bestemmer, hvor mange bumser man får, og nogle er mere plagede af bumser end andre. Det er især produktionen af mandligt kønshormon, der stiger i puberteten, og det producerer talg, der giver fedtet hud og bumser.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Heldigvis er der en masse ting, du kan gøre for at komme af med dine bumser og undgå at få nye.

Læs også: Sådan dækker du den største bums på to minutter

15 tips mod bumser og uren hud:

 1. Vand renser huden indefra. Når du drikker masser af vand, kan du derfor både slippe af med nogle af dine bumser og forebygge, at der kommer nye!
 2. Snavs og sved tilstopper dine porer, og det er noget, der får bumserne til at blomstre. Husk derfor at vaske dit ansigt morgen og aften med en mild sæbe, der er særligt beregnet til bumser.
 3. Vælg en god ansigtscreme, der passer til din hudtype. Hvis din hud mangler fugt, vil du automatisk producere mere olie i ansigtet, og det kan give bumser. Hvis du derimod har en meget fedtet hud, skal du have en ansigtscreme, der passer til din hudtype og ikke gør den mere fedtet.
 4. Får du tit små bumser i panden eller ved hårgrænsen? Hårspray, hårvoks og fedtet hår kan godt være årsag til bumser, så husk at vaske dit hår ofte. Mellem hårvaske er det en god idé, at du sætter dit hår op, så det ikke hænger ned i dit ansigt. Hvis du har pandehår, skal du også huske at sætte det op og give din pande luft en gang imellem, så det ikke gør din hud fedtet, så du får bumser.
 5. For lidt søvn får dig ikke bare til at se træt ud, det kan faktisk også give dig bumser. Så husk at få mindst syv timers skønhedssøvn hver nat! For lidt nattesøvn kan nemlig påvirke hvor mange bumser der kommer, og hvor tit du får udbrud. Godnat!
 6. Motion er et vidunderprodukt mod bumser, fordi det tilfører ilt og næring, som din hud har brug for.
 7. Som om det ikke er slemt nok at være oppustet og have ondt i maven under sin menstruation, så får rigtig mange piger endnu flere bumser, uren hud eller akne, når de har menstruation. Det skyldes de hormonelle ændringer, der er i forbindelse med menstruationen. Den gode nyhed er, at de bumser, der kommer under din menstruation, nemt kan behandles med en særlig type p-piller. Spørg din læge til råds, hvis du overvejer at starte på p-piller.
 8. Hvis du har mange bumser, og du er meget ked af det, så tal med din læge om problemet. Der er masser af cremer og piller, der kan hjælpe dig af med dine bumser, og din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken behandling der passer til din hud. Nogle har nemlig ikke kun bumser og uren hud til tider. Nogle lider af akne, som kan holdes nede, hvis man behandler det.
 9. Du kan faktisk spise dig til en smukkere hud. Hvis du har tendens til fedtet hud, vil fedtholdige og sukkerrige madvarer medvirke til en overproduktion af fedt, som kan give bumser.
 10. Desværre kan motion også være bumsernes ven. Sved kan nemlig være med til at gøre dine bumser værre, så husk at vaske dit ansigt med det samme, når du er færdig med din træning.
 11. Hold fingrene fra bumsen! Selv om det er fristende at forsøge at klemme sine bumser, så kan dine pilfingre give dig slemme infektioner og ar, der aldrig forsvinder.
 12. Generelt skal du faktisk holde nallerne fra dit ansigt - selv om du ikke piller ved en bums. Dine hænder rører ved rigtig mange forskellige ting, og dine håndflader er natyurligt ret fedtede, og bakterier og fedt er guf for bumser, der bare venter på at komme frem!
 13. Husk at give din hud en pause fra makeup. Hvis du dækker din hud med pudder eller foundation hver dag, kan makeuppen tilstoppe dine porer, og det kan skabe urenheder i huden.
 14. Snakker du meget i telefon? Og renser du nogensinde din telefon? Hvis du holder den op mod kinden flere gange om dagen, kommer der masser af bakterier mod din hud. Brug høretelefoner i stedet for, så det ikke er samtalerne med dine bedsteforældre, der giver dig bumser på kinderne.
 15. Husk at skifte dit sengetøj mindst en gang hver anden uge. Du ligger med hovedet på din pude i mange timer hver nat, og hvis betrækket ikke er rent, kan det godt give dig bumser.

Læs også: WHAT: Kommer der en vaccine mod akne??

Sådan dækker du en bums:

En bums, der er hvid…
- Brug en meget tyk concealer på bumsen, og læg lidt pudder ovenpå.

En bums med sår på…
-
Nøjes med lidt god creme og en pudder.

En indvendig bums…
- Brug lidt foundation og lidt pudder.

En bums, der lige er blevet trykket…
- Brug en cremet concealer, og dup lidt pudder midt på bumsen.

Læs også: Hvorfor får man bumser?

I galleriet kan du se den bedste mad mod bumser:

Madmodbumser

Nødder – især paranødder – indeholder zink og selen, som virker mod akne. De har også masser af E-vitamin, magnesium, jern og andre ting, som er gode for hud og helbred.
Du kan bruge brændenælde i te og salater – det hjælper både mod akne og eksem, fordi det hæmmer betændelse i huden. Og så er det også proppet med antioxidanter!
Flere mener, at almindelige mælkeprodukter er dårlige for huden og giver akne. Derfor kan du prøve at erstatte almindelig mælk med soyamælk og andre laktosefri alternativer og se, om det virker.
Æg indeholder mange gode ting – for eksempel selen, zink, protein og vitaminer, som er gode for huden.
Gulerødder indehold vitaminer, der kan være med til at forebygge akne.
Bær har masser af gode antioxidanter og fibre, og så regulerer de blodsukkeret, så du ikke så nemt kommer til at spise sukker og andre ting, der er dårlige for huden.
Rødbede indeholder calcium, magnesium og vitaminer, der heler huden og renser kroppen for affaldsstoffer.
Selv om nogle mælkeprodukter er skidt for huden, så er græsk yoghurt godt. Det modvirker nemlig de bakterier, der kan føre til bumser.
Brug mynte-blade i te, saft eller salat – det har en helende virkning på huden og afstresser kroppen.
Fisk som laks og makrel bekæmper betændelse i huden – ingen store, røde bumser til dig.
Avokadoer hjælper til at fugte huden og danne collagen, som gør huden pæn og ensartet.
En varm kop grøn te giver dig og din hud en masse antioxidanter – mmm!
Vand er noget af det bedste for din hud, hvis du døjer med bumser. Det udrenser din hud, giver den fugt og holder den ung.
Glem mælkechokolade og spis i stedet en god, mørk chokolade – gerne 70 procent kakao. Det er proppet med antioxidanter!

Hvad er dit bedste tip mod bumser?

MestLæste