sex

Er sex farligt?

Af Line Sølvhøj Jensen 15. november 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Kan sex egentlig være farligt, og hvordan passer du bedst på dig selv, når du skal i seng med en fyr? Få hjælp her!

Det er meget følelsesmæssigt at skulle i seng med en fyr - både første gang, men også de mange gange, der følger efter. Derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv og lytter til dit hjerte og dine følelser.

Hvis du passer godt på dig selv, så er sex ikke farligt, for så betyder det, at du ikke lader dig presse, og at du husker at bruge prævention. Hvis du derimod lægger hjernen fra dig, så løber du en stor risiko. Derfor skal du huske at passe på:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Drengene om "første gang".

Fyren
Hvem er ham den heldige? Hvis du allerede nu har svært ved at svare på spørgsmålet, så skal du måske lige tænke dig om en ekstra gang. Hvis ikke du kender fyren, så risikerer du både, at det bliver en dårlig oplevelse, fordi I ikke kender hinanden, og at du føler dig utryg undervejs. Måske vil du bagefter tænke meget over, at du har været så følelsesmæssigt involveret med en, som du faktisk ikke kender, og det kan føles meget underligt. Derfor:

• Gør det med en, du kender og føler dig tryg ved.
• Gør det med en, der respekterer dig.
• Gør det med en, som har lyst til dig frem for bare at have lyst til sex.

Læs også: Spørgsmål om første gang.

Uønsket graviditet og kønssygdomme
Sex kan være farligt, hvis ikke du beskytter dig. Du risikerer både uønsket graviditet og kønssygdomme, hvis ikke du bruger prævention. Der findes flere former for prævention, men de typiske er p-piller, minipiller og kondom.

• Kondom: Et kondom beskytter dig mod uønsket graviditet og kønssygdomme.
• P-piller: P-piller beskytter dig mod graviditet, men IKKE mod kønssygdomme.
• Minipiller: Minipiller beskytter på samme måde som p-piller, men forskellen er, at indholdet af hormon i pillerne er mindre end i p-piller.

Læs også: Beskyt dig selv mod kønssygdomme.

Dine følelser
Du har måske lyst til sex, og måske har du længe tænkt på, hvordan det føles at være sammen med en fyr på den måde. Men selv om du har lyst til sex, så er det vigtigt, at du mærker godt efter, hvad dine følelser og dit hjerte fortæller dig.

• Husk at du altid kan sige fra, hvis ikke du har lyst alligevel.
• Lad ikke fyren presse dig til noget, du ikke har lyst til.
• Vær ærlig og sig, hvis det er din første gang, så fyren kan tage ekstra hensyn til dig.

Læs også: Tips til sex.

Gør det ondt at have sex?
Første gang du har sex, kan det godt gøre lidt ondt - eller måske nærmere stramme lidt. Derfor er det vigtigt, at du føler dig tryg og har lyst, for det vil gøre oplevelsen endnu bedre.

Bløder man?
Nogle piger bløder, når de har sex, men det er ikke farligt - og det er slet ikke sikkert, at du bløder. Kommer der blod, er det højest et par dråber, og grunden til, at man kan bløde, er fordi jomfruhinden springer (men det lyder altså værre, end det er!). Måske er din jomfruhinde allerede sprunget, for det kan sagtens ske, hvis du dyrker sport som for eksempel gymnastik eller ridning, eller hvis du har brugt en tampon.

Læs også: Når du mister din jomfruhinde.