Skønhed

Forårsrengøring i makeuppungen

Af Benedikte Brix 11. marts 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er vigtigt for din hud at du sorterer og rydder op i din makeup regelmæssigt. Tjek vores guide til forårsrengøring af makeuppungen.

En gammel creme, en klumbet foundation og din venindes mascara. Makeup, som har ligget længe i din makeuppung, kan have store konsekvenser for din hud.

Derfor er det rigtig vigtigt, at du rydder op og gør rent i de gamle sager, så du ikke smører uvelkomne bakterier rundt i ansigtet - det kan nemlig give trist og uren hud.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Læg den perfekte pudder og foundation

Følg guiden trin for trin og få gjort rent i din makeuppung.

Tjek holdbarhedsdatoerne
Ligesom mad har makeup og cremer også en holdbarhedsdato. For det meste er det et lille logo på produktet, som forestiller en åben creme og et tal. Tallet indikerer, hvor mange måneder, der højst må gå, efter du er begyndt at bruge cremen eller makeuppen for første gang. For eksempel kan der stå "6" på din foundation, og så skal den altså ud, hvis den er over et halvt år gammel - også selv om det er din yndlings, og du ikke har brugt den op.

Læs også: Vi tester concealere

Lugt til det
Selv om der stadig er tid at løbe på, eller der ikke står nogen holdbarhedsdato på produktet, betyder det ikke, at du er sikker. Tjek konsistens, lugt og farve på din makeup. Hvis der er noget, der ser mærkeligt ud eller lugter dårligt, så skal det i skraldespanden.

Lidt generelle regler om makeup og holdbarhed:

- Mascara holder tre til seks måneder, efter den har været åben.
- Foundation og concealer har en holdbarhed på seks til otte måneder.
- Lipgloss, øjenskygge og læbestift kan holde lidt længere - maksimum ét år.
- Lip- og eyeliner skal ud efter 18 måneder.

Læs også: Mascara - Do's and dont's

Sortér
Måske har du en pink øjenskygge liggende, som du aldrig har brugt, og nok heller ikke kommer til at bruge. Sortér med hård hånd og smid alt det makeup ud, som du aldrig bruger.

Vask dine pensler
Det er en rigtig god idé at bruge pensler og svampe til sin makeup, men hvis de ikke er rene, kan det faktisk være værre at bruge dem end fingrene. Smid dine svampe ud og køb nogle nye. De er ikke særligt dyre, og det er altså også mere lækkert med friske svampe. Nu skal du vaske dine pensler. Det gør du bedst med en mild hårshampoo og varmt vand i håndvasken. Bagefter skal penslerne lufttørre med hovedet en anelse nedad, så vandet løber ud. Derfor er det en god idé at have et sammenrullet håndklæde parat, som du kan lægge penslerne på. Hvis du bruger dine pensler ofte, bør du faktisk vaske dem cirka en gang om ugen!

Læs også: Makeup - Den store penselguide

Vask din makeuppung
Når du har tømt alt indholdet ud af din makeuppung eller -taske, lægger der garanteret en del snavs i bunden. Ad! Det skal væk, inden du putter makeuppen tilbage igen, så du kommer af med skidt og snavs, der kan give betændelse og rødmen i huden. Er din makeuppung af nylon eller lignende, kan den komme i vaskemaskinen. Ellers kan du vaske den op i hånden sammen med dine pensler.
Hvis du ikke har en makeuppung, så sørg for at opbevare din makeup et sted, hvor der er mørkt og ikke for varmt. Dine pensler kan du have stående fremme, men resten skal helst i en skuffe eller et skab.

Læs også: Tre trin til en ren og fin hud

Køb nyt
Nu er der måske ikke så meget makeup tilbage i samlingen, men så har du jo en undskyldning for at købe noget nyt.

- Pudder, 63 kroner
- Eyeliner, 23 kroner
- Øjenskygge, 39 kroner
- Læbestift, 39 kroner

Læs også: Fyld makeuppungen for under 300 kroner

Hvor mange forskellige produkter har du i din makeupsamling?

MestLæste