sex

Lær dine bryster at kende

Af Stine Nielsen 20. august 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Tag et kig på dine bryster – er der nogle ting, du undrer dig over? Lær dine bryster at kende her!

Alle bryster er forskellige

Der findes ikke én bestemt måde, som bryster skal se ud på. Nogle bryster er store, nogle er små, nogle stritter, nogle er flade, nogle peger til siden - det er alt sammen helt normalt.

Læs også: Er mine bryster for små?

Bryster gør ondt

Er dine bryster ømme? Nogle gange kan det være helt smertefuldt at ligge på maven, eller hvis man kommer til at gå ind i andre mennesker, for brysterne er ret ømme, så længe de vokser. De kan også være hårde og spændte, men det er helt normalt. Når dine bryster vokser mere til, gør det ikke så ondt længere.

Brystvorter

Lige som at bryster er forskellige, er der også stor forskel på brystvorter. De varierer i både størrelse, facon og farve. Nogle piger har også indadvendte brystvorter. Det er ikke farligt, men det kan give problemer med at amme, når man engang i fremtiden får børn. For mange teenagepiger begynder brystvorterne dog at vende mere udad, når de bliver ældre.

Læs også: Hjælp - mine bryster!

Ulige bryster

Bryster er sjældent helt ens fra naturens hånd. Tit er det ene bryst større end det andet eller måske har det en lidt anden facon. Det kan lyde mærkeligt, men hos de fleste er det det venstre bryst, som er større end det højre - i gennemsnit er det cirka fire procent større! For mange teenagere bliver brysterne mere ens i størrelse, når man bliver lidt ældre. Du kan regne med, at dine bryster er nogenlunde udvoksede, når du er 20 år.

Knuder i brystet

Det er en god vane at mærke efter knuder i brystet. Mens nogle knuder kan være farlige, kan du sagtens få knuder i brystet, som er helt ufarlige. Dine kirtler kan nemlig lave knuder, hvis du for eksempel skal til at have menstruation, og de går væk igen ret hurtigt. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at spørge lægen til råds.

Læs også: Hvornår bliver mine bryster større?

Læs mere om

MegetMere