Menstruation

Sådan bruger du tamponer

Af Redaktionen 15. april 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan er det nu lige, man gør, med de der tamponer? Få hjælp her til, hvordan du bruger tamponer.

Hvad skal du gøre?
Når du skal sætte en tampon op, skal du prøve på at slappe helt af og trække vejret dybt. Hvis du er for nervøs, spænder du nemlig i musklerne, og så bliver det sværere at få tamponen til at sidde ordentligt.

De fleste tamponer kommer med et hylster af pap. Tamponen sidder i den øverste ende af hylsteret og er gemt inde under pappet. Hylsteret er lavet af to dele - når du skubber det nederste stykke op, kommer tamponen ud for enden. Du skal derfor have tamponen helt tæt på skeden, inden du skubber hylsteret op. Der er en snor for enden af tamponen, som du kan trække i, når du skal skifte til en ny tampon.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs alt om menstruation her.

Hvordan virker tamponer?
En tampon er en lille stav af absorberende materiale, som man fører op i skeden. Tamponen når at absorbere blodet fra din menstruation, inden det kommer ud af kroppen. Når tamponen bliver våd, udvider den sig, og så blokerer den for resten af blodet. Mange kan godt lide at bruge tamponer, fordi man ikke kan mærke, at de sidder i.

Hvilken slags tamponer?
Der findes flere forskellige former for tamponer med forskellige absorberingsstyrker. Du skal vælge styrken ud fra, hvor meget du bløder under din menstruation. De første to dage bløder man typisk mest.

Tampon eller bind?
Du kan både bruge tampon og bind, når du har din menstruation. Hvis du bruger tampon, risikerer du ikke at bløde ved siden af, fordi tamponen absorberer blodet, inden det kommer ud af kroppen. Derfor kan du sagtens tage i svømmehallen eller på stranden, hvis du bruger tampon. Ulempen ved tamponer er, at du kan glemme, at du har den i. Man kan nemlig ikke mærke, når man bruger en tampon, og derfor tænker du måske ikke over, at den skal skiftes.

MestLæste