seksuelle lavalder
sex

Den seksuelle lavalder: Hvornår må man have sex?

Af Luise Gregersen 26. juni 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du skal føle dig klar og have lyst til sex, før du har din første gang, men der er altså også et par love, der skal overholdes. Få styr på den seksuelle lavalder her.

Måske er du begyndt at have lyst til sex. Måske føler du dig ligefrem klar til at have sex. Men må du egentlig have sex? Der er jo noget om den seksuelle lavalder, men hvad er det egentlig, den betyder? Hvis du har tænkt over det spørgsmål, så kan du få svaret her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De fleste unge danskere har prøvet at have sex første gang, når de er omkring 16 år gamle. Nogle har allerede haft sex første gang, da de var 14, mens andre venter til de er 17, 18 eller endnu ældre med at have sex første gang. Det vigtigste er nemlig, at man føler sig klar til at have sex, inden man gør det.

Hvornår må man have sex?

Der er nogle, der tror, at det er ulovligt, hvis man er 14 år gammel og har sex med sin kæreste, der også er 14 år gammel. Men det er det faktisk ikke, hvis I begge to har lyst til at have sex med hinanden.

Misforståelsen skyldes, at vi i Danmark har det, der hedder den seksuelle lavalder. Den er fastsat til 15 år, og det betyder, at det er ulovligt for én over 15 år at have sex med én under 15 år. Loven er lavet for at beskytte børn og unge mod at blive udnyttet af ældre personer, der har mere erfaring med sex. Men det betyder altså ikke, at man ikke må have sex, selv om man ikke er fyldt 15 år endnu. Det må man gerne, hvis man er sammen med en person, som man har lyst til at have sex med.

Man må også gerne have sex med en person, der er ældre end 15 år, hvis begge parter har lyst til det. Men hvis du er under 15 år og har sex med en, der er ældre end 15 år, så kan den person i teorien blive straffet for at have haft sex med en mindreårig - og det gælder for både drenge og piger. Derfor er det altså meget vigtigt, at begge parter er enige om, at de har lyst til at have sex med hinanden, inden man gør det.

Du har sikkert mange flere spørgsmål omkring den seksuelle lavalder, så derfor har vi lavet et helt galleri, hvor vi har samlet de regler, du skal kende, før du mister din mødom.

7 spørgsmål om den seksuelle lavalder

Hvornårmanhavesex?

Den seksuelle lavalder er en lov om, hvor gammel du skal være, før andre må have sex med dig. I Danmark er den seksuelle lavalder 15 år. Det vil sige, at hvis din kæreste er over 15 år, og du er under 15 år, så er det ulovligt for ham at have sex med dig. Hvis du er over 15, og din kæreste er under 15, så er det ulovligt for dig at have sex med ham. Loven er altså ens for begge køn, men den er til for at beskytte den person, der er under 15 år, og derfor er det den ældste i forholdet, der straffes.
Hvis du er under 15 år, og din kæreste er over 15 år, så må I hverken have oralsex, samleje eller andre former for seksuel omgang. Også selv om han kun er et par måneder ældre end dig, og også selv om du fylder 15 år liiige om lidt.
Loven om den seksuelle lavalder er ret alvorlig. For eksempel kan din kæreste godt risikere at komme i fængsel, hvis han har sex med dig, og du selv er under 15 år, mens han er over 15 år. Jo større aldersforskel der er på jer, jo hårdere kan han straffes. Omvendt kan du også risikere fængsel, hvis du er over 15 år, og du har sex med en, der er under 15 år.
Hvis din kæreste og dig er lige gamle, så siger loven ikke noget om, hvornår I må begynde at have sex. Men det er vigtigt, at I venter, indtil I begge er helt klar til at have sex.
Der er helt ens regler for kærester af samme køn som for kærester af modsat køn, og det har der været siden 1976.

MestLæste