sex

Er du ren forneden?

Af Redaktionen 15. april 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du styr på, hvordan du holder dig ren ”dernede”? Her får du tips til, hvordan du undgår lugt og kløe forneden!

LUGTER DET?

Hvis du pludselig synes, du lugter lidt, så prøv at skifte til en anden intimsæbe end den, du bruger. Men lad endelig være med at sprøjte parfume, deo eller lignende derned. Det er bestemt ikke sundt at gøre!

Læs også: 10 ting du skal huske dernede

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

KLØR DET?

Der kan være mange grunde til, at man får kløe forneden. Hvis kløen ikke går væk af sig selv, så gå til lægen. Det kan nemlig være tegn på infektion eller skedesvamp.

VASKER DU RIGTIGT?

Når du vasker dig forneden, er en sæbe med parfume i for skrap at bruge. Vælg i stedet en sæbe, der er parfumefri - og gerne én, der er specielt beregnet til intimvask.

KAN DIN HUD ÅNDE?

Det er vigtigt, at din hud kan ånde gennem dit undertøj. Derfor er det en god idé at gå i undertøj af bomuld til hverdag. Kunststoffer giver nemlig ikke nok luft til huden, og så risikerer du at få kløe og svamp.

ER DET DEN TID PÅ MÅNEDEN?

Når du har menstruation, skal du være ekstra opmærksom på hygiejnen. Vask dig grundigt forneden, når du er i bad, og husk at skifte bind eller tampon ofte!

HAR DU MEGET UDFLÅD?

Alle har udflåd, men nogle gange er det mere end ellers. I de dage kan det være en god idé at bruge et lille, diskret trusseindlæg, så du føler dig mere sikker og ren.

Læs også: Huskeliste til god hygiejne

Her kan du læse om 6 infektioner, du kan få forneden ...

6infektionerforneden

Svamp Svamp i skeden er desværre en rigtig udbredt infektion, som mange piger vil opleve i løbet af deres liv. Alle har små mængder svamp i skeden, men nogle har en større risiko for svampeinfektion end andre. Der kan være rigtig mange årsager til svampeinfektion i skeden og selv trusseindlæg, tætsiddende undertøj, overdreven hygiejne eller menstruation kan være årsag nok til en svampeinfektion. Symptomerne på en svampeinfektionen kan være ubehag i underlivet som kløe, udslet, ændret udflåd, der bliver hvidligt og tykt, og det kan behandles ved lægen.
Blærebetændelse Blærebetændelse er en betændelsesinfektion i urinvejen, som karakteriseres ved, at man skal tisse hele tiden, og det er meget smertefuldt, når man tisser. Urinen kan også se uklar ud eller lugte grimt. Man kan forebygge blærebetændelse ved at tømme blæren helt, når man tisser og altid tisse efter samleje, når man er seksuelt aktiv, så man sikrer, at der ikke kommer bakterier op i urinvejen. Mange mener, at kulde også kan være medvirkende til blærebetændelse, men det er aldrig bevist. Hvis du er så uheldig at få blærebetændelse, kan det behandles med antibiotikatabletter, som du kan få af din læge.
Bakteriel Vaginose Bakteriel Vaginose kendetegnes ved generende udflåd, der er hvidligt/gråligt med en meget generende lugt, der beskrives som fiskeagtig. Tilstanden skyldes en større mængde af enkelte bakterier, som der normalt ikke er så store mængder af i skeden. Hormonforandringer og en lav surhedsgrad i skeden menes at være årsag til bakterievæksten, som dog er mere hyppig, hvis man er seksuel aktiv. Man kan godt behandle tilstanden, men i de fleste tilfælde bekæmper kroppens eget immunforsvar Bakteriel Vaginose, der desværre har det med at vende tilbage igen og igen.
Toksisk chok syndrom Toksisk chok syndrom eller tamponsyge, som mange kalder det, kommer af for lang tids brug af tampon – altså, at man lader sin tampon sidde længere end de anbefalede seks timer. Toksisk chok syndrom er en sjælden form for underlivsbetændelse forårsaget af bakterier. Underlivsbetændelse ses oftest ved seksuelt aktive, men tamponsyge kan altså godt forekomme, før man har haft sin første gang. Symptomerne er akut feber, opkast/diarre, udslæt over hele kroppen, muskelslaphed, svimmelhed, kraftig rødme på hals, øjne og skede. Hvis det opdages i tide, kan Toksisk shock syndrome behandles med antibiotika af din læge. Hvis du anvender din tampon som anbefalet, burde der ikke være risiko for sygdommen.
Tørhed Når skeden ikke er tilstrækkelig fugtig, kan den føles tør og irriteret. Denne tilstand, tørhed i skeden, kan medføre, at daglige aktiviteter bliver ubehagelige. Man skal starte med at undersøge, om det kan være et symptom for en anden sygdom, hvis man oplever overdreven tørhed. Hvis der er tale om vaginal atrofi (tørhed i skeden), så er den hyppigste årsag hormonmangel (nedsat østrogenmængde, som er det kvindelige kønshormon). For de fleste er der tale om noget andet, da tørhed i skeden er mest udbredt for kvinder i overgangsalderen.
Vulvodyni En af de sjældnere underlivssygdomme er Vulvodyni, som er kronisk ubehag, svien og smerte i underlivet, hvor man ikke kan finde en åbenlys forklaring på smerten. Vulvodyni kan ramme kvinder i alle aldre, men man har ikke så mange sikre tal på det i Danmark. Det siges, at 17 procent af alle kvinder i verden har symptomer på den væmmelige tilstand, som heldigvis kan behandles, så man slipper af med de mange smerter i underlivet.

MestLæste