Anoreksi
Samfund

Ny forskning kan måske hjælpe anoreksiramte med at blive raske

af Aja Nøhr Larsen 19. april 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Tarmbakterier hos piger og kvinder med anoreksi kan have en afgørende effekt på deres udvikling af spiseforstyrrelsen, viser ny dansk forskning. Kan den nye viden overføres til behandling, kan der være håb for at kurere flere anorektikere.

Anoreksi er en psykisk lidelse, som kommer til udtryk ved stor frygt for at tage på og et stort ønske om at tabe sig.

Cirka én procent af unge bliver ramt af anoreksi – og ni ud af ti er piger eller kvinder.

Antallet af patienter, der søger behandling for anoreksi, er stigende, og cirka halvdelen af patienter med anoreksi overlever ikke sygdommen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men der er stadig ikke et enkelt svar på, hvorfor sygdommen rammer.

Man ved, at arv og miljø spiller en rolle, men trods mange års forskning er det ikke lykkedes at finde en decideret årsag til sygdommen.

Hvem kan jeg kontakte?

Hvis du/en af dine venner har en spiseforstyrrelse eller er i tvivl om det, kan du altid kontakte:

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade: Her kan du få gode råd og rådgivning via telefon, chat eller sms. Nummer: 70101818. Hjemmeside: spiseforstyrrelse.dk

Psykiatrifonden: Her kan du få gode råd og rådgivning via telefon, chat og gruppechat. Nummer: 39252525. Hjemmeside: psykiatrifonden.dk

Nu har et forskerhold med danske forskere i spidsen dog gjort store opdagelser om årsagen til, hvorfor det er så svært for anoreksiramte at blive raske.

Og svaret gemmer sig måske i tarmfloraen.

Det skriver Politiken.

Forskerne bag studiet har nemlig kigget på afføringsprøver fra både syge og raske danske piger og kvinder, og de har opdaget, at de med anoreksi har en stor ubalance i bakteriesamfundet sammenlignet med de raske.

Bakterie-ubalancen er ifølge forskerne koblet til personlighedsændringer som for eksempel utilfredshed med egen krop, frygten for at tage på i vægt, spisevægring og dårligt selvværd.

Det er altså muligt, at ubalancen i bakteriefloraen fastlåser pigerne og kvinderne i deres sygdom som en ond spiral. Forskerne mistænker derfor, at man ved at ændre på ubalancen kan gøre det nemmere for pigerne og kvinderne at blive raske.

De har blandt andet lavet forsøg, hvor de har givet mus afføring fra både raske og anoreksiramte mennesker. Mus, der havde fået afføring fra anoreksiramte, havde sværere ved at tage på i vægt, og deres hjerne viste betydelige ændringer i de områder, som regulerer musens appetit og sociale adfærd.

En professor bag forskningen, Oluf Borbye Pedersen, siger til Politiken, at man skal være forsigtig med at lave årsagssammenhænge, men fastslår, at museforsøgene sandsynliggør, at det usunde bakteriemiljø bidrager til, at sygdommen vedligeholdes.

Klinisk lektor og overlæge Christian Lodberg Hvas fra Aarhus Universitetshospital er begejstret for forsøgets resultater og påpeger, at yderlige forskning vil kunne påvise, om den nye viden vil kunne bruges aktivt som behandling mod sygdommen.

" (…) det næste naturlige skridt kunne være – hvis man finder det etisk ansvarligt – at indlede klinisk kontrollerede lodtrækningsforsøg på personer med anoreksi, hvor man forsøger at genoprette det forstyrrede bakteriesamfund med afføring fra raske og observere, om det kan hjælpe de livstruede og frygteligt syge unge patienter," siger han til Politiken.

Sådan et forsøg er netop skudt i gang i North Carolina i USA, hvor ti anoreksiramte kvinder vil modtage afføring fra raske donorer en gang ugentligt i fire uger. Det siger Oluf Borbye Pedersen til Politiken.

Vi Unge har lavet en række artikler om spiseforstyrrelser, der blandt andet undersøger, hvad en spiseforstyrrelse er og gode råd til, hvordan man kan håndtere den. Hvis du har en spiseforstyrrelse eller er i tvivl om det, råder vi dig til at tale med nogen, du føler dig tryg ved eller til at ringe til en af de rådgivningslinjer, vi har listet i artiklen.

Denne artikel blev første gang bragt af femina update. Dette er en redigeret version.

Læs mere om