Helbred & balance

Sådan slipper du af med sceneskræk

Af Susie Pedersen 15. maj 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vil du gerne være sanger eller skuespiller, men frygter du, at din sceneskræk skal ødelægge drømmen? Så tjek de her fifs ud.

Sceneskræk kan være rigtig hæmmende for mange – ikke kun dem, der drømmer om at blive stjerner en dag. Faktisk kan sceneskræk gøre, at teaterugen på skolen eller fremlæggelserne i klassen bliver ens værste mareridt, selv om begge dele burde være hyggelige og lærerige.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Stjerner med sceneskræk

Hvis du virkelig ikke bryder dig om at stå på en scene eller får koldsved, når du skal snakke foran andre mennesker, så kunne det godt tyde på, at du lider lidt af sceneskræk.

Læs også: Få mod til at række hånden op i klassen

Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at få det bedre med at være midtpunkt. Se galleriet igennem, og bliv klogere herunder.

Sådanslipperduafmedsceneskræk

Når du er ved at gå i panik, har du så nogensinde tænkt over, hvad du egentlig er bange for? Det kan nogle gange afhjælpe situationen lidt, for når du får tænkt over det, er det måske ikke så nervepirrende, som du måske i første omgang fik gjort det til i dit hoved.
Måske er du nervøs for at stå foran andre, fordi du er bange for, at du ikke gør det, du skal, så godt, som du ved, du kan. Det kan sagtens hænge sammen med, at du er super-perfektionistisk. Og ved du hvad ...? Det er altså ikke så dumt, hvis blot du ikke lader det tage styringen.
Hvis det handler om præstationsangst - altså ikke at du vil gøre alting perfekt, men at du i stedet er bange for, at du slet ikke kan præstere noget, når alles øjne er på dig – så skal du tage en alvorlig snak med dig selv, for selvfølgelig kan du det. Tag en dyb indånding, tæl til ti, og kast dig ud i det.
Er det, du frygter allermest, den sorte klap? At stå der foran en masse mennesker, og så kan du bare overhovedet ikke huske, hvad du skulle sige (det kan både være til en fremlæggelse eller på scenen). Det kan ske for selv den bedste, men hvis du vil prøve at undgå det, så er det en god idé at være rigtig godt forberedt.
Hvordan er du selv, når du sidder blandt publikum eller på tilskuerpladserne? Det kan være ret sundt at vende situationen rundt, for dem der sidder og lytter mærker sjældent, at personen, de lytter til, er supernervøs.
Nogle gange kan forestillingen om det, der kan gå galt være ret ødelæggende. Så i stedet for at tænke alle skrækscenarier igennem, så kast dig ud i det. Det bliver helt sikkert ikke så slemt, som du frygter.
Hvis intet af det her i galleriet hjælper, så er det nok en god idé at få snakket det godt igennem med enten din lærer, dine forældre eller en fagperson. Det kan være rigtig hæmmende i mange år, hvis du ikke får bugt med din sceneskræk – for den må i hvert fald ikke begrænse dig eller din fremtid.

MestLæste