Anders Matthesen: ”Unge skal lære, at de er gode nok, som de er”
Kendte

Ternet Ninja 2 vil vise, at man er god nok, som man er

Af Josephine Sjelhøj og Ema Seferovic 16. august 2021
Anders Matthesens store filmhit ’Ternet Ninja’ blev en af danmarkshistoriens største biografsucceser. Nu er ’Ternet Ninja 2’ lige på trapperne, og i den forbindelse har Vi Unge mødt komikeren og skaberen bag Ternet Ninja, der fortæller om, hvad det er, der gør Ternet Ninja-universet så specielt, og hvordan filmen forhåbentlig kan vise, at man er god nok, som man er.

Hvis du, ligesom alle andre fans af Anders Matthesen, går og venter i spænding på ’Ternet Ninja’ 2, har vi gode nyheder til dig. Sommerens helt store komediefilm er lige på trapperne, og i den forbindelse har Vi Unge mødt Anders Matthesen til en snak om, hvad vi kan forvente af den nye film og det helt særlige ved ’Ternet Ninja’-universet.

Den første ’Ternet Ninja’-film blev et kæmpe hit blandt fansene, og siden den udkom har mange håbet på, at der ville komme en efterfølger. Den er nu på vej, og ligesom med den første er Anders Matthesen både forfatter og instruktør, samtidig med at han lægger stemme til størstedelen af karaktererne.

Læs med her, hvor den populære komiker fortæller om, hvad der gør ’Ternet Ninja’ speciel, og hvordan den kan være med til at vise, at mange unge desværre føler, at man bør være mere, end man egentlig er.

Psst… Du kan se traileren til ’Ternet Ninja 2’ i bunden af artiklen.

Anders Matthesen

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du er god nok, som du er

Selvom ’Ternet Ninja’-universet er kendt som animation med humor, så indeholder filmene også større lektioner om livet. Det, som Anders Matthesen ønsker at opnå med disse små påmindelser, er at vise dig, at du er god nok, som du er. Du behøver ikke at stræbe efter at blive eller være noget bestemt – det eneste, der betyder noget er, at du er et godt menneske.

Komikeren fortæller, at mange unge tilhører den såkaldte ’X Factor-generation’, hvor man hele tiden får at vide, at man kan opnå alt i verden, hvis bare man gør et forsøg. Det betyder, at mange går rundt med et ønske om at være mere, end man egentlig er, og det er en skam. Det samme ser man hos hovedpersonen, Aske, som i begge af de to Ternet Ninja-film forsøger at ændre på sig selv.

I ’Ternet Ninja 2’ ser man ham være et andet sted end der, hvor vi tog afsked med ham sidst. Noget, der er ændret i forhold til bogen, som filmen er baseret på.

- Det, der med at ville være noget mere, end man er, er egentlig blevet til filmens tema og Askes udviklingstema. Det får man et meget større indblik i i 2'eren.

Når man hele tiden stræber efter at være noget, man ikke er, tror mange også, at man er nødt til at opnå nogle mål for at være succesfuld. Men hvad betyder det at have succes, og er det egentlig det vigtigste i verden? Det er noget, Anders Matthesen stiller spørgsmålstegn ved. For ham er det nemlig vigtigere, at man lærer at hvile i sig selv, så man ikke føler, at der er noget, man skal nå for at have et godt liv. Det er blandt andet en af de ting, han håber filmen kan være med til at kaste lys over.

- Filmens tema med, at man vil være mere, end man egentlig er, medfølger jo også det med, at man ikke behøver at nå bestemte mål for at være et godt menneske. Jeg synes, at hele det der narrativ med, at ”du kan, hvad du vil, og du kan nå højere op, hvis du gør dit bedste,” og alle de der super-amerikanske talemåder er problematiske. Jeg synes godt, at man kan lære unge, at man i det mindste kan hvile i, at man er god nok, som man er. Det betyder ikke, at man kan alt, at man er perfekt, og at man er den vigtigste i verden, men der altså ikke noget, man skal nå for at blive til et godt og glad menneske. Alle de der resultater betyder ingenting. Det handler om at være et ordentligt, ærligt og retskaffent menneske, og alt det andet med at opnå noget er lige meget, fortæller han.

”Men alle de andre gør jo heller ikke noget”

Filmens hovedmorale er ikke noget, som komikeren selv havde overvejet at indkorporere, inden han gik igang med at skrive manuskriptet til filmene. Han forklarer, hvordan det er noget, som er kommet af sig selv i udviklingen af karakterne. 

- Jeg tror bare, at det er min egen lyst til at sige noget, som fletter sig ind. Når der opstår nogle naturlige spørgsmål for karaktererne, så tænker jeg, ”hvad synes jeg om det?”, og så får Stewart lov til at svare på det. På den måde viser jeg nogle temaer i filmene, som måske ubevidst har været vigtige for mig, fortæller Anders Matthesen.

Som et eksempel fremhæver han her den første films morale om børnearbejde på fabrikker og modet til at kæmpe imod det.

- Den første film handlede meget om at tænke, ”hvorfor overhovedet gøre noget selv, når ingen andre gør det?”, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Test: Hvor godt kender du Ariana Grandes sangtekster?

Præcis det med at turde gøre noget, når man er den eneste, er noget, som Matthesen selv har kæmpet med i et årti, fortæller han. Diskussionen med andre om, hvorfor man skal gøre selv den mindste forskel, når alle andre lader være, er noget, der har optaget ham, og som han finder interessant. Det er også derfor, at det ubevidst kommer til udtryk i filmene, selvom han ikke havde temaet med i sine overvejelser, inden han udviklede ’Ternet Ninja’.

Det er også en af grundende til, at han tror, fans er blevet så forbundet til filmene - fordi man kan mærke, at historien bliver fortalt på en oprigtig måde, som gør plads til alle, samtidig med at den ikke censurerer sig selv. Filmen vil noget mere, end ”bare” at være en animationsfilm, og det gør, at så mange forskellige mennesker kan mærke den, mener komikeren.

-’Ternet Ninja’ er et fristed for mig. Vi har lavet nøjagtigt det, vi har lyst til, og det tror jeg, at publikum kan mærke. Jeg håber på, at det her univers kan være lidt frækkere, end det egentlig burde være til børnene og lidt mere fangende for de voksne, siger Anders Matthesen.

Onkel Stewart kan alt

Igennem sin lange karriere har Anders Matthesen kreeret et hav af ikoniske karakterer, som har en speciel plads i manges hjerter. Der er dog særligt én karakter i Ternet Ninja-universet, som komikeren vil fremhæve.

- Min yndlingskarakter er helt klart Stewart. Jeg har jo også kendt ham i forvejen. Inden han blev til denne her tegneseriefigur, har han eksisteret i mange former, så det er blevet en karakter, som jeg har et fornøjeligt forhold til. Jeg kan virkelig godt lide at optræde som Stewart og lave hans stemme, og jeg kan godt lide ham som figur.

LÆS OGSÅIda-Sophia: ”Der er ikke noget facit, når det kommer til kærlighed”

Stewart Stardust er måske en af de mest populære karakterer, som Anders Matthesen har opfundet, og mange kender ham fra blandt andet ’Jul På Vesterbro’ og ’Terkel I Knibe’. Derfor var det også til alles store glæde, at han optrådte i ’Ternet Ninja’. Selv havde komikeren en helt særlig årsag til at inkludere den elskede karakter i filmen.

- Han kan forskellige ting. Han repræsenterer den sindstilstand, jeg bedst kan lide hos mig selv. Det med at have totalt overskud og være urørlig, så det bliver til en slags alter-ego. Jeg havde lyst til at inddrage ham i denne her film og vise nogle af de mere milde og varme sider af ham i forhold til Aske og Sirene, fortæller han, samtidig med han teaser for, at vi får lov til at se endnu mere af Onkel Stewart i ’Ternet Ninja 2’.

Om at leve op til den første

Den første ’Ternet Ninja’ var uden tvivl dét, man kan kalde for en vaskeægte biografsucces. Med intet mindre end 940.000 solgte billetter blev filmen til en af de mest populære i danmarkshistorien. Derfor er der også mange, der spørger om den næste i rækken mon lever op til den første. Et spørgsmål, som Anders Matthesen selv har spekuleret meget over i processen.

-  Jeg kan godt sådan kigge mig selv lidt efter i sømmene undervejs og tænke ”kan den følge rimeligt med?”, men det er jo ikke fordi, man som sådan skylder noget, at den skal være så og så sjov i forhold til 1’eren.  Jeg og holdet bag har bare været nødt til at erkende, at vi ikke kan genskabe den der skolegårdshistorie igen. Det er et nyt eventyr, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Stephania Potalivo: ”Jeg er ikke blevet et lykkeligere menneske af at være skuespiller”

Netop det helt nye eventyr er noget, der skal adskille ’Ternet Ninja 2’ fra den første film, hvor vi blev introduceret til Aske, Sune og alle de andre karakterer. Komikeren fortæller selv, at fortsættelsen skal kunne noget andet. Noget, der ikke kan sammenlignes med det, vi allerede har set.

- Jeg tror, de er lidt forskellige temperamentsmæssigt, men jeg har det selv sådan, at vi måske har gjort os lidt mere umage med 2’eren, og det kan jeg godt lide. 1’eren er jo på en eller anden måde et hjertebarn. Det var der, det hele opstod, så jeg har svært ved at sige, at den nye er bedre. Jeg synes, den er lige så god - men på nogle andre parametre, fortæller han og tilføjer, at han glæder sig til at se publikums reaktion på ’Ternet Ninja 2’.

’Ternet Ninja 2’ får biografpremieren d. 19. august. Se traileren til filmen her:

Læs mere om

MegetMere