Vær et godt eksempel
Det er svært at være fortaler for, at mobning er forkert, hvis du ikke selv behandler andre ordentligt. Tænk på, hvilke signaler du sender - en negativ stemning kan hurtigt brede sig.

Læs også: Ny skole? Ny start!

Lav et regelsæt
Det er en rigtig god idé, hvis din klasse går sammen med jeres lærer i starten af skoleåret og aftaler nogle regler for, hvordan I skal opføre jer. Lav en liste, som I kan hænge op i klassen, hvor I for eksempel skriver fem forbudte ting, I aldrig må gøre og fem søde ting, I skal huske i hverdagen. Når I selv har været med til at lave reglerne, bliver I bedre til at huske dem og overholde dem.

Læs også: Hvornår er det mobning?

Bland dig
Hvis du ser eller hører noget, du mener, er mobning (eller kan udvikle sig til det), så gør noget ved det. Du behøver ikke træde ind midt i det hele og skælde nogen ud - kontakt i stedet din lærer, så det kan blive stoppet.

Læs også: Er du tilskuer til mobning?

Inkludér de andre
Skab et godt sammenhold i klassen ved at sørge for, at ingen bliver holdt udenfor. Det kan du for eksempel gøre ved at holde arrangementer eller lave aktiviteter, hvor hele klassen er inviteret til at deltage. Det kan være en biograftur, en klassefest eller et spil rundbold.

Læs også: Fire tips til at tackle mobning

Split jer op i klassen
Hvis I altid sidder sammen med de samme, kommer I let til at blive opdelt i grupper, hvor de indadvendte sidder ét sted, de populære et andet og så videre. Derfor er det en god idé, hvis jeres lærer bestemmer pladserne, eller I trækker lod om pladserne en gang om måneden. På den måde kommer I til at lære nogen at kende, som I måske ikke normalt ville tale med.