Mit liv

Nej tak til gruppepres

Af Line Sølvhøj Jensen. Foto: Shutterstock 28. oktober 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan er det lige du sige fra over for gruppepres? Vi guider dig til, hvordan du lærer at sige nej.

"Du tør ikke!", "Du er ikke vores ven mere, hvis ikke du vil gøre det!" og "Hvor er du barnlig, hvis ikke du tør!". Det er typiske sætninger, som du sikkert har hørt, hvis nogen har forsøgt at presse dig til noget, du ikke har lyst til.

Når nogen forsøger at presse dig til noget, du ikke vil, så siger de som regel noget, der skal få dig til at føle dig udenfor, eller få dig til at føle, at du ikke er god nok. Du vil jo helt sikkert gerne være en del af gruppen, og derfor er det jo let at "true" dig til ikke længere at være en del af dem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Derfor siger dine forældre nej

Men lige meget hvad det er, nogen forsøger at presse dig til, så er det altid forkert at presse nogen til noget, som de ikke vil. Derfor er det vigtigt, at du siger fra over for gruppepres og tænker på dig selv. Det er dem, der er forkert på den, ikke dig!

Gode grunde til at sige nej:
• Du har jo ikke lyst, og hvorfor skal du gøre noget, bare fordi andre vil have dig til det?
• Du tænker mere på dig selv mere end på dem, og du viser, at du respektere dig selv.
• Du bliver stærkere som person, når du siger fra over for det, du ikke har lyst til.
• De er ikke rigtige venner, hvis ikke de respekterer, at du ikke har lyst.
• Du får det bare dårligt med at gøre det, du ikke har lyst til.
• Du vil blive ked af, hvis du alligevel gør det, når nu du ikke har lyst.
• Selv om dem, der forsøger at overtale dig, bliver sur på dig, så vil de i sidste ende respektere dig for at kunne sige nej.

Hvorfor presser de dig?
Når nogen udsætter dig for gruppepres, så er det en form for mobning. De vil jo have dig til at gøre noget, som du ikke kan lide eller har lyst til, og når man tvinger nogen til noget, så det mobning! Nogen gange er det bare for at være onde, at folk udsætter andre for gruppepres, men det kan også være fordi, de ikke selv tør, og så forsøger de at få dig til at gøre det i stedet for.

Tag testen: Kan du sige nej?

Fem måder at sige nej:
1. Jeg har ikke lyst til at gøre det, og det skal I acceptere.
2. Hvorfor vil I tvinge mig til noget, jeg ikke har lyst til?
3. Siden hvornår er venskab begyndt at handle om, at man skal tvinge hinanden til noget?
4. Jeg kunne aldrig finde på at tvinge jer til noget, som I ikke har lyst til.
5. Hvis I mener, vi ikke kan være venner længere, når ikke jeg vil gøre det, så er der jo ikke noget at gøre ved det.

I galleriet kan du læse, hvordan du generelt bliver bedre til at sige nej!

Blivbedretilatsige”nej

De fleste piger har for vane at ville please og gøre alle glade. Vi vil være den bedste veninde, komme til alle fødselsdagene, deltage til motionsløbet, skrive en god engelsk stil og bage en kage til venindeaftenen. Det er positivt, at du har ”drive”, er pligtopfyldende og vil det bedste for folk omkring dig, men det må ikke tage så meget overhånd, at ting bliver uoverskuelige for dig. Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvor meget tid du har – og kun siger ”ja” til de aftaler og ting, som du rent faktisk har plads til i kalenderen!
Foto: Shutterstock
Men hvad skal du så vælge? Her kan det godt blive lidt svært og tricky, hvis du gerne vil det hele! Derfor er det en god idé at tænke lidt over dine prioriteringer. Hvad gør du, fordi du virkelig har lyst til det, og hvad gør du for at glæde andre? Nogle gange er vi nødt til at gøre ting, som vi ikke synes er superfede. Sådan er det! Men hvis du går til fritidsaktiviteter for dine forældres eller andres skyld, eller har flere venindeaftaler efter skole, end du rent faktisk overkommer, så husk, at det er helt okay at sige fra en gang imellem. Det er dit liv og dig, der skal leve med at tingene er, som de er.
Foto: Shutterstock
Faktisk behøver det slet ikke være så slemt at sige ”nej tak”. Man kan nemlig sige det på en meget høflig måde. Du kan for eksempel sige, at du synes, en sammenkomst lyder rigtig hyggelig, og du er meget glad for invitationen, men at du ikke har tid lige nu. Viser du taknemmelighed og ydmyghed, bliver dit ”nej” med garanti modtaget helt fint!
Foto: Shutterstock
Vi kan ikke komme igennem livet uden at komme til at træde nogle over tæerne, sådan er det bare. Så derfor vil du med sikkerhed også en dag få sagt ”nej” til noget, som vil skuffe nogen. Slut fred med, at du ikke kan gøre alle glade, og hvil i stedet i, at du tænker over dine valg og tager dine beslutninger efter bedste evne.
Foto: Shutterstock
Med alt det her sagt er det vigtigt at understrege, at vi ikke bare altid kan handle efter vores lyst! Nogle gange må vi bide i det sure æble og gøre ting, som vi ikke rigtig gider. Gør vi ikke det, kan vi nemlig risikere at miste gode venner eller fremstå egoistiske. Vi skal også huske, at der med ”ja”-er ofte kommer en masse gode oplevelser. Det handler bare om at finde en god balance!
Foto: Shutterstock