Endometriose
Samfund

Ny behandling af underlivssygdommen endometriose kan være på trapperne

af Silje Qvist 1. marts 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unsplash
Japanske forskere får lovende resultater med ny behandling af underlivssygdommen endometriose. Behandlingen er fortsat ved at blive afprøvet.

Hver tiende kvinde lider af endometriose. På verdensplan anslår man tallet til at være 190 millioner kvinder.

Endometriose betyder, at væv af samme type som det i slimhinden i livmoderen også sidder uden for livmoderen. For de kvinder, som har sygdommen, betyder det, at de kan få kraftige smerter ved menstruation og under samleje – i nogle tilfælde også bliver infertile.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nogle forskere mener, at der ikke er gjort nogle større fremskridt inden for forskningen af behandlinger mod endometriose de sidste 25 år.

Men nu ser det ud til, at en ny behandlingsform kan være på trapperne.

Det skriver Illustreret Videnskab, som refererer en artikel fra New Scientist.

Hvad er endometriose

Endometriose betyder, at væv af samme type som slimhinden i livmoderen også vokser uden for livmoderen. Op mod 10 procent af kvinder i den fødedygtige alder lider af sygdommen.

Sygdommen kommer ofte til udtryk ved, at man oplever smerter ved menstruation, ægløsning og under samleje. På længere sigt kan man udvikle kroniske smerter, som kan medføre træthed og søvnforstyrrelser.

Med diagnosen kan også følge en nedsat frugtbarhed. 30-40 procent af kvinder med sygdommen har problemer med at blive gravid.

Sygdommen kan behandles medicinsk eller ved en operation. Endometriose kan pt. ikke kureres, så behandlingerne er gearet til at holde symptomerne i ave.

Kilde: Sundhed.dk & Aarhus Universitet

Endometriosevæv indeholder et forhøjet niveau af et gen, som hedder interleukin-8, der producerer et inflammatorisk protein.

Japanske forskere har opdaget, at hvis man blokerer for det specifikke protein, så kan det mindske inflammationen.

Det kan muligvis bremse udviklingen af sygdommen.

De japanske forskere har testet behandlingen på en gruppe makakaber, der har endometriose. De lavede en kontrolgruppe, der fik en placebobehandling, og en gruppe, der fik behandlingen mod endometriose.

De aber, der fik behandlingen mod endometriose, havde formindskede endometriose-læsioner, mens aberne uden behandling stadig havde voksende væv.

De gode resultater med behandlingen har gjort, at man nu tester behandlingen på frivillige kvinder med og uden endometriose.

I dag behandles endometriose med hormondæmpende medicin. Det er dog for mange kvinder uholdbart, fordi det kan give hovedpine og humørsvingninger. Medicinen forhindrer også den naturlige cyklus, og derfor kan kvinder ikke blive gravide og være på medicinen samtidigt.

Det er også muligt kirurgisk at operere vævet væk, men man risikerer stadig, at vævet kan komme tilbage.

Den nye behandlingsform kan altså blive en revolution inden for behandlingen af endometriose.

Denne artikel blev første gang bragt på femina.dk. Dette er en redigeret version.

MestLæste