makeup
Skønhed

Jeg har aldrig | Brugt makeup

Af Louise Haack 26. oktober 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Her fortæller Vi Unges læsere, hvornår de prøvede makeup første gang – og svarene er meget forskellige.

Hvis du drømmer om at blive makeup-artist, har du måske allerede et stort makeup-bord fyldt med mascara, concealer, highlighter og blush i forskellige farver. Men det kan også være, at du faktisk ikke ved, hvad de ord betyder, fordi du aldrig rigtig har gået med makeup.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Lær at lægge makeup via YouTube

Begge ting er heldigvis helt normale, for det er meget forskelligt fra pige til pige, hvornår man begynder at gå med makeup og interessere sig for, hvilken slags makeup-børster man skal have, og hvad den bedste mascara er for en.

Det viser de svar, vi har fået fra vores læsere også. På Instagram spurgte vi, hvornår de første gang begyndte at gå med makeup, og der er virkelig stor forskel på svarene. Nogle af dem har aldrig brugt makeup før, andre øver sig med forskellige makeup tutorials på YouTube, når de er derhjemme, og nogle bruger kun makeup til fest og ikke til hverdag.

Læs også: Makeup for begyndere

Derfor er det altså vigtigt at huske, at man er helt normal, uanset om man tænker på og bruger makeup eller ej, og at man er smuk, som man er – uanset om man bruger makeup eller ej.

Du kan læse nogle af læsernes svar om makeup her:

- Jeg begyndte med mascara i 5. klasse. Det var der, de andre i min klasse også begyndte på det.

- Jeg går i 7. klasse og bruger ikke makeup til hverdag. Hvis jeg skal noget, tager jeg måske lidt mascara på. Jeg synes ikke, man behøver at bruge makeup, for alle piger er smukke, som de er.

- Da jeg var 12 år og skulle til fastelavn, havde jeg mascara på. Jeg syntes, det så pænt ud, så jeg begyndte at bruge lidt til hverdag bagefter.

- Jeg går ikke med makeup til hverdag. Men jeg bruger det til festlige begivenheder. Jeg øver mig også i weekenderne eller efter skole, fordi jeg syntes, det er sjovt at prøve forskellige looks og se, hvordan jeg ser ud med det.

- Jeg prøvede makeup første gang til en fest, da jeg var omkring 11 år. Nu er jeg 13 og går med makeup til hverdag. Dog ikke mascara, da jeg gerne vil have et meget naturligt look. Jeg bukker mine vipper i stedet, og det fremhæver virkelig mine øjne.

- Første gang jeg prøvede mascara, var jeg 11 år gammel og skulle til fødselsdagsfest. Jeg bruger ikke makeup til hverdag, men jeg bruger det til fester.

- Jeg begyndte at gå med mascara i sommerferien 2016, da jeg var 14 år. Jeg gjorde det, fordi jeg syntes, det var sjovt og spændende. Jeg går ikke med det hver dag, men bare lige når jeg føler for det.

- Jeg begyndte at bruge det lige inden min konfirmation. Jeg skulle lige vænne mig til at have mascara på, for det havde jeg aldrig prøvet før.

Psst ... I det nye Vi Unge-blad, der lige er kommet på gaden, kan du læse meget mere, hvis du aldrig før har prøvet at bruge makeup.

Hvis du er begyndt at bruge makeup, skal du huske at tage det af, inden du går i seng. Læs grunden her:

DerforskalduIKKEsovemedmakeup

Hvis du ikke renser din hud om aftenen, er der ret stor risiko for, at din hud bliver uren, da overskydende fedt, makeuprester og snavs fra hele dagen vil samle sig i porerne. Så for at undgå store, sorte porer, som senere kan blive til bumser, skal huden altså renses inden, du hopper under dynerne.
Hvis du sover med din mascara på, risikerer du at knække dine øjenvipper. Du har samtidig større risiko for at få infektioner, da øjenmakeuppen nemt kan sætte sig i dine øjenkroge i løbet af natten og dermed give dig øjenbetændelse eller anden irritation ved øjet. Ikke lækkert!
Din hud vil simpelthen sige fra på et tidspunkt, hvis den ikke bare engang imellem får lov til lige at få et pusterum fra den fede foundation og pudderet. Hvis du ikke giver den ”luft” om natten, vil den derfor med tiden begynde at se grå og trist ud.
Din hud har faktisk brug for mere fugt, end du lige tror – særligt, når det begynder at blive koldere udenfor. Derfor er det supervigtigt, at du giver din hud lov til at hvile uden makeup, så den kan genopbygge og fugte sig selv med en god creme i løbet af natten.
Det er bevist, at din hud ser yngre ud i længere tid, hvis du er god til at rense og pleje den. Hvis du ikke allerede har det, så find derfor en god renserutine, som du kan overskue. Du kan eksempelvis rense din makeup af lige efter aftensmaden, så du ikke bliver for træt omkring din sengetid, hvor du lige har ligget to timer på sofaen. Brug en god olie eller creme og massér den godt ind i huden, for på den måde stimulerer du hudens blodkar, og det får den til at se frisk ud dagen efter.

Læs mere om