sex unge
Samfund

Unge er trætte af sex på TV: Hvor er historierne om venskaber?

Af Sigrid Glavind 31. oktober 2023
Sam Taylor / Netflix
Mange unge føler, at sex og romantik fylder for meget i film og TV. Det viser en amerikansk undersøgelse.

Da 'Barbie The Movie' så dagens lys, fik den blandt andet ros for, at Barbie og Ken forblev venner - og ikke blev kærester.

I filmen er Barbie nemlig slet ikke forelsket i Ken, og vil bare gerne hænge ud med sine venner.

Men det venskabelige plot i 'Barbie The Movie' er nærmere undtagelsen end reglen.

I hvert fald ifølge 1.500 amerikanske unge. En ny amerikansk undersøgelse viser nemlig, at mange børn og unge føler, at der er for meget sex og romantik i film, serier og TV. De savner historier om venskaber – venskaber som ikke udvikler sig til romantiske forhold.

Lidt ligesom i 'Barbie The Movie'.

Det er University of California, der i sin undersøgelse har spurgt 1.500 børn og unge i alderen 10-24 år om, hvilke film og serier de synes om.

Det siger undersøgelsen

  • 47,5% af de adspurgte i alderen 13-24 føler, at de fleste tv-serier og filmplot ikke har brug for seksuelt indhold.
  • 51,5% af de adspurgte unge ønsker at se mere indhold fokuseret på venskabelige forhold.
  • Næsten halvdelen synes, at der er for meget romantik i film og TV (44,3%).
  • 39% ønsker at se mere uromantiske og/eller aseksuelle karakterer på skærmen.

- Jeg synes ikke, at det er nødvendigt, at alle drenge- og pigevenskaber altid ender med at blive romantiske forhold. Nogen gange kan folk altså også bare være venner, fortæller en 16-årig pige blandt andet i undersøgelsen.

Og hun er ikke alene. For næsten halvdelen af de adspurgte unge svarer, at de fleste plot i film og serier, slet ikke behøver seksuelle og romantiske forhold, for at nå i mål med historien.

Det er ligeså vigtigt at skildre andre slags forhold, føler de unge. Et flertal svarede nemlig, at de savner indhold om venskaber og andre slags relationer.

- Der er altid er en person, der kommer fra ingenting, som forelsker sig og får alt, hvad personen altid har ønsket. Jeg føler nogle gange, at det fortæller den yngre generation, at alt de behøver, for at blive glade, er den store kærlighed, uddyber en 23-årig kvinde i undersøgelsen.

Det siger de unge ...

I undersøgelsen skulle de unge blandt andet forklare, hvilke tanker de har om romantiske stereotyper i film og TV. De svarer:

  • 23-årig: "Der er altid en person, der kommer fra ingenting, som forelsker sig og får alt, hvad personen altid har ønsket. Jeg føler nogle gange, at det fortæller den yngre generation, at alt de behøver, for at blive glade, er den store kærlighed."
  • 10-årig: "Den der ’fra fjender til kærester’ … Ad, det er så kedeligt."
  • 23-årig: "Fyren er ofte en idiot overfor kvinden, og alligevel bliver hun forelsket i ham."
  • 16-årig: "Jeg synes ikke, det er nødvendigt, at alle drenge- og pigevenskaber altid ender med at blive romantiske forhold. Nogen gange kan folk altså også bare være venner."

Undersøgelsen viser, at de unge føler sig mættede af rosenrøde og romantiske film og serier, hvor sex og kærlighed er vejen til det gode liv.

Knap halvdelen vil også gerne se flere eksempler på aseksuelle karakterer og uromantiske fortællinger i film og TV.

MestLæste