Samfund

Skal man sladre?

Af Oliver Kokholm Ungermann 30. juni 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvornår skal man sige noget videre om andre? Vi guider dig her.

Ordet ”sladre” lyder ret negativt, men det behøver det slet ikke at være. Tværtimod kan man nemlig være med til at gøre en forskel, hvis man tør sige tingene videre.

Læs også: Sladrer man om utroskab?

Men hvad skal man sladre om, og hvad skal man holde for sig selv? Læs med herunder.

Skalmansladre?

Kender du en, der bliver mobbet, slået eller udsat for andre grove ting? Så har du en chance for at hjælpe den person ved at fortælle det, du har set, videre til en voksen. Husk, en lærer har tavshedspligt, så der er ingen, der finder ud af, at du har sagt det videre, hvis du går den vej. Og husk også, at der slet ikke er noget galt i at fortælle det videre, når du rent faktisk kan gøre en forskel i personens liv. Tværtimod er det supersejt!
Shutterstock
Åh, det kan være et megasvært dilemma, om man skal sige noget videre om sin gode ven, hvis det samtidigt betyder, at I bliver uvenner over det. Måske bliver din veninde sur over, at du har sagt noget videre, men hvis det virkelig er for hendes bedste, at du gør det, skal I nok få løst det med tiden. Det skal bare lige gå op for hende først, at du har gjort det for at være en rigtig god veninde!
Shutterstock
Bliver du udsat for noget, der ikke er okay, skal du sige det videre til nogen, der kan hjælpe dig. Måske føler du dig helt alene, og du er bange for, det kun bliver værre, hvis du fortæller om, hvad du går igennem, men det er rigtig vigtigt, du tager skridtet og får hjælp af en voksen.
Shutterstock
Har du været vidne til noget ulovligt, er det mere end okay at ’sladre’. Det bør du faktisk gøre næsten uanset hvad! Hvis du ikke er tryg ved selv at gå til politiet, kan du sagtens nøjes med at sige det til dine forældre, en lærer eller en anden voksen, du stoler på. Så kan de gå videre med det.
Shutterstock
Selvfølgelig er der ting, man ikke fortæller videre til andre, og du skal tænke over, hvilke konsekvenser det har, hvis du gør det. Kan du hjælpe nogen ved det, er det altid en god idé at fortælle tingene videre, men er det lidt ’ligegyldigt’, om andre ved det, behøver du ikke fortælle det videre. Det er ikke god stil at fortælle folks hemmeligheder videre eller afsløre, hvad de har sagt til dig i en privat samtale.
Shutterstock

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs mere om

MestLæste