Film & serier

Se traileren: Det her kan du forvente af "GRÆNSER 3"

Ema Seferovic 28. november 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Jesper Christensen
Jonas Risvigs hit-serie "GRÆNSER" er lige på trapperne. Få et smugkig på sæson tre lige her.

Navnet Jonas Risvig har ikke været til at komme udenom de seneste par år - og med god grund. Den prisvindende serie-skaber har nemlig spyttet serie efter serie ud. Alt fra "CENTRUM", "DRENGE" og "SALSA" til "GRÆNSER", hvis tredje sæson får premiere den 1. december på YouTube.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

I går, den 27. november, udkom traileren til den længeventede sæson, og den lover drama, kærlighed, fest - og så sætter den fokus på én helt særlig ting: den danske alkoholkultur.

Vi Unge har taget en snak med skaberen bag serien om den nye sæson.

Hvis du skulle beskrive "Grænser 3" med tre ord, hvilke ord ville du så vælge og hvorfor?

- Venskaber, kærlighed og ensomhed.

Det er sådan set svært at koge GRÆNSER ned til tre ord, fordi serien på mange måder arbejder på alle nuancer af at være ung. Alligevel springer det i øjnene, hvor mange seere der faktisk føler sig som en del af vennegruppen i serien. Mange har beskrevet dem som ”den venneflok, alle drømmer om – men ingen har”.

Fortællingen er meget dokumentarisk, og det har sommetider forvirret vores publikum, fordi det hele har føltes så ægte at se. Men sandheden er jo, at de fem unge spiller skuespil og faktisk lege, at de er en tæt venneflok.

Ordene: kærlighed og venskab giver sig selv, men det sidste ord er nok det vigtigste. Nemlig: ensomhed. Fælles for alle fem karakterer er nemlig, at de skiftes til at være udenfor gruppen og skiftes til at være ensomme gennem de tre sæsoner. Alle unge kender til følelsen af at stå alene eller udenfor fællesskabet.

Jeg håber, at GRÆNSER kan være dén fantasi-vennegruppe, som alle kan føle sig som en del af. På godt og ondt.

Foto: Jesper Christensen

Hvad er det vigtigste budskab i "Grænser 3"?

- Alkohol er en stor del af livet som ung i Danmark. Voksne fortæller hele tiden, at unge skal stoppe med at drikke så meget, men jeg køber simpelthen ikke idéen om, at alkohol entydigt er dårligt for os. Der er nemlig en årsag til at vi drikker så meget, og jeg tror det handler om den brede mistrivsel blandt både piger og drenge. Det er vigtigt at kunne tale med hinanden og være sammen om de ting, som er svære, og i GRÆNSER formår de unge faktisk at sætte ord på, hvordan de har det.

Ofte er der brug for en øl eller to for at lære at åbne op, og selvom et overdrevet alkoholforbrug selvfølgelig er usundt, så synes vi, at alkohol er et langt mindre problem en angst, stress, spiseforstyrrelser og ensomhed. Så hvis en øl eller to kan hjælpe unge med at åbne op, så synes jeg det er positivt. Til gengæld håber hele vores hold, af den nye sæson kan åbne samtalen om, hvornår alkohol er godt, og hvornår det er dårligt. Det påvirker også rigtige mange ting negativt, og dem forsøger vi at belyse.

Foto: Jesper Christensen

Hvordan håber du, at "Grænser 3" bliver modtaget?

Jeg håber virkelig, at seerne kan se, at vi har gjort os rigtigt umage med den nye sæson. Der er brugt flere midler, mere tid og langt større fordybelse, fordi den nye sæson behandler nogle meget alvorlige emner.

Jeg håber tilmed, at seerne føler, at vi zoomer ind på de svære snakke, som opstår når alkohol kommer på bordet rundt i landet, og så håber jeg, at serien kan underholde og skabe eftertænksomhed ligesom de foregående sæsoner.

Se traileren til GRÆNSER 3 lige her:

MestLæste