Film & serier

Identitetstyveri: Da Malte fik stjålet sin identitet på sociale medier

Af Camille Fallesen 23. februar 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Malte Prehn er i dag 22 år gammel, men i 2015 blev han konfronteret af en pige, der påstod han hed Nikolaj Isaksen. Dette blev begyndelsen på en turbulent rejse om identitetstyveri for Malte og de andre involverede i sagen. Følg deres rejse i DRs dokumentar-serie '100 falske forelskelser'.

Søndag den 21. februar 2021 havde DR3-serien ’100 falske forelsker’ premiere. Hvis du ikke har set serien endnu, skal du være opmærksom på, at der kommer spoliers i teksten herunder. Skynd dig derfor ind på DRTV og se seriens fire afsnit.

Hvem er Nikolaj?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Serien ’100 falske forelsker’ fortæller historien om Nikolaj Isaksen. En ung, sød og forstående fyr, som hellere end gerne ville høre om din dag. Han er én af de mennesker, der virkelig lytter efter - og ja, husker hvad du faktisk, fortæller ham.

Men ikke alt er, som det skal være. Nikolaj findes faktisk ikke. Hans ansigt er nemlig Malte Prehns.

I doku-serien følger seeren Malte Prehns, der er på jagt efter Nikolaj Isaksen - personen, der har stjålet Maltes identitet online. I serien møder seeren også en række piger, der har haft kontakt med den såkaldte Nikolaj Isaksen, og de fortæller alle lignende historier om, hvordan Nikolaj kontaktede dem og havde et virtuelt forhold til dem.

Læs også: På denne streamingtjeneste kan du se serier helt gratis

Pigerne så aldrig Nikolajs ansigt

I første afsnit af serien møder Malthe youtuberen Astrid Olsen. Astrid blev i 2016 kontaktet af Nikolaj Isaksen, da han slidede ind i hendes DMs på Instagram og inviterede hende ud. De skrev efterfølgende sammen i 2-3 måneder, men hun så aldrig Nikolaj i virkeligheden, selvom de kunne snakke i telefon i timevis.

- Jeg husker det som, at vi snakkede om alt, f.eks. mobning og mangel på selvtillid. Også om ikke at have venner generelt. Det var meget personlige samtaler. Han vidste alt om mig, fortæller Astrid Olsen i serien.

Astrid Olsen er dog langt fra den eneste, der har været i kontakt med Nikolaj Isaksen. I løbet af serien bliver seeren nemlig introduceret til flere og flere unge kvinder, der har oplevet noget lignende.

Foto: 100 falske forelskelser / DR3

Kan politiet eller politikerne hjælpe?

Malte går til politiet, efter han møder flere af pigerne, der har skrevet med Nikolaj. Men politiet gør ikke noget, da der ikke er sket noget ulovligt. Nikolaj Isaksen har nemlig kun brugt de billeder af Malte, der allerede lå på de sociale medier.

Der er, som det ser ud lige nu, nemlig ikke nogen lovgivning, der beskytter ens identitet på de sociale medier, og det har både Malte og de involverede piger mærket konsekvensen af.

Malte og to af pigerne, Mille og Mia, der har været i kontakt med Nikolaj, tager derfor ind på Christiansborg og forsøger at overbevise tre politikkere om, at der skal gøres noget ved identitetstyveri på de sociale medier. Politikerne anerkender problemet, men det fremgår tydeligt af dokumentaren, at der endnu ikke er blevet gjort noget aktivt for at løse problemet.

Læs også: Ny app belønner dig, når du bruger telefonen mindre

Hvad kan du gøre?

’100 falske forelsker’ er et rigtig godt eksempel på identitetstyveri - og hvordan det kan være skadeligt på mange forskellige måder. Serien slutter med, at Malte finder den person, der har udgivet sig for at være ham. Han konfronterer personen, og giver personen plads til at forklare sig.

Hvis du selv sidder i samme situation eller kender nogen, der har oplevet noget lignende, så kan du kontakte politiet samt foreningen Digitalt Ansvar, som kæmper for strammere retningslinjer på området.

Læs mere om

MestLæste