sex

Kan man blive gravid første gang? Og 11 andre spørgsmål om sex

Af Karoline Mathilde Rasmussen og Nikita Hoffmann Andersen 25. april 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Illustration: Clara Selina Bach
Hvordan ved man, at man er klar til at have sex for første gang? Kan det gøre ondt, og kan man egentlig blive gravid? Det får du svarene på lige her.

Har du også en masse spørgsmål til den første gang? Læs med her, hvor vi blandt andet svarer på, om det gør ondt at have sex første gang, og om man kan blive gravid.

Kan man blive gravid første gang?

Ja. For at blive gravid kræver det, at en sædcelle befrugter et æg. Så hvis du får sæd op i dig, er der en sandsynlighed for graviditet. Tit vil det ske ved penetrationssex med en pik, men hvis din partner eller du selv har sæd på fingrene, er det en god idé at vaske dem, inden man f.eks. får finger for at undgå uønsket graviditet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Man kan faktisk også godt blive gravid, selv om man ikke har fået sin menstruation for første gang, hvis man har haft sex, og sæd er kommet op i en, kort tid inden man får sin første menstruation. Årsagen til det er, at man inden sin første menstruation får sin første ægløsning. Når man har fået ægløsning, kan man blive gravid. Det sker, hvis ægget bliver befrugtet med sæd og sætter sig fast i livmoderen. Det er derfor altid en god idé at bruge kondom, hvis man ikke vil være gravid – også for at minimere risikoen for eventuelle kønssygdomme.

Hvordan starter man sin første gang, uden at det bliver akavet?

Slap helt af, og prøv at snakke ærligt med din sexpartner om det – selv om det kan være lidt grænseoverskridende. Sig, at det er din første gang, så du foretrækker, hvis I kan tage det stille og roligt. På den måde kan I langsomt føle jer frem, kysse og røre lidt. Så bliver det garanteret ikke spor akavet. Husk, at du og din partner også lige skal lære hinanden at kende, så selv om det måske føles lidt akavet og meget nyt, er det også okay – forsøg at grine af det, det hjælper!

Hvordan ved man, hvad man skal gøre, når man har sex? Jeg er bange for, jeg ikke kan finde ud af det.

Det er vigtigt at huske på, at der ikke er noget facit. Så længe din sexpartner er med på den, kan du ikke gøre det rigtigt eller forkert. Mærk dig frem, tal med din sexpartner, og gør det, du selv synes er dejligt. Hvis I sørger for at kommunikere med hinanden, vil det kun blive bedre og bedre med tiden.

Skal man være bange for, at den anden tænker noget dårligt om en?

Det synes vi ikke, man skal. Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, især hvis man har nogle usikkerheder omkring sin krop – hvilket mange af os jo har. Men for mange af os lever de usikkerheder kun i os selv, hvorimod den person, vi klæder os af over for, bare synes, man er dejlig! Det kan nogle gange hjælpe en at have det i baghovedet. Hvis du føler dig tryg ved det, kan du jo prøve at snakke med din partner om eventuelle usikkerheder, så der kan blive taget hensyn til det. Tit finder man ud af, at man slet ikke har noget at være bange for!

Hvilken position er bedst første gang?

Den, I føler jer bedst tilpas i! Ligesom med så meget andet findes der ikke en fast opskrift på den første gang. Hvis din partner har en pik, er der mange, der foretrækker missionærstillingen, hvor den ene ligger oven på den anden, og ansigterne vender mod hinanden. Det er en god stilling, fordi man kan have øjenkontakt, kysse og nemt kan kommunikere med hinanden løbende.

Hvorfor kan sex gøre ondt første gang?

Som udgangspunkt skal sex helst ikke gøre ondt, men en del kan godt opleve smerter i forbindelse med samleje alligevel. Når man bliver seksuelt ophidset, danner skeden væske, der fungerer som smørelse, så noget (f.eks. en penis, finger eller dildo) bedre kan glide ind og ud. Det kan gøre ondt, hvis man ikke er tilstrækkeligt våd. Det kan også gøre ondt, hvis man spænder op i musklerne i bækkenbunden. Det kan man både gøre bevidst og ubevidst – f.eks. hvis man er nervøs. Derudover kan det gøre ondt, hvis man f.eks. har fået en lille revne i underlivet, eller hvis huden omkring skeden er irriteret. Hvis du bliver ved med at opleve smerter, skal du kontakte din læge.

Jeg føler, det er mærkeligt at tænke på, at jeg en dag skal have det. Hvordan kan man nyde det?

Husk på, at du først skal have sex, når du er klar og har lyst til det. Ikke et sekund før. Sex bliver bedre og bedre, jo flere gange du prøver det, så det er ikke sikkert, det er mega nydelsesfuldt de første par gange, men når du slapper helt af og lærer, hvad der virker for dig, vil du garanteret synes, det er ret lækkert.

Hvornår er det for sent at have sin første gang?

Det er aldrig for sent! Det vigtigste er, at du gør det med en, du er tryg ved, og fordi du har lyst og føler dig klar

Råd til første gang?

Noget af det vigtigste (hvis I kender hinanden godt i forvejen) er faktisk at øve sig i at snakke godt sammen inden, så I ved, hvordan I har det, og hvordan I forestiller jer, den første gang skal være. På den måde kan I også begge fortælle, hvad I føler jer trygge ved og har lyst til. Og så slap af, og sænk forventningerne. Det skal selvfølgelig være rart og trygt, men det behøver ikke at være fuldstændig magisk første gang. Man skal jo lige lære det.

Kan man have sex, før man har fået sin menstruation?

Ja, det kan man godt.

Hvordan forbereder man sig bedst til sex første gang?

Hvis man er alene om at forberede sig, kan man gøre det ved at røre ved sin krop og ved at onanere. På den måde kan du finde ud af, hvordan du kan lide at blive rørt ved. Hvis du tænker forberedelse med din partner, er det godt at bruge tid på at kysse og kæle med tøjet på. Hvis tøjet er kommet af, kan I prøve jer frem med berøringer på kroppen og kønsdelene, og så kan du fortælle din partner, hvad der føles rart eller ekstra ophidsende.

Hvordan kommer man ud af det, hvis man har sagt ja, men man så alligevel ikke har lyst?

Du fortæller den anden, at du ikke ved hvorfor, men at lysten er forsvundet. Det er det mest ærlige. Vi vil understrege, at det er helt okay at stoppe, hvis du ikke har lyst alligevel – det skal alle respektere, uanset hvornår man siger det. Der behøver ikke være en grund. Nogle gange kan man vælge at bruge en nødløgn, hvis modet til at sige det ærligt svigter. Det kan være, at det gør ondt, eller ens menstruation skal til at begynde, så man ikke føler det så rart med sex – eller en helt tredje ting.

MestLæste