Mit liv

Undgå skænderier med din mor

Af Line Sølvhøj Jensen. Foto: Colourbox 16. marts 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Går din mor dig på nerverne? Før du flipper totalt ud på hende, så læs lige med her og se, hvordan du kan undgå at skændes med hende.

Mødre kan bare være megairriterende engang imellem. Men inden du går helt amok på din mor, så tjek lige disse tips. Hvis du følger dem, så kan du måske undgå de der irriterende skænderier med hende.

1. Lav nogle ting sammen med din mor engang imellem, for på den måde kan du opbygge et godt og tæt forhold til hende. Måske kan I endda ende med at få et godt venskab!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Tænk dig lige om en ekstra gang. Er det virkelig værd at bruge energi på at skændes med din mor? Det er jo sikkert bare nogle småting, I er uvenner over, og måske bliver det værre af at gøre en stor sag ud over af en lille ting.

Test dig selv: Hvad skal I lave på jeres mor-datter-dag?

3. Tænk lige over, om din mor måske alligevel ikke har ret. Måske siger hun nej eller forbyder dig nogle ting, fordi hun bekymrer sig for dig. Prøv at forestille dig situationen fra hendes side. Læs mere om, hvorfor dine forældre siger nej her.

4. Prøv at snakke om tingene i stedet for at råbe og skrige. Hvis der er noget, du er sur eller ked af, så snak stille og rolig med din mor om tingene. Hvis du skal overtale hende til noget, og du begynder at råbe af hende, så får du med garanti aldrig lov.

5. Find de rette tidspunkter at snakke eller diskutere nogle ting med hende. Hvis du spørger om lov til noget, når hun er allermest sur og stresset, så kan hun sikkert ikke overskue tingene, og så siger hun bare nej.

6. Tænk over, hvad du siger til hende. Hvis du er rigtig sur og irriteret på hende, kan du hurtigt komme til at sige nogle ting bagefter, som du både fortryder, og som kan gøre det hele meget værre.

7. Lad vær med at bruge undskyldninger som, at alle de andre må. Hvis du siger sådan, så bliver hun måske endnu mere stædig, og du kan sikkert bedre overtale hende, hvis du viser hende, at du gør dig fortjent til det i stedet for at forsøge at overtale hende.

Læs også: 7 grunde til at tale med din mor om sex

8. Lad vær med at gøre ting, der provokerer hende. Det er en virkelig dårlig idé at provokere din mor, også selv om du er ret irriteret på hende, og hvis du provokerer hende, bliver det hele meget værre.

9. Vær en supersød datter og hjælp hende lidt engang imellem. Hvis du husker at rydde op på dit værelse og er god til at hjælpe med at gøre rent, lave mad og vaske op, så er der gode chancer for, at du undgår skænderier med hende.

10. Vær altid ærlig over for din mor. Hvis du lyver over for hende, og hun opdager det, så kan du godt regne med, at det er slut med at få lov til alle de sjove ting. Det er bedre at være ærlig over for hende, så hun ved, at hun kan stole på dig.

I galleriet kan du se, hvordan du kan forkæle dine forældre for en dag!

Forkældineforældreforendag

Hvis det er i weekenden, du beslutter dig for, at dine forældre skal have det lidt ekstra godt, så kan du eventuelt starte dagen med at dække et morgenmadsbord. Du kan skære frugt ud, og servere det på et fad, lave kaffe og måske bage boller selv – hvem elsker ikke at vågne op til duften af nybagte ting!? Få inspiration til lækre boller her, til croissanter her eller müsli her. Du behøver faktisk ikke at købe en hel masse ind. Bare ved at dække op og servere kaffen, viser du dem, at de skal have det lidt ekstra godt – og så føler de sig allerede ret forkælede.
Det er en megarar følelelse at vågne op til musik (frem for telefonens skingre bibibibi-alarm!) – så starter dagen bare rigtig godt! Find noget musik, dine forældre godt kan lide, og lad dem vågne til det.
Dine forældre har sikkert alverdens huslige pligter, de skal ordne i weekenden. Aflast dem ved at tage støvsugeren eller ordne badeværelset – eller begge dele! Hvis du er RIGTIG god, kan du foreslå en huslig pligt, som du fremover vil tage dig af. (Sørg dog for at holde løftet, ellers bliver det altså lidt kikset.)
Noget, der virkelig er skønt for dine forældre, er ro i weekenden. Så ingen brokkerier fra din side eller skænderier imellem dig og dine søskende. Det må vente til forkælelsesdagen er ovre!
Tilbyd (eller insister på) at du er den, der står for aftensmaden. Sig til dine forældre, at de bare kan sætte sig ind i sofaen og slappe af. De vil nyde at have lidt tid sammen og sikkert glæde sig helt vildt til at se, hvad du finder på af mad – du kan få inspiration til lækker aftensmad her.
Når du har serveret den lækre middag, så sørg lige for, at køkkenet bliver ordnet bagefter. Dine kokkeudskejelser skulle nødig give dine forældre endnu mere arbejde med at ordne gryder og vaske komfuret af.
Hvis I godt kan lidt at spille spil og bruge tid sammen, så find et spil frem, som I kan hygge jer med, når I har spist.
Måske har du på fornemmelsen, at dine forældre har allermest brug for tid alene. Foreslå eventuelt, at de kan gå en tur sammen, mens du rydder op i køkkenet, eller giv dem tid til at se en voksenfilm, mens du selv ser en serie på nettet eller hænger ud med dine søskende.

MestLæste