Mit liv

Sådan tackler du misbrug af dine billeder

Af Luise Gregersen 14. oktober 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du været så uheldig, at dine private billeder er blevet spredt på nettet mod din vilje? Se her, hvordan du tackler det!

Har du været ude for, at billeder af dig selv er blevet spredt på nettet imod din vilje? Så er du ikke alene. Der er nemlig masser af piger og drenge, der oplever, at de billeder, de troede var private, bliver delt offentligt.

Læs også: Pas på dig selv på nettet

Det er ikke kun nøgenbilleder, der spredes med lynets hast eller bliver hacket af professionelle, som det skete for Snapchats brugere for nyligt. Det kan også være helt uskyldige billeder, som du ikke ønskede skulle ses af andre end den person, du sendte det til.

Læs også: Sexting do's og don'ts

Men hvordan tackler man, når ens billeder bliver misbrugt? Læs med her.

Sådantacklerdumisbrugafdinebilleder

Det føles så uskyldigt, når du sender et let påklædt billede til ham den søde. Men selvom du stoler 100 procent på fyren, så risikerer du altså, at billedet bliver set af mange flere, end du havde regnet med. Som tommelfingerregel kan du spørge dig selv, hvordan du ville have det med, at dine forældre så billedet, før du trykker ’send’.
Hvis uheldet allerede er sket, og dine billeder er endt på nettet, så er der desværre ikke så meget, du kan gøre. Det bedste, du kan gøre, er at tale med dine venner og din familie om det. Det kan godt være grænseoverskridende og ubehageligt at fortælle dine forældre, at du har taget nogle uheldige billeder af dig selv, men gør dig selv en tjeneste og få det sagt. Dine forældre elsker dig uanset hvad, og når de har accepteret det, der er sket, bliver det også nemmere for dig selv at leve med det.
Hvis dine billeder er blevet spredt på nettet, er du sikkert rigtig vred på dig selv. Alle VED jo, at der er en kæmpe risiko for, at ens billeder bliver spredt, så hvorfor gjorde du det alligevel? Drop selvhadet og vær lidt sødere ved dig selv. Det er supervigtigt, at du tilgiver dig selv for det, der er sket. Det første skridt mod tilgivelsen er at fortælle dine venner og familie, hvad der er sket. Når du ved, at dine venner og din familie kender til billederne og elsker dig alligevel, så vil det blive nemmere at tilgive dig selv.
Hvis din veninde eller dine klassekammerater spreder billeder af dig mod din vilje, er det mobning. Det gælder uanset, om billedet er et nøgenbillede, eller om det ”bare” er et uheldigt fjollebillede, som du ikke synes er særlig fedt. Mobning er aldrig i orden, så snak med din lærer eller en anden voksen om problemet.
Sket er sket, så hvis dine billeder er endt et sted, du ikke ønskede, er det bedste, du kan gøre for dig selv, at lære af det. Tænk dig om en ekstra gang, før du vælger at forevige situationer, som du ikke vil have, andre skal se.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

MestLæste