Identitet

Hjælp! Hvordan springer jeg ud som homoseksuel?

Af Susie Pedersen 4. december 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du fuldstændig afklaret med din seksualitet, men har lidt svært ved at fortælle dine nærmeste om det? Så kan du få et par gode råd her.

Seksualitet er en meget personlig og privat ting, men ikke desto mindre er du nødt til at dele det med dine nærmeste, hvis du nogensinde vil præsentere din nye kæreste for dem - hvad enten det er en pige eller en dreng.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Lesbisk eller hvad?

Dine forældre ville nok ikke tænke så meget over det, hvis du, deres datter, præsenterede dem for en drengekæreste. Men er du til piger kan frygten for, at din homoseksualitet ikke bliver accepteret af dem måske overtage lysten til at fortælle om det, selv om det er fuldstændigt lige så naturligt som et forhold mellem en dreng og en pige.

Læsernes blog: Jeg er lesbisk

Ofte så handler det om uvidenhed, hvis dine forældre, veninder eller bekendte ser skævt til homoseksualitet. Den uvidenhed skal til livs, for alle parforhold er lige, hvad enten man er til det modsatte eller det samme køn. Ingen har ret til at se skævt på dit forhold, da det ene og alene er dig og din kærestes beslutning at være sammen. Du skal dog være indstillet på at tale om dine følelser, når du åbner op omkring emnet.

Hvordan håndterer man det så?

Hjælp!Hvordanspringerjegudsomhomoseksuel

Som det første skal du acceptere dig selv. Nogen er til drenge og andre er til piger og uanset, hvad du er til, så er det helt normalt. Det kan være svært at fortælle om sin seksualitet, hvis man ikke selv har accepteret, at det er en naturlig del af en selv.
Det kan være en god idé at starte med at fortælle en superfortrolig veninde, at du er til dit eget køn. På den måde kan du ’øve’ dig lidt, inden du skal fortælle flere om det. Det kan også være, at du har et vildt godt forhold til en af dine bedsteforældre - så længe det er en, som du ikke føler, der vil dømme dig.
Når du vælger at fortælle dine nærmeste om din seksualitet, skal du selvfølgelig stå ved det, du siger. Det nytter ikke noget, at du lader dig påvirke af en negativ kommentar og pludselig trækker i land. Vær afklaret med, om du er homoseksuel eller måske biseksuel, inden du fortæller alle om det.
Måske ville det være rart for dig at snakke med nogen, som har været i samme situation. Du kan også surfe lidt rundt på LGBT Danmarks hjemmeside, hvor der blandt andet er rådgivning til forskellige svære situationer – eller bare situationer, du kan komme ud for generelt. Du kan også ringe til LGBT Danmark, hvis du bare har brug for at snakke anonymt med en om din seksualitet.
Hvis du har besluttet dig for, at tiden er inde, og du vil fortælle dine forældre eller veninde, at du er homoseksuel, er det en god idé at overveje tidspunktet. Ikke til punkt og prikke, men tænk over, om din far for eksempel er på vej ud ad døren. Det vil være rarest for alle, at I har tid til at snakke det igennem og ikke presses af en deadline.
Den mest simple måde at fortælle om din seksualitet er også den sværeste, for det er nemlig at være ærlig. Tag en snak med dine forældre eller dine veninder, hvor du forklarer, at det, som er naturligt for dem, ikke er naturligt for dig. Det kan også være en god idé at fastslå, at du ikke ønsker særlige hensyn, men at de skal betragte dit forhold som alle andres forhold.
Du skal aldrig føle dig presset til at fortælle om din seksualitet. Du skal først fortælle om det, når du er klar. Der er rigtig mange, der først springer ud midt i 20’erne eller senere. Det er overhovedet ikke unormalt at være lidt i tvivl – og bare fordi du går med nogle tanker om det, behøver du ikke dele det med nogen, hvis du ikke har lyst.

MestLæste