sex

Vaccine mod kræft?

Af Sisse Tvegaard Andersen 25. november 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du hørt om HPV-vaccinen, der nærmest kan udrydde livmoderhalskræft? Bliv klogere på vaccinen her og se, om du kan blive vaccineret.

Hvert år dør cirka 150 kvinder af livmoderhalskræft. Men der findes faktisk en vaccine, der nærmest kan udrydde sygdommen i Danmark. HPV-vaccinen beskytter mod den såkaldte HPV-virus, der er skyld i 70 procent af tilfældene af livmoderhalskræft.

Læs også: Beskyt dig selv mod kønssygdomme.

Hvad er HPV-virus?
HPV-virus er en virus, der smitter ved sex, og den er meget udbredt. Undersøgelser viser, at omkring 40 procent af 15-19 årige har haft en HPV-infektion. Infektionen giver ingen symptomer, og oftest forsvinder den af sig selv, men hos nogle få kvinder kan den være skyld i kønsvorter eller i værste tilfælde livmoderhalskræft.

Læs også: Er sex farligt?

Skal jeg betale for at blive vaccineret?
Er du født i 1996 eller senere, kan du få vaccinen gratis. Du skal dog have den, inden du fylder 15, for ellers skal du selv - eller dine forældre - betale de cirka 3.500 kroner, vaccinen koster. Der er dog planer om at gøre vaccinen gratis for alle piger under 26 år.

Læs også: Er det normalt at onanere?

Kan man blive vaccineret, selv om man ikke er jomfru?
Det er sikrest at få vaccinen, inden man har sex for første gang, for på den måde er man sikker på, at man ikke er smittet med HPV-virus. Men vaccinationen virker også på dem, der er seksuelt aktive. Så det er bare med at komme af sted og få den!

Læs mere om HPV, livmoderhalskræft og vaccination her: www.vidunderlivet.dk.

MestLæste