13 Reasons Why
Film & serier

13 facts om "13 Reasons Why"

Af Anne-Sophie Uldall Petersen 18. april 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du også helt bidt af serien “13 Reasons Why”? Her kan du læse facts om serien.

Er du også en af dem, der har SLUGT Netflix' nye serie "13 Reasons Why", så vil du elske at læse de her spændende facts om serien.

Facts om "13 Reasons Why":

 • “13 Reasons Why” er baseret på en bog skrevet af Jay Asher. Bogen hedder også “13 Reasons Why” - eller på dansk “Døde piger lyver ikke” - og udkom i 2007.

 • Jay Asher havde længe haft ideen om at opbygge en historie gennem indspillede kassettebånd, men det var først, da en af hans kære forsøgte selvmord, at han fandt historiens tema.

 • Inden “13 Reasons Why” blev til en serie, var det faktisk meningen, at det skulle have været en film med Selena Gomez i hovedrollen. Hun har selv sagt i et interview, at hun voksede fra teen-rollerne, og at det i stedet var meget naturligt, at hun skulle være bag kameraet i det her projekt. Selena Gomez blev derfor producer på serien.

 • Selena har også udtalt, at hun tror, at det ville fjerne fokus fra historiens vigtige emner, hvis hun spillede hovedrollen.

Læs også: Derfor spiller Selena Gomez ikke med i "13 Reasons Why"

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

 • Det tog seks år at finde de perfekte skuespillere til at spille Hannah og Clay.

 • Rollen som Hannah Baker er Katherine Langfords skuespilsdebut. Da rollerne skulle castes, sendte hun sin audition optaget på et kassettebånd - meget Hannah Baker-agtigt gjort af hende! Senere havde hun en Skype-samtale med instruktøren.

 • Alisha Boe, som spiller Jessica, og Ross Butler, som spiller Zach, har begge haft roller i “Teen Wolf”.

 • Brandon Flynn, som spiller Justin, og Miles Heizer, som spiller Alex, er rigtig tætte venner i virkeligheden.

 • Serien omhandler nogle meget tunge emner, og nogle scener gjorde skuespillerne så triste, at der kom terapi-hunde på settet, som skulle opmuntre castet, når de havde filmet nogle af de hårdeste scener. Det har Dylan Minette, der spiller Clay i serien, udtalt i et interview.

 • Flere af skuespillerne (og Selena) har fået matchende tatoveringer.

Læs også: Skaberen af "13 Reasons Why" vil have en sæson mere

 • Dylan Minettes egen musiksmag formede Clays musiksmag. På Clays værelse hænger der plakater med blandt andet Arcade Fire og The Shins, som er nogle af Dylans yndlingsbands.

 • Katherine Langford skal også spille med i filmatiseringen af en anden populær ungdomsroman: “Simon vs. verdens forventninger".

 • Du kan faktisk lytte til Hannahs bånd inde på bogens hjemmeside. Find lydklippene her.

Du kan se "13 Reasons Why" på Netflix.

I galleriet kan du se de bedste tudefilm:

Debedstetudefilm

Miley Cyrus og Liam Hemsworth mødte hinanden, da de optog ”The Last Song”. Miley spiller Ronnie, der skal bo hos sin far i sommerferien. Ronnie gider ikke og tænker kun på at komme tilbage til New York. I løbet af sommeren ændrer tingene sig drastisk for dem alle sammen. “The Last Song” er til dig, der gerne vil se en romantisk og dramatisk film med genkendelige skuespillere.
Foto: All Over
“En flænge i himlen” er en barsk men også ægte fortælling om kærlighed og kræft. I filmen møder du 17-årige Hazel, som har lungekræft og går i en støttegruppe for kræftramte unge. En dag støder hun ind i Augustus, som også kommer i støttegruppen. Med tiden falder de for hinanden og bliver kærester. Hele filmen er både sjov og megasørgelig, og den uventede slutning får dig med garanti til at græde.
Foto: All Over
Hvis du elsker hundehvalpe og en god tudefilm, så er ”Marley & Me” lige noget for dig. I filmen møder du John og Jennifer, som lige er blevet gift og flyttet fra Florida. De beslutter sig at for købe en hund, og ender med hunden Marley, og så starter et eventyr lidt ud over det sædvanlige.
Foto: All Over
Din fantasi kan mere, end du tror. Det kan 11-årige Jess og Leslie i hvert fald give os ret i. Hovedperson Jess er lidt af en enspænder, som begraver sig i sin egen verden. Jess og klassens nye pige Leslie må hver dag finde sig i at blive mobbet af de andre. En dag beslutter de sig for at skabe deres eget fantasiland - nemlig Terabithia. En dag vælger Leslie at tage til fantasilandet alene. Det skulle hun aldrig have gjort.
Foto: All Over
Vi kender den alle sammen, og det er nok en af de sværeste film at være kold over for. Filmen foregår i 1940 og handler om den fattige fyr Noah, som forelsker sig i den unge Allie fra overklassen. Deres klasseforskelle giver dem dog en masse problemer i deres forhold. Snøft, snøft!
Foto: All Over
Under Anden Verdenskrig bliver Brunos far forfremmet, og familien flytter ud på landet, tæt på den koncentrationslejr, hvor faren skal arbejde. Bruno savner nogen at lege med bliver venner med Shmuel, som bor på den anden side af hegnet – inde i koncentrationslejren. En dag kan Shmuel ikke finde sin far, så Bruno vælger at komme ind i koncentrationslejren og hjælpe med at finde ham…
Foto: All Over
“If I Stay” er en ægte tudefilm. Filmen handler om teenagepigen Mia, som forelsker sig i rockmusikeren Adam. Mia og Adam bliver kærester og alt ser skønt ud, indtil hele Mias familie dør i et biluheld. Mias krop ender i koma, mens hendes bevidsthed er stadig vågen. Skal hun vælge at vende tilbage til livet med Adam og den enorme sorg, eller skal hun vælge døden og intetheden?
Foto: All Over
Hele eventyret starter under Anden Verdenskrig med den lille dreng Angus, som finder et æg og tager det med hjem. Ægget klækker, og ud kommer en lille skabning. Angus kalder væsenet for Crusoe, og de knytter sig tæt til hinanden og bliver meget gode venner. Desværre er det ikke nemt at passe Crusoe, og Angus må sætte ham tilbage i søen. Angus’ opgave er nu at passe på Crusoe og deres hemmelighed.
Foto: All Over
Channing Tatum i en tudefilm? Det kan vi lide! John er soldat, og på sin orlov møder han Savannah, og de to forelsker sig. Da John skal tilbage til hæren, beslutter John og Savannah sig for at holde kontakten gennem breve. De bliver også enige om, at Johns kontrakt med hæren ikke skal forlænges, men så bliver det den 11. september 2001, og der skal John vælge imellem sin pligt i hæren eller sit nye liv med Savannah.
Foto: All Over
Robert Pattinson spiller hovedrollen i “Remember Me”. Filmen handler om Tyler, der har det meget svært, da hans bror har begået selvmord. Han er lidt af en rod og kommer tit op at slås med andre. Tyler møder pigen Ally, og de to bliver forelsket, men snart begynder nogle vilde hemmelighed at dukke op…
Foto: All Over
Held og lykke med at holde tårnene tilbage når du ser denne film. Som vi nok alle ved, så handler “Titanic” om Jack fra den fattige underklasse og Rose fra overklassen, som forelsker sig i hinanden under rejsen på det kæmpestore og fabelagtige skib Titanic. Desværre går rejsen ikke som planlagt, og det er vist ingen hemmelighed, at slutningen er sygt sørgelig.
Foto: All Over

Læs mere om