Helbred & balance

Jeg er trist, hvorfor?

Af Stine Kærsgaard 21. april 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Shutterstock
Oplever du nogen gange, at du føler dig mere trist end normalt? Du er ikke alene, og der er hjælp at hente.

Der sker mange ting, når man er teenager. Man er i en sårbar alder, hvor ens humør godt kan svinge rigtig meget. Den ene dag kan du føle dig superglad, og den næste dag kan du føle, at hele verden er imod dig. Der kan være mange årsager til, at du føler dig trist.

Læs også: Stjernernes gode råd om depression

Kør gennem galleriet her, og bliv klogere på årsager til tristhed, samt hvad du kan gøre for at få det bedre.

Jegertrist,hvorfor?

Mange teenagere føler sig stressede og pressede. Måske synes du aldrig, at du kan nå at lave dine lektier, eller også har du alt for mange aftaler, som du, når det kommer til stykket, ikke rigtig kan overskue. Lær at blive bedre til at sige nej – det er okay at tage sig en ”alenedag” en gang imellem.
Når man er teenager, forsøger man at finde ud af, hvem man selv er, og hvilke værdier man står for. Man går fra at være barn til at blive meget mere selvstændig. Oveni det ændrer kroppen sig også, og man vokser en hel del. Det er derfor meget normalt at føle sig træt og uoplagt, da der sker mange ting. Tal med dine forældre om, hvordan du har det, så de kan hjælpe dig og forstå dig bedre – måske har de bare glemt, hvordan det er at være i din situation…
Man kan godt blive ked af det, hvis man ikke føler, man slår til. Grunden til, at man nogle gange ikke føler, man gør det, er, hvis man sammenligner sig med sine veninder. Måske vil du altid føle, at nogle er bedre end dig. Du er garanteret din egen største kritiker, så husk at give dig selv et klap på skulderen, når du har gjort noget, du er stolt af!
For tiden er der meget fokus på at være perfekt – særligt i mediebilledet, hvor Instagram-billeder og Facebook-posts tit viser, at alle andres liv er meget mere perfekt end ens eget. Husk, at ingen er perfekte! Selvom alt ser rosenrødt ud på de sociale medier, er det ikke virkeligheden.
Sol, luft og motion gør dig glad. Så hvis du går og føler dig trist, så kom ud under forårssolens stråler, så vil du med garanti blive gladere, end hvis du ligger hjemme på dit værelse dagen lang.
Det er en rigtig god idé at tale med dine forældre, hvis du går og føler dig rigtig trist. Dine forældre vil måske forveksle din tristhed med almindelig teenage-træthed. Det kan godt være alvorligt, hvis man er trist i længere tid. Så hvis du har mistanke om, at du har en depression, så er det vigtigt, at du fortæller nogle vokse, hvordan du har det. Hvis du ikke har lyst til at tale med dine forældre, så kan du ringe og snakke med nogen på BørneTelefonen. Deres nummer er 116111 – du kan både være anonym, men også få hjælp, hvis du ønsker det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs mere om

MestLæste