Ragnarok
Film & serier

Herman Tømmeraas og David Stakston: Derfor skal du se ”Ragnarok”

Af Selina Sander Jensen 3. februar 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
De to norske skuespillere Herman Tømmeraas og David Stakston er lige nu aktuelle i Netflix-serien ”Ragnarok”. Læs her, hvorfor de synes man skal se ”Ragnarok”, hvorfor Herman synes, at serien skiller sig ud fra andre, og hvad man kan lære af hans karakter Fjor!

22-årige Herman Tømmeraas og 20-årige David Stakston blev for alvor kendte som skuespillere, da de spillede med i hitserien "SKAM" i rollerne som Penetrator-Chris og Magnus Fossbakken. Nu er de begge aktuelle i Netflix-serien ”Ragnarok”, hvor David spiller hovedrollen som outsideren Magne, og Herman spiller rollen som den populære (og lidt mystiske) fyr Fjor.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Ragnarok er et coming-of-age drama med inspiration fra den nordiske mytologi. I serien følger vi outsideren Magne, der sammen med sin bror og sin mor flytter til den fiktive norske by Edda. Men det viser sig hurtigt, at hverken byen eller menneskerne i byen er, som det ser ud til på overfladen. Verden har ændret sig og måske er der endnu et Ragnarok på vej, hvis ikke nogen griber ind i tide …

Ragnarok
Foto: Netflix

Hvordan ville du beskrive ”Ragnarok” med én sætning?

Herman: Ragnarok er relevant og kærlig med et lille tvist.

David: Tingene går ikke altid, som planlagt.

Minder du selv om din karakter? Og hvordan hvis du gør?

Herman: Vi minder om hinanden, når det kommer til at sætte pris på sin familie. Vi elsker vores familier højt og det hele handler for os om at holde sammen i familien og at tro på hinanden. Selvfølgelig bliver familierelationen i “Ragnarok” måske taget liiidt for langt.

David: Det vil jeg tro. Altså ja, men alligevel ikke. Vi ligner hinanden og vi har begge blondt hår (griner). Jeg tror, at vi begge er … Jeg ved det faktisk ikke, måske minder vi ikke om hinanden?

Læs også: Anmeldelse: "Ragnarok"

Hvad var det sjoveste at indspille?

Herman: Det sjoveste var alt det, hvor der var stunts. Alt, hvor vi skulle øve med en stuntkoordinator, eller hvor vi skulle bruges wires! Alle action-ting var en drøm, der gik i opfyldelse!

David: Det sjoveste at filme var nok den sidste scene i afsnit 6!

Og hvad var det pinligste, hvis der var noget?

Herman: Dansescenen. Vi havde en scene, hvor vi skulle danse en masse og det var supersjovt. Men det var også lidt ubehageligt at gøre det foran et kamera, og det var et kæmpe skridt ud af min comfort-zone. Men alle menneskerne omkring optagelserne håndterede det helt perfekt og professionelt, så vi havde det faktisk rigtig sjovt med at lave noget, som vi måske ikke var helt forberedt på!

Lærte du noget af det? Altså det her med at træde ud af din comfort-zone?

Herman: Ja! Jeg er danser, så det at danse burde ikke rigtigt være et problem for mig, men lige i denne her sammenhæng var det. Men det har gjort mig mere tryg ved at lave dans kombineret med skuespil.

Hvad tror du, er det allervigtigste budskab i serien?

Herman: To ting. En ting er, at serien handler om at flytte til en by eller et sted, hvor man ikke føler, man hører til, og hvor man som outsider prøver at passe ind. Det kan være hårdt, men på et eller andet tidspunkt bliver det hele okay, og på et tidspunkt kommer du til at passe ind og finder din plads. Det andet er, at serien handler om klimaforandringerne og klimakrisen, som sker lige nu.

David: At alle kan gøre noget. Det jeg mener med det er, at serien handler om en dreng, som skal håndtere ting, han ikke havde regnet med. Han får nogle ting, som han skal håndtere og overkomme. Han skal ligesom tage en kappe på, tage en maske på - og så tage det af igen. Du ved, på en måde finder han sig selv midt i en gåde af alle de her ting, der foregår.

Så hvad kan vi lære af serien?

Herman: Vi prøver at tegne et billede af, at det faktisk ER cool og at det ER godt at være bevidst om klimaforandringerne, og at det er godt at prøve at tage afstand til de ting, som er med til at ødelægge vores miljø og klima.

Ragnarok
Foto: Netflix

I serien har du jo nogle overnaturlige styrker. Hvis du skulle have en styrke i virkeligheden, hvad skulle det så være?

Herman: Hvis jeg kunne have en evne som en superhelt eller noget i den retning, så ville jeg nok vælge evnen til at kunne flyve eller til at blive usynlig! Det ville være sejt!

Hvorfor lige de to evner?

Herman: Altså, det ville være fedt at kunne flyve, og så har der heller aldrig været nogle mennesker, som har kunne flyve før, så forestil dig at være den første person, der kan det! Jeg ved ikke rigtigt, hvad fordelene ville være ved at kunne blive usynlig, men bare muligheden for at forsvinde fuldstændigt og dukke op et helt andet sted. Måske ville det faktisk være federe med teleportering! Tænk, hvis jeg kunne sidde i Oslo, blinke med øjnene og så pludselig være i Spanien. Det ville være ret fedt!

Hvad tror du, Fjors største styrke er, som ikke er overnaturlig?

Herman: Jeg tror, at Fjors største styrke er, at han rent faktisk er i stand til at se tingene fra en anden vinkel og forstå, at der er noget, der er større end livet.

Hvad tror du, Magnes største styrke er, som ikke er overnaturlig?

David: Mod. For han skal igennem en masse og han skal træffe store beslutninger. Han ofrer sig selv for noget bedre, og det synes jeg, er ret modigt!

Hvad har det betydet for dig som skuespiller at være med i ”Ragnarok”?

Herman: Indtil videre er det den største produktion, jeg nogensinde har været en del af. Der har været så mange mennesker involveret - et fantastisk cast, fantastisk personale og fantastiske forfattere og producere. De andre serier, jeg har lavet, har været meget mindre, når det kommer til personale og sådan noget, så på en måde, har det virket lidt skræmmende at lave noget som det her med Netflix. Den her kæmpe produktion var på en måde skræmmende i starten, men på samme tid lærte det mig, at det ikke nødvendigvis behøver at være skræmmende. Det betyder bare, at der er flere mennesker, som arbejder hen mod de samme mål!

David: Det har betydet alt! Det er det her, jeg gerne vil og det er det her, jeg gerne vil bruge mit liv på og dedikere mit liv til. Så ja, det betyder virkelig alt for mig. Jeg er virkelig glad og virkelig taknemmelig for at være en del af en produktion som “Ragnarok”.

Serien handler jo også om kærlighed, venskaber og relationer generelt. Synes du, den viser noget, som andre serier ikke viser i forhold til de emner?

Herman: Jeg tror, at den måde vi gør det anderledes på er, at vi eksperimenterer med et samfund, som ikke er helt normalt - det er den største forskel. At prøve at skulle passe ind, blive mobbet eller at føle sig som en outsider har altid været en form for emne, som har været prøvet af i forskellige serier, men der har ikke været mange serier, som både bruger det her element med at have noget, der falder udenfor det normale i forhold til samfundet, og hvor noget er helt galt – at skulle regne det ud og samtidig forsøge at passe ind. Det er vores store forskel - og så nogle tvists oveni det!

David: Det er måske op til dig som seer. Vi har vores historie, og jeg tror, at der findes mange sider af alting, så det er op til seerne at finde ud af!

Fjor er jo en af de populære på gymnasiet i serien – og han kan måske godt gå lidt over stregen engang i mellem. Hvad er dit bedste råd til andre, som måske oplever en populær person i skolen, som ikke behandler dem eller andre ordentligt?

Herman: Altså først og fremmest: fortæl nogen om det! Hvis nogen behandler dig dårligt i skolen eller på dit arbejde - eller et andet sted, skal du fortælle nogle om det. Der vil altid være nogle, som støtter dig, der vil altid være nogle, som står op for dig og som vil hjælpe dig. Og det er så meget nemmere at gøre noget ved det sammen.

Magne er lidt outsideren på gymnasiet i serien. Hvad er dit bedste råd til andre, som lige som Magne, måske ikke har så mange venner eller er lidt udenfor?

David: Jeg har ikke noget godt svar. Det er en proces, mange mennesker går gennem. Det er en del af livet og af at finde ud af, hvem man virkelig er som person - og også at finde ud af, hvem man gerne vil bruge sit liv med. Mod er en stor del af det - og at tro på sig selv. Det lyder måske lidt som en kliché, men det er rigtigt. Og så skal man tage sig selv seriøst!

Hvordan er dit forhold til de andre skuespillere? Ser I stadig hinanden, eller?

David: Ja, det er virkelig godt! Vi er nærmest bedste venner. Vi hænger meget ud sammen.

Herman: Det er godt, men også ret professionelt. Jeg tror at de fleste af os, godt kunne tænke sig at ses udenfor arbejdet. Men vi har så mange forskellige projekter: nogle af os laver musik, andre laver teater, maler eller danser og lægger stemme til ting. Så vi laver alle de her forskellige ting. Da vi var i Odda, hvor serien er optaget, var det meget nemmere. Det var kun os, vi var det samme sted på samme tid og det var meget nemmere at bruge tid sammen. Men nu hvor vi er tilbage i Oslo, er vi meget mere spredt ud. Vi ser hinanden, når vi har noget arbejdsrelateret, men ellers ser vi ikke hinanden så meget.

Hvorfor skal man se ”Ragnarok”?

Herman: Først og fremmest fordi det er et anderledes take på en teenage-historie og på en teenage-serie. Der er mange hemmeligheder og en masse dybe rygter og situationer, som folder sig ud i løbet af hele serien.

David: Altså, man behøver jo ikke (griner)… Men hvis man gerne vil, kommer man til at se en ny version af nordisk mytologi. Serien er meget relevant i dag og så er det et coming-of-age drama, hvor hovedkarakteren skal finde sig selv.

Hvis du også er helt vild med "Ragnarok", så kan du komme med bagom serien her:

MestLæste