Samfund

Pas på dig selv på nettet

Af Oliver Kokholm Ungermann 9. oktober 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Ved du præcist, hvor mange spor du efterlader på internettet, og hvad firmaer må bruge dine oplysninger og billeder til? Det er der mange, der ikke gør! Lær reglerne at kende her.

I går præsenterede Børnerådet en undersøgelse, der viser, at mange unge ikke er klar over, hvilke oplysninger firmaer får om dig, når du færdes på internettet.

Men det er supervigtigt at være opmærksom på! Du giver nemlig lov til langt mere, end du tror, og du efterlader en masse spor bag dig, når du helt uskyldigt søger på Google, læser nyheder eller shopper.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Mobning på nettet og mobilen

Hver gang du besøger en hjemmeside, gemmes der nemlig en såkaldt "cookie". Den gemmes, indtil du selv aktivt sletter den, og den kan blandt andet bruges til at målrette reklamer til dig ved at spore, hvad du laver på internettet. Søger du for eksempel på et bestemt par seje sneakers, kan du opleve, at næste gang du besøger en anden hjemmeside, vil der komme reklamer for de selv samme sneaks.

Det er bare et enkelt eksempel på, at store firmaer holder øje med, hvad du laver på internettet og bruger det til deres fordel. Men faktisk giver du lov til langt mere end det.

Vidste du for eksempel, at Facebook ejer alle de billeder, du deler derinde, og at de må bruge dem til det, de vil? Og vidste du, at de kan se alle dine beskeder, alle dine private oplysninger og gemmer det hele?

Husk altid på disse tre punkter, når du er på internettet:

- Intet er privat! Skriv eller del aldrig noget på internettet, du ikke kan stå ved for altid. Alle dine billeder og beskeder gemmes.

Læs også: Få viden om sex på nettet

- Læs betingelserne! Når du opretter dig som bruger et sted eller køber noget på nettet, skal du typisk acceptere nogle betingelser. Husk altid at læse dem igennem og overvej, om du kan faktisk kan acceptere det, der står. Du kan komme til at sige ja til noget, du virkelig ikke har lyst til.

- Vær opmærksom! Firmaer bruger alt, du gør på internettet til deres fordel, så vær opmærksom på, at meget af det, du læser, faktisk kommer, fordi de ved præcis, hvem du er, og hvad du søger på.

Føler du, du kender dine rettigheder på internettet?

6nyewebsites

www.squarespace.com Hot: Drømmer du om at lave dit helt eget og supercool website? Så er SQUARESPACE lige noget for dig! Det er nemlig supernemt at komme i gang, og sitet giver mange gode råd og ideer. Not: Det koster minimum 50 kroner om måneden at have sit eget website hos SQUARESPACE. Mon far vil betale?
www.rdio.com Hot: Rdio er en supernice musikafspiller, der minder meget om Spotify. Det er helt gratis, og musikudvalget er enormt – også inden for danske artister. Og så synes vi, at designet er meget enkelt og lækkert. Not: Tjaa, hvad skal vi sige? Der er faktisk ikke noget dårligt ved Rdio!
www.grammarly.com Hot: Er du klar til at score topkarakterer i skriftlig engelsk? Nu er det nemlig slut med dumme stave- og grammatikfejl. Med grammarly.com kan du kopiere hele din engelske stil ind i tekstboksen og få den rettet. Det er smart! Not: Det er jo lidt snyd, men hvis du bruger tid på det, kan du jo lære af dine fejl.
duolingo.com Hot: Og nu vi er ved fremmedsprog, så kan vi ikke komme uden om DuoLingo. Websitet lærer dig nye sprog eller hjælper dig med at blive bedre til et, du allerede har i skolen. Det er ret sjovt at klare opgaver og dyste mod sine venner, og så er det jo vildt nice at kunne tale flere sprog. Not: Hele sitet er på engelsk, og derfor er det ubrugeligt, hvis du ikke kan læse og forstå engelsk.
www.humansofnewyork.com Hot: Supersej blog, der følger og fortæller historier om almindelige mennesker i New York. Der er mange kloge råd og søde, små historier fra hverdagen i ”The Big Apple”. Not: Websitet kan blive kedeligt i længden, og det er ikke noget, som skal tjekkes hver dag.
winners.webbyawards.com/2013 Er du også vild med at finde nye og spændende websites? Så tjek hele Webby Awards-listen ud – der er lidt for enhver smag!