Køn & identitet

Din LGBTQIA-ordbog: Hvad betyder panseksuel, transkønnet og queer?

Af Josephine Sjelhøj 10. august 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Kilde: LGBT+ Danmark Foto: Canva
Har du ikke helt styr på ord som “ciskønnet”, “binær” og “pronomen”? Bare rolig, her er en oversigt med 21 begreber, der bruges i forbindelse med LGBTQIA-emner.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Aseksuel: Det er begrebet for personer, som ikke er tiltrukket af andre seksuelt. Der findes selvfølgelig rigtig mange nuancer, og dem kan du læse mere om lige her.

Binær (kønsforståelse): Hvis man har en binær kønsforståelse, betyder det, at man er af den opfattelse, at der findes to køn af to modsatte kategorier – mand og kvinde. Den binære kønsopfattelse tager altså ikke højde for gråzoner eller flydende kønsidentiteter.

Biseksuel: Hvis man er biseksuel, betyder det, at man er tiltrukket af mere end ét køn. Det kan for eksempel være kvinder, der er tiltrukket af både mænd og kvinder – enten seksuelt eller følelsesmæssigt.

Ciskønnet: Man kan betegne sig som ciskønnet, hvis ens kønsidentitet er den samme som det biologiske køn, man fik tildelt ved fødslen.

Drag: En kunstart, hvor man ved brug af makeup, musik og mode udfordrer samfundets normer om køn. Drag tager tit udgangspunkt i popkultur. At være drag-performer skal ikke forveksles med transkønnethed.

Heteronormativ: Er betegnelsen for, når man går ud fra, at alle er heteroseksuelle, indtil det er “modbevist”. Det kommer for eksempel til syne, hvis man antager kønnet på andre personers kærester, inden det er oplyst – for eksempel hvis man automatisk går ud fra, at ens venindes nye kæreste er en dreng.

Heteroseksuel: Dette er betegnelsen for personer, som er tiltrukket af personer af det modsatte køn i det binære kønssystem. Det vil eksempelvis være kvinder, som kun er tiltrukket af mænd både seksuelt og følelsesmæssigt.

Homoseksuel: Personer, som er tiltrukket af personer med samme køn som sig selv. Det vil for eksempel være kvinder, som kun er tiltrukket kvinder.

Interkøn: Ordet bruges for personer, som er født med kønskarakteristika, der ikke falder inden for de biologiske kategorier for “mand” og “kvinde”.

Intersektionalitet: Er et begreb, der undersøger, hvordan personers identiteter er sammensat af forskellige kombinationer, såsom køn, etnicitet, klasse, krop og seksualitet. Det er kombinationer, der alle påvirker den diskrimination, man bliver mødt af. Det betyder, at ikke alle har de samme oplevelser i verden, bare fordi man deler enten køn, seksualitet eller etnicitet.

Juridisk køn: Er det køn, man har i offentlige systemer, og som bliver afspejlet i det sidste tal i cpr-nummeret.

Kønsroller: En stereotypisk opfattelse af, hvordan man skal opføre sig ud fra sit køn. Det kan for eksempel være forventninger til, hvad “en rigtig pige” eller “en rigtig dreng” godt kan lide. Kønsrollerne er styrede af, hvad samfundet ser som “normalt”.

LGBTQIA: Det er en engelsk forkortelse, der står for lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex og asexual. På dansk vil det sige lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner, queer, interkønnede og aseksuelle.

Nonbinær: Når man har en kønsidentitet, som ikke passer ind i en binær kønsforståelse. En nonbinær person er derfor hverken en mand eller en kvinde. Det kan betyde, at en person, som er nonbinær, identificerer sig som både en mand og en kvinde, ingen af delene eller noget imellem.

Outing: Når man fortæller andre om en anden persons seksualitet, uden at man har fået samtykke, eller inden den anden person er sprunget ud.

Panseksuel: Er betegnelsen for personer, som bliver tiltrukket af personer af alle køn eller uanset køn. For mange panseksuelle er personlighed derfor vigtigere end kønnet på den person, man vil være sammen med. Nogle panseksuelle bliver også tiltrukket af personer, der ikke passer i det binære kønssystem.

Polyamori: Et forhold, hvor personerne har mere end én partner på samme tid, eller hvor der er mere end to personer, der er en del af det samme forhold.

Pronomen: En persons pronominer afgør, hvordan vedkommende skal tiltales – om det er hun/hende, han/ham, de/dem. Når man deler sine egne pronominer – for eksempel på Instagram – er det med til at normalisere kønsidentitet som samtaleemne, mens det skaber et tryggere sted for nonbinære og transkønnede personer.

Queer: Er et paraplybegreb, der kan dække over alle personer inden for LGBTQIA-miljøet, der ikke er ciskønnede eller heteroseksuelle. “Queer” bliver ofte brugt af personer, der modsætter sig den binære forståelse af køn og seksualitet

TERF: Er forkortelsen for “trans-ekskluderende radikal feminist”. Man bruger ordet om personer, som siger, at de kæmper for kvinders rettigheder, samtidig med at de forsøger at begrænse transkvinder. De er derfor en trussel mod transkønnede personer, fordi de nægter at anerkende deres identitet.

Transkønnet: Når man identificerer sig som et andet køn end det, man blev tildelt ved fødslen. Det betyder, at en transkvinde er en kvinde, selv om hun blev tildelt et andet køn ved fødslen. I denne sammenhæng har det biologiske køn ingen betydning.

MestLæste