Mit liv

Ej, hvor flovt!

Af Cecilie Nees 9. marts 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Her får du svarene på nogle af dine allerpinligste spørgsmål.

Der er bare nogle ting, man helst ikke vil spørge hverken sine veninder, sin mor eller sin læge om - fordi de er så skide pinlige! Men bare rolig, her får du svar på alt fra svedpletter og dårlig ånde til hår på mærkelige steder...

Er det normalt at have hår fra navlen og nedad?
Hår fra navlen og nedad er ret normalt. Nogle piger har mere, for eksempel piger af anden etnisk herkomst. Medmindre du har hår andre steder - det kan være omkring brystvorterne, brystet, ryggen, maven eller hagen - så er det ikke noget, du skal bekymre dig om. Hvis du alligevel synes, det er meget generende, kan du tale med en kosmetolog om, hvordan man bedst fjerner det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs læsernes mest pinlige historier her.

Jeg har gulligt udflåd. Hvad er der galt?
De fleste kvinder har faktisk udflåd, som er gulligt eller mælkehvidt. Så ud fra dit meget korte spørgsmål at dømme, er der ikke noget unormalt på færde. Men hvis farven ændrer sig til grøn eller brun, er det tegn på en infektion, og så bør du få din læge til at tjekke det.

Jeg bruger deodorant og vasker mig om morgenen, og alligevel kommer jeg til at lugte af sved i løbet af dagen. Hvad gør jeg forkert?
Start med at prøve at bruge en anden deodorant, hvis det ikke hjælper, kan du overveje, om du måske lider af usædvanlig høj svedproduktion. Der findes forskellige muligheder for behandling, som din læge kan fortælle dig mere om. Husk også, at tøj i syntetiske materialer ikke gør noget godt for din svedproduktion.

Hvordan slipper jeg af med mine bumser på ryggen/brystet?
De fleste har bumser i ansigtet og/eller på ryggen i teenageårene, og de fleste får de en fin og uproblematisk hud, når teenageårene er ovre, men derfor er det jo stadig vildt irriterende for dig nu og her! Der er en del ting, du kan prøve - spis sundt, undgå for meget fed mad, drik rigeligt vand. Prøv også at udskifte den bodyshampoo, du bruger. Nogle gange kan bodyshampoo nemlig irritere huden og give bumser. Hvis du spiser p-piller, kan din egen læge hjælpe dig med at skifte til et mærke, der kan hjælpe mod bumser.

Læs også: Stjernernes pinlige historier.

Jeg har dårlig ånde. Hvad gør jeg?
Dårlig ånde kan være svær at behandle, da årsagerne kan være lokaliseret mange forskellige steder. Ofte er årsagen tandsten og madrester mellem tænderne. Derfor er det vigtigt med god tandhygiejne. En tandlæge kan nemt fjerne tandsten og vise dig, hvordan du børster tænder grundigt. Men dårlig ånde kan også skyldes et problem i næsen, bihulerne, svælget, tandkødet, selve tænderne eller i mavesækken, og det kan altså give den ubehagelige lugt. Overdrevet indtag af visse madvarer, for eksempel æg, kan også give dårlig ånde. Start med at besøge din tandlæge og se, om problemet ikke kan løses der.

Jeg skal hele tiden prutte. Hvad er der galt med mig?
Det er ganske normalt at slå en prut en gang imellem, men hvis der er for meget afføring i tyktarmen (det kan der for eksempel være, hvis du har holdt dig for længe, eller hvis du har forstoppelse), vil de naturlige bakterier i tyktarmen også udvikle meget luft, og ja, så kommer du altså til at slå flere prutter. Du skal derfor sørge for at komme på toilettet, når du har trang til det - ikke noget med at vente! Sørg desuden for at drikke rigeligt, motionere, spise frugt, grønt og fiberrigt. Alt dette er med til at undgå, at du får forstoppelse. Visse typer madvarer kan også give for meget luft i maven.

MestLæste