Hud
Krop & Sind

Reagerer din hud også på kulden? Her er fem gode råd

Af Julie Kraase Brandt 17. november 2023
Foto: Shutterstock
Kulden er hård ved alles hud. Få tips til, hvordan du dulmer og styrker huden.

Rødme – hvorfor nu?

– Har du tendens til rødme nu, kan det skyldes en sart hud, hudsygdomme som rosacea, diffus rødme (også kaldet flushing, hvor du oplever rødme hele tiden, fordi blodkarrene står åbne), akne, atopisk eksem (også kaldet børneeksem) samt hoved- og halseksem, forklarer hudlæge på Odense Universitets Hospital og ejer af klinikken Center for Hud & Laser, Lina Zeraiq.

Så inden du går i gang med nye cremer for at dulme rødme, anbefaler hun at se på, hvordan din hud har det generelt:

– Har du kun kulderødme, vil denne forsvinde relativt hurtigt, når huden stabiliserer sin naturlige temperatur, imens den vil være begrænset til få områder - for eksempel næsen.

Rødme, der skyldes en underliggende hudsygdom, vil være præget af rødmen og de tilhørende symptomer, alt efter hvilken hudsygdom du lider af.

Eksempelvis kan du også have bumser, hvis du lider af rosacea eller perioral dermatitis, som er kløende, rødt udslæt omkring munden med skældannelse.

Bumserne vil være til stede, selv efter huden har stabiliseret sin temperatur. Det er derfor vigtigt at kende sin hud og bruge relevant hudpleje.

Når vinteren tager til, kan en fugtighedscreme med hyaluronsyre være god at bruge for at styrke hudbarrieren.

Godt for alle

Lina Zeraiq anbefaler alle at skabe en god, grundlæggende hudplejerutine, som kan bruges året rundt, så huden er robust og godt rustet til, når sæsonerne skifter, så man ikke oplever store udsving.

En god rutine består ifølge hende af et produkt med A-vitamin:

– Det burde være til stede året rundt i alles rutine, faktisk uanset alder – fra helt ung teenager og op, fordi det forebygger solskader, stimulerer kollagenproduktionen og gør huden tykkere, så den er mere modstandsdygtig.

Tykkere hud betyder også mere robusthed, og det er gavnligt for alle hudtyper, også når vi taler mindskning af rødme, pointerer hun.

Derudover anbefaler hun at have produkter med fugtgivende ingredienser som hyaluronsyre eller glycerin i rutinen og supplere med et ”boosterprodukt” med for eksempel salicylsyre, hvis man har tendens til at fedte i huden eller et produkt med glykol-, mandel- eller citronsyre for mere glød og hudfornyelse.

De produkter anbefaler hun at bruge et par gange om ugen, ligesom produktet med A-vitamin - det kan være serum eller creme - med fordel kan bruges et par gange om ugen til at starte med, og senere trænes op til at kunne bruges hver aften, alt efter produktets styrke af A-vitamin.

Til den sarte

Døjer du med en af de førnævnte hudsygdomme eller sensitivitet i huden anbefaler hudlægen, ud over den gode rutine, også at gå efter produkter, der indeholder den mildere form for eksfolierende syre, PHA.

Den går ind og dæmper rødme, nærer huden, giver fugt, samt styrker hudbarrieren. Det fås i både cremer og sera.

Hun fremhæver, at indtag af alkohol og stærke krydderier kan trigge sart hud, ligesom at tøj i uld og skiftet mellem kulde udenfor og høj varme indendørs også kan irritere huden unødigt.

Her anbefaler hun at lufte hyppigt ud og forsøge at skabe en god gennemsnitstemperatur indenfor.

Artiklen blev første gang bragt på femina update. Dette er en redigeret version.

MestLæste