Camma
Samfund

Camma er queer: "Jeg ville ønske, at jeg kunne have udforsket mere, uden at jeg blev mødt af fordomme"

Af Silje Qvist 17. august 2023
Foto: Nadia von Rikka
Med tiden har Camma lært at sætte ord på sin seksualitet. Selv om alle ikke skal indvies i hendes seksualitet, deler hun ud, fordi hun har brug for at gøre oprør med den måde, hun selv er vokset op på.

Det var midt i en telefonsamtale, at Camma pludselig fik afsløret over for sin mor, at hun også var interesseret i kvinder.

– Jeg skal på date med en pige senere, fortalte Camma.

– Skønt, det glæder jeg mig til at høre om, svarede Cammas mor tilbage.

Samtalen fortsatte i flere minutter, før det gik op for Camma, hvad det var, hun lige havde fortalt sin mor.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Lagde du mærke til, at jeg sagde, at jeg skulle på date med en pige, mor?

– Ja da, men det gør du da bare, min skat, sagde Cammas mor.

For Camma var hendes mors reaktion indbegrebet af ubetinget kærlighed. Hun ved, at hendes mor vil støtte hende til hver en tid, uanset hvem hun elsker.

Gennem sin opvækst undertrykte 23-årige Camilla Alrøe Okotie, bedre kendt som Camma, den side af hende, som forelskede sig i andre kvinder. Med en opvækst i provinsen var det svært at italesætte, at man kunne elske en af samme køn.

Selv om Camma i dag kan sætte ord på sin seksualitet, har hun endnu ikke gjort det overfor sin far. Det er ikke et behov, hun har. Til gengæld har hun behov for at tage et opgør med alt det, hun kommer fra.

Der er stadig behov for forandring

I denne uge er der Pride i København. Byen er farvestrålende med fest i gaderne, men paraden og optoget trækker tråde til en fortid, hvor synlighed og rettigheder til LGBT+-personer skulle kæmpes for. Det skal vi stadig kæmpe for. For selv om der er sket meget, siden Pride startede, er der stadig lang vej endnu.

Støtten hjemmefra

Camma var 13 år gammel, da hun første gang så to kvinder på gaden holde i hånd og kysse i offentligheden. Hendes første tanke var: “Må de det?” For hun var selv vokset op med, at det ikke var acceptabelt at være til det samme køn.

Allerede i 3. klasse var Camma klar til at fortælle verden, at hun altså også godt kunne lide piger. Men da hun fortalte det til sin klasse, kaldte de hende for “lebbe” og brugte det som et skældsord mod hende.

Fra den dag lagde Camma låg på den side af sig selv.

– Det var ikke acceptabelt at være queer i provinsen. Det var som om, at der ikke fandtes termer for det at være anderledes.

Camma

Camma vidste, at hendes far delte provinsens syn på sådan en som hende. Derfor har hun aldrig fortalt ham om sin seksualitet.

– Min far vil hverken kunne forstå eller acceptere det. Jeg tror ikke, at han har kapaciteten til at rumme, at seksualitet og køn er et spektrum. Jeg tror aldrig rigtigt, han får det at vide.

Hvis han skulle få det at vide, ville det først være på Cammas bryllupsdag, hvor hun muligvis skal giftes med en anden kvinde.

– Hans reaktion på det vægter ikke så tungt for mig. Der var det vigtigere med, hvad min mor tænkte. Men en del af mig vil ikke kunne overskue at få en afvisning fra ham, selv om jeg ikke søger hans validering.

Camma er vokset op i Grenå og flyttede senere til Fredericia. Hun har altid boet med sin mor og sine tre søskende. Hendes far er skibskaptajn og har derfor ikke været en lige så stor del af Cammas liv, som hendes mor har været.

– Jeg har aldrig været i tvivl om min mors støtte. Hun har altid snakket om, at der er andre måder at leve sit liv på. Man behøver ikke blive gift eller få børn, hvis det ikke er det, man har lyst til.

Performancekys

Camma har aldrig følt, at hun manglede støtte hjemmefra. Men hun kunne godt mærke, at hun manglede et rum, hvor hun kunne udforske de sider af sig selv, som hun i så høj grad undertrykte.

– Jeg ville ønske, at jeg kunne have udforsket mere, uden at jeg blev mødt af fordomme og fordømmelse. Min seksualitet, som for mig var ret umiddelbar og intuitiv, var for andre helt uforstået og unormal.

Camma

Camma fik sit første kys af en pige på en sommerlejr, da hun var 13 år gammel. Det føltes helt rigtigt, men hun turde ikke tro på, at det kunne være rigtige følelser.

Hun tvivlede en del på sin seksualitet i sine ungdomsår, fordi den homofobi, Camma havde hørt i så mange år, var blevet til en indgroet del af, hvordan hun selv tænkte.

– Jeg tænkte, at hvis ikke jeg har prøvet at kysse med en pige eller have sex med en pige, så kan jeg ikke være til piger. Det må være noget, jeg bilder mig selv ind og lader som om. Det er totalt irrationelle tanker, for sådan tænker heteroseksuelle mennesker jo slet ikke.

Da Camma begyndte at gå til fester, mærkede hun for alvor den homofobi, der har fulgt hende lige siden. Når en pige kyssede med en anden pige til en fest, blev de nærmest et show for alle drengene at kigge på, husker Camma.

– Det blev så performativt, hvis jeg kyssede med en pige. Drengene drømte om trekanter, og man blev nærmere set som et seksuelt objekt end et menneske.

– Jeg følte ikke, at mine relationer til andre kvinder blev taget seriøst, fordi fyrene omkring os bare så os som performance, der skulle tilfredsstille deres øjne. Jeg tror, at jeg ville have oplevet en anden form for diskrimination, hvis jeg fremsatte mig mere maskulint og dominerende, for så ville flere mænd se mig som en trussel.

Selv om Camma hadede at blive set på den måde, indgik hun alligevel i det performative, fordi hun vidste, at det gav status blandt drengene. Og så kunne hun teste sin seksualitet af ved at kysse med de andre piger.

– Jeg håber, at de næste generationer får et andet forhold til at finde deres seksualitet. Det skal ske i et trygt rum, hvor der er forståelse for gensidig respekt, samtykke og rummelighed for folks identiteter og seksualiteter.

Flydende som seksualitet

Da Camma flyttede til København for snart tre år siden, begyndte hun for alvor at kunne udforske sin seksualitet og kønsidentitet. Hun kan ikke lide at putte sig selv i en kasse ved at sige, at hun enten er biseksuel eller homoseksuel. Derfor er hun kommet frem til, at “queer” betegner hende allerbedst.

– Jeg kalder mig selv for queer, fordi jeg ser seksualitet som ekstremt flydende. “Queer” er ligesom det term, der kan dække over min seksualitet, mit køn, mit liv, som nu engang ændrer sig en gang i mellem.

I dag har Camma ikke noget problem med at stå åbent frem som queer, selv om hun egentlig ikke synes, at hendes seksualitet kommer andre ved end de mennesker, som hun dater.

Camma

Men på TikTok deler Camma åbent ud om sin seksualitet. Det gør hun, fordi det er hendes eget safespace, hvor hendes følgere forstår, hvem hun er. Hun kalder det for “sit digitale soveværelse”.

– Jeg åbner op for min seksualitet på min platform, fordi jeg har et behov for at lukke folk ind i min verden og prøve at skabe positiv forandring, fortæller hun og fortsætter:

– Jeg ville ikke have et behov for at snakke om seksualitet og kønsidentitet, hvis der var en rummelighed i vores samfund med plads til alle queerpersoner. Men vi trænger til at tage et opgør med samfundets normer til fordel for friheden til at være sig selv.

Denne artikel blev første gang udgivet af femina update. Dette er en redigeret version.

Lyt til Vi Unges podcast ’Ægte’, hvor content creator og skuespiller Fredrik Trudslev og sexolog Lene Stavngaard tager dig med på seksualoplysningsrejse og forsøger at give dig svar på alt det, du burde have fået at vide til seksualundervisningen i skolen.