P-piller og minipiller
sex

Kender du forskellen på p-piller og minipiller?

Af Anja Bruneskjold 30. maj 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du også i tvivl om, hvad forskellen på p-piller og minipiller er? Læs med her og find ud af, hvordan du beskytter dig bedst, når du har sex.

Hvad er forskellen på p-piller og minipiller?

Det kan være rigtig svært at finde rundt i alle de mange former for prævention, og især når det gælder p-piller og minipiller. Læs med her, hvor vi giver dig forskellen på p-piller og minipiller.

P-piller

Som regel tager man p-piller for at undgå at blive gravid. P-piller indeholder forskellige hormoner, og det er dem, der påvirker kroppen, så risikoen for, at du bliver gravid, er mindre. Nogle p-piller hjælper også mod menstruationssmerter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Hvornår kan man tage p-piller?

P-piller er bedst egnet til piger under 35 år, men i nogle tilfælde kan det være smart at vente med at tage dem, til du er helt færdigudviklet, fordi hormonerne i p-pillerne måske kan påvirke din udvikling en lille smule.

Er p-piller sikre?

Hvis du tager p-piller, er du næsten 100 procent sikker på, at du ikke bliver gravid. Men fordi p-piller ikke beskytter mod sexsygdomme, er det altid en god idé at bruge kondom, når dig og din kæreste er i seng sammen.

Læs også: Tema: Beskyt dig selv under tekst.

Du skal tage p-pillerne i tre uger ad gangen og så holde en uges pause, når du har din menstruation. Hvis du glemmer at tage en p-pille, så tag den så snart du kommer i tanke om det - også selv om det betyder, at du skal tage to piller samtidig. Hvis der går mere end 36 timer, inden du tager din glemte pille, virker p-pillerne ikke de næste syv dage, så her er det især vigtigt, du husker at bruge kondom.

Læs også: Læsernes historier: Min første gang.

Minipiller

Minipillerne virker på samme måde som p-piller, og du kan tage dem, hvis du vil undgå at blive gravid. De indeholder ikke lige så meget hormon, som p-piller gør, og derfor er de heller ikke lige så sikre.

I princippet kan alle piger tage minipiller, og fordi der ikke er lige så mange hormoner i, kan de være sundere for kroppen, fordi den ikke får tilsat en masse kunstige ting.

Læs også: Hvem taler du om sex med?

Er minipiller sikre?

Minipillerne er næsten lige så sikre som p-piller, så de beskytter også næsten 100 procent mod graviditet. Ligesom p-pillerne beskytter minipillerne dig ikke mod sexsygdomme, og derfor er det altid en god idé at bruge kondom, når du har sex.

Du skal tage minipillerne hver eneste dag - også selv om du har menstruation. Det er vigtigt, du tager pillen på samme tidspunkt hver dag, ellers virker de ikke lige så godt. Hvis du har glemt at tage din minipille, og der går mere end tre timer, kan der godt gå syv dage, før du kan være sikker på, at dine minipiller beskytter, som de skal.

Læs også: Sådan bliver du klar til sex.

Husk:

Tal med din læge om, hvorvidt han eller hun synes, du skal tage p-piller eller minipiller. Der kan være mange ting, der spiller ind, når du skal finde ud af, hvilken slags prævention der egner sig bedst til dig.

Læs også: 10 ting du skal vide om kondomer.

Herunder kan du læse om crazy prævention fra gamle dage!

Crazypræventionfragamledage

Soranus, en gammel græsk gynækolog, var en af dem, som virkelig havde mange skøre idéer om, hvordan man kunne undgå graviditet. Blandt andet anbefalede han, at kvinder drak det beskidte vand, som smede brugte til at afkøle deres glødende jern i.
Oldtidens egyptere blandede honning sammen med knuste akacieblade og krokodilleafføring og formede massen som en prop, som så blev ført op i skeden.
I 1200-tallet udtalte den tyske læge Albertus Magnus, at en kvinde kunne undgå graviditet hele livet, hvis hun blot spiste en bi.
I den tidlige middelalder i den arabiske verden brugte man elefantlort som beskyttelse, som blev sat op i skeden.
Oldtidens romere skulle eftersigende have dyppet uldtotter i honning eller gammel olivenolie, som de så satte op i skeden før samleje. Det virkede dog ikke så godt, for de fik også anbefalet at tage det ud igen lige før, at manden fik udløsning.
En romersk forfatter ved navn Plinus mente, at mænd bare skulle smøre deres penis ind i knuste enebær, hvis de ikke ville gøre en kvinde gravid.
I Kina har man ladet kvinder drikke kviksølv for at forhindre graviditet, og det har helt sikkert ikke været sundt!
Og i Canada skulle man eftersigende have brygget te, som kvinder skulle drikke, på bævertestikler (yes, du læste rigtigt) for at undgå graviditet.
Omkring 1600- og 1700-tallet udviklede man noget, som mindede om et kondom lavet af dyreblærer eller et tyndt skind. Det påstås, at kondomerne ofte havde et lille silkebånd på sig, som man kunne binde det fast med.
Omkring 1600- og 1700-tallet udviklede man noget, som mindede om et kondom lavet af dyreblærer eller et tyndt skind. Det påstås, at kondomerne ofte havde et lille silkebånd på sig, som man kunne binde det fast med.
Først i starten af 1900-tallet kom de tyndere latexudgaver, som minder om dem, vi bruger i dag. Wow, der har været mange vilde præventionsformer gennem tiden!