Vask hænder
"Det gør jeg da også", tænker du - men vi mener ikke kun efter, du har været på toilettet. Det er også en god idé at vaske hænder på andre tidspunkter, for eksempel hvis du har været ude at shoppe og har rørt ved en masse døre, gelændere og håndtag, der kan være fyldt med bakterier fra andre (der måske ikke vasker hænder så tit). Bakterierne kan gøre dig syg - tænk, hvis der for eksempel er en, der har holdt på busstangen før dig, som havde snot på hænderne. Eller endnu værre: Bakterier fra afføring.

Gå i bad
Det er rigtigt, at dit hår ikke behøver at blive vasket så ofte, og at det faktisk er sundt kun at vaske det to gange om ugen. Men det betyder ikke, at resten af din krop kan vente så længe. Når du er i teenageårene kan dine hormoner få dig til at svede ekstra meget, og derfor er det en god idé at gå i bad flere gange om ugen for at vaske dig - især under armene og fødderne. Det får dig til at dufte godt, og så får du færre urenheder på kroppen. Du kan altid sætte håret op eller bruge en badehætte, hvis manken ikke har brug for at blive vasket. Husk at bruge en god antiperspirant deodorant bagefter.

Læs også: Sådan får du sundt hår

Rens dine negle
Hvis du bider negle, er dette tip ekstra vigtigt. Når du er på farten en hel dag, samler der sig en masse skidt under dine negle. Det er bakterier fra alt, hvad du rører ved, som for eksempel toilettet - ja, det kan være pænt ulækkert. Sørg for at rense dine negle, når du alligevel vasker hænder. Hvis du ikke har en neglebørste eller en neglerenser på en negleklipper, så brug dine andre negle til at fjerne skidtet. På den måde slipper du også for at få bakterierne indenfor, hvis du putter fingrene i munden, når du for eksempel spiser.

Rengør din mobil
Din mobiltelefon samler skidt fra bunden af din taske, din lommer, dine fingre og alt, hvad den ellers er i nærheden af - og når du taler i den, holder du den højst sandsynligt op til øret og dermed op ad din kind. Det kan betyde, at du får en masse bakterier gnedet op ad kinden og ind i huden. Begynd at bruge headset, når det er muligt, og sørg ellers for at holde din telefon nogenlunde ren. Måske vil du endda kunne se forskel på din hud.

Vask dit ansigt
Teenageårene betyder bumser for rigtig mange, og derfor er det en rigtig god idé at vaske ansigtet morgen og aften (for eksempel når du børster tænder)for at fjerne fedt, snavs og bakterier. Selv om du ikke har uren hud, er det alligevel en god idé at rense ansigtet, da der sætter sig en masse snavs i løbet af dagen - blandt andet fra trafikken. Hvis du bruger makeup, så start med en rensemælk, der opløser. Derefter skal du bruge en god ansigtsvask og til sidst en fugtighedscreme, så du ikke tørrer ud. Find nogle produkter, der passer til din hudtype. Og sørg for ikke at presse bumser med fingrene, da det spreder bakterierne til huden omkring - og så bliver problemet bare værre.

Læs også: 10 ting, du skal vide om at rense hud

Skift hovedpudebetræk
Du ligger og sveder på dit hovedpudebetræk i cirka otte timer hver nat. Derfor er det en god idé, at du skifter det lidt oftere, end du skifter dynebetræk. En bonus er, at du formentlig kan se en forskel, hvis du har et problem med uren hud. Et rent hovedpudebetræk sviner ikke din nyrensede hud til, og så dufter det også bedre. Sov sødt.

Vask dine makeupbørster
Hver gang du kører din børste rundt i ansigtet, samler den noget af snavset fra huden med. Derudover samler der sig også makeuprester i den, og tilsammen danner din børste altså noget af en bakteriebombe. Derfor er det en god idé at vaske dine børste cirka hver anden uge (eller oftere), så de er rene, når du bruger dem. Derudover skal du også huske, at makeup og creme helst skal være i tube og ellers samles op med en applikator eller lignende, så dine bakterier fra fingrene ikke formerer sig. Sidst men ikke mindst, så smid den makeup ud, der er for gammel - så risikerer du ikke for eksempel øjenbetændelse.

Læs også: Makeup holder ikke forever

I galleriet kan du se fem tips mod svedlugt!

Fem tips mod svedlugt