Ragnarok
Film & serier

Anmeldelse: ”Ragnarok”

Af Selina Sander Jensen 30. januar 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi har set de første fem afsnit af den nye Netflix-serie ”Ragnarok”, og du kan glæde dig til både spænding, intriger og overnaturlige elementer. Men du skal også være parat til at krumme tæer og være tålmodig. Læs her, hvorfor …

”Ragnarok” er en helt ny Netflix-serie på norsk, som blandt andre har skuespillerne Herman Tømmeraas og David Stakston fra ”SKAM” i rollerne som Fjor og Magne.

Ragnarok er et coming-of-age drama med inspiration fra den nordiske mytologi. I serien følger vi outsideren Magne, der sammen med sin bror og sin mor flytter til den fiktive norske by Edda. Men det viser sig hurtigt, at hverken byen eller dens indbyggere er, som det ser ud til på overfladen. Verden har ændret sig, og måske er der endnu et Ragnarok på vej, hvis ikke nogen griber ind i tide …

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Den kiksede teenager Magne og hans familie flytter til den hemmelighedsfulde by Edda, og der går kun ganske kort tid, før Magne opdager, at han har fået nogle mærkelige, overnaturlige kræfter, som han ikke har oplevet før. Men det er ikke det eneste nye, Magne pludselig skal kæmpe med. Han starter nemlig på det lokale gymnasium, hvor han finder en ven i den forholdsvist upopulære klimaaktivist Isolde. Isolde mener, at byens rige familie, Jutul-familien, er med til at forurene naturen og gøre folk syge med deres virksomhed – og det vil Magne gerne hjælpe hende med at undersøge.

Der går dog ikke lang tid, før Magne er på egen hånd og må kæmpe med, at ingen tror på ham, mens han forsøger at afsløre Jutul-familiens hemmeligheder – som går langt ud over forurening af byens natur … Jutul-familien får dog også øjnene op for, at Magne måske er meget mere, end han går rundt og tror, og derfor vil de to gymnasieelever Fjor og Saxa Jutul gå langt for at finde ud af, om Magne går og skjuler noget.

Magne har samtidig svært ved at styre sine kræfter, og det får ham i problemer, som han har svært ved at forklare sig ud af, og hans kamp for at afsløre familien Jutuls dystre hemmeligheder gør ikke livet nemmere for ham som outsider på byens gymnasium.

En teenage-historie med noget på hjertet

”Ragnarok” er – ligesom mange andre serier – et coming-of-age drama, hvor hovedkarakteren skal gennem en udvikling fra barn/ung til voksen, men ”Ragnarok” er meget mere end det.

Udover at serien viser, hvilke problemer man kan have i teenagelivet, fx intriger i gymnasiet, kærlighedsproblemer og lignende, tager serien også fat i problematikken omkring miljø- og klimaforandringer, som et af seriens omdrejningspunkter. Serien er altså også en form for opråb om, at vi skal være opmærksomme på det, der foregår i den virkelige verden.

Den kiksede teenager Magne som hovedkarakter viser også, at selv om man måske ikke føler, at man passer ind et sted, skal man kæmpe for det, man tror på – og for sig selv.

”Ragnarok” viser altså nogle vigtige budskaber både i forhold til klima, men også i forhold til det at føle sig udenfor og skulle finde sin plads i noget, man ikke føler, man passer ind i.

Seriens overnaturlige elementer er inspireret af nordisk mytologi, ligesom "Ragnarok" også er jordens undergang i netop nordisk mytologi. Med titlen kan man altså godt blive fristet til at tro, at klimaforandringerne spiller en væsentlig rolle.

Læs også: Riverdale får en sæson mere!

Der er dog et par steder i serien, hvor man kommer til at krumme tæer. Familien Jutuls forhold bliver nemlig til tider liiidt mærkeligt og pinligt – og familien er ikke blege for at skubbe til grænser for, hvad der er rigtigt og forkert … Tålmodigheden bliver også sat en smule på prøve, for serien bliver til tider lidt langtrukken – og man kan godt savne, at der sker lidt mere i de enkelte afsnit. Men hvis man kan overkomme det, så er ”Ragnarok” helt klart en serie, der er værd at se.

I ”Ragnarok” får du altså en serie, der både er spændende og dramatisk krydret med overnaturlige elementer, en nyfortolkning af den nordiske mytologi og vigtige emner som klimaændringer - og som samtidig viser en teenagers historie om at finde sig selv og kæmpe for det, han tror på.

Derfor giver vi de første fem afsnit af serien 5 ud af 6 stjerner – og så glæder vi os helt vildt til at se det allersidste afsnit!

Se den, hvis du kan lide:

  • "The Rain"
  • "SKAM" og "Semester" (hvis du altså også crusher lidt for meget på Herman Tømmeraas aka. Penetrator Chris)
  • "The Society"

”Ragnarok” har premiere på Netflix i morgen den 31. januar og du kan se traileren lige her: