Helbred & balance

Hjælp, jeg har fodvorter!

Af Line Sølvhøj Jensen 19. juni 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er virkelig irriterende at have fodvorter, men det er faktisk meget normalt, og de fleste børn og unge får fodvorter. Læs om benhandling af fodvorter her!

Du kender det sikkert godt. Du har været til idræt, i svømmehallen eller i bad i fitnesscentret, og så en dag er de der: Fodvorterne! Fodvorter kommer typisk efter nogle måneder, og du bliver smittet, når du træder et sted, hvor virussen er - for eksempel, hvis en person med fodvorter har gået rundt i svømmehallen uden sko på.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Kend din krop.

Er fodvorter farlige?

Vorter er en virus, men fodvorter er ikke farlige. Til gengæld kan de være generende og måske gøre ondt, når du går, og så smitter fodvorter altså rigtig meget. Har du fået fodvorter, så vær meget forsigtig, når du rører ved dem, for du kan nemlig smitte dig selv, så du får flere fodvorter. Husk også badesko, klipklappere eller gymnastisksko, når du bader offentligt, så du ikke smitter andre.

Se videoen: Dilemma - Er min krop normal?

Behandling af fodvorter

Faktisk forsvinder fodvorter af sig selv, men der kan godt gå rigtig lang tid - endda op til flere år, inden de er væk. Selv om de ikke er farlige, så er det altså en god idé at få foretaget en behandling af fodvorter, så du ikke smitter dig selv eller andre.

Behandling af fodvorter kan både ske hos lægen og du kan gøre det selv derhjemme. Vil du have dem fjernet hos lægen, så skal du ind hos en læge eller sygeplejerske en del gange og have fodvorterne frosset eller penslet, indtil de forsvinder.

Hvordan fjerner man fodvorter selv?

På apoteket kan du købe forskellige vortemidler til behandling af fodvorter, så du nemt kan gøre det selv. Du kan både få frysesæt, så du kan fryse fodvorten, og du kan få salver, du skal smøre på fodvorten, indtil den forsvinder. Du kan købe vortemidlerne uden recept, så du behøver ikke at snakke med din læge, inden du går på apoteket og går i gang med behandlingen af fodvorter.

Læs også: Hvad er en sund krop?

Vidste du…

At 10 procent af alle børn får fodvorter på et tidspunkt?

MestLæste