Reklame

10 myter om tamponer, du (måske) ikke kendte

Af reklame 20. august 2019
Der findes masser af myter om tamponer, og mens nogle af dem er sande, er mange af dem også falske. Sammen med Tampax be- eller afkræfter vi dem nu én gang for alle. Læs med her!

Myte #1 Jeg kan ikke bruge tampon, hvis jeg er jomfru… Falsk!

Det er falskt, at man ikke kan bruge tampon, hvis man er jomfru. At bruge en tampon har slet ikke noget at gøre med, om man har haft sex eller ej. Men det kan være en god idé at starte med nogle af de lidt mindre størrelser, så man vænner sig til indføringen. Tampax har størrelser for både begynderen og den øvede og for dem, der bløder meget og lidt.

Myte #2 Der kommer blod i vandet, hvis jeg svømmer med en tampon… Falsk!

Hvis du er en af dem, der er bange for, at der kommer blod i vandet, hvis du svømmer med en tampon i, kan du tage det helt roligt. Tamponen suger nemlig alt blodet til sig og udvider sig, når den er i vand, så du kan bade alt det, du vil – bare husk at skifte tamponen, når du er færdig med at bade.

Myte #3 Tamponen skal skiftes, hver gang jeg går på toilettet… Falsk!

Det ville være både besværligt og dyrt, hvis man skulle skifte sin tampon hver gang, man var på toilettet. Og det skal man heldigvis ikke. Skeden, tarmene og urinrøret har nemlig hver deres kropsåbning. Det, der afgør, om du skal skifte din tampon, er mængden af menstruation.

TIP: Hvis du tænker, at det er tid til at skifte tampon, kan du trække lidt i snoren. Hvis den flytter sig nemt, er det nok på tide, at du skifter tampon.

Myte #4 Tamponer kan blive væk inde i kroppen… Falsk!

Tamponer kan ikke bare forsvinde i kroppen. Selv om der faktisk er mange, der tror det! Men kroppen er (heldigvis) indrettet sådan, at åbningen mellem skeden og livmoderen er alt for lille til, at en tampon pludselig kunne smutte den vej. Så hvis din tampon føles svær at trække ud, er det fordi, den ikke er fyldt helt op med menstruation, og derfor kan du lade den sidde.

Myte #5 Jeg kan ikke mærke tamponen, når jeg har den i… Sandt!

Det er helt rigtigt, at du ikke kan mærke tamponen, hvis den sidder rigtigt – og sådan skal det helst også være. Hvis du kan mærke den, når du sidder ned, har du ikke ført den langt nok ind. Hvis du er i tvivl om, hvilken tampon, der passer bedst til dig, kan du tage denne test fra Tampax.

Myte #6 En pige under 12 år kan ikke bruge tampon… Falsk!

Så snart du har fået menstruation, kan du bruge både bind, menstruationskop og tampon. Hvis du ikke bløder så meget i starten, har Tampax har lavet nogle supersmarte tamponer, der er rigtig gode som begyndertamponer, fordi de er små og supernemme at indføre.

Myte #7 Jeg kan godt sove med en tampon… Sandt!

Det er intet problem at sove med tampon, og for piger, der bløder meget, kan det faktisk være rigtig rart at sove med tampon, da de kan suge mere blod. Bare sørg for at skifte tamponen, inden du går i seng og så snart, du vågner om morgenen.

Myte #8 Jeg skal skifte min tampon senest hver 8. time… Sandt!

Du må max have din tampon siddende i 8 timer. Tampax anbefaler, at man bruger en tampon, der passer til ens blødning. Så hvis du for eksempel bløder meget kraftigt, skal du vælge en ’super-tampon’, mens du kan nøjes med en mindre på dine sidste dage. Det betyder også, at du nok skal skifte tamponen hyppigere på de dage, hvor du bløder meget, mens den godt kan sidde i op til 8 timer på de dage, hvor du ikke bløder særlig meget.

Myte #9 Jeg kan øve mig i at bruge tampon, inden min første menstruation… Falsk!

Du kan desværre ikke øve dig, inden du rent faktisk får din menstruation. Din skede vil nemlig være alt for tør, når du ikke bløder, så det vil være svært at indføre tamponen, og det vil også føles ubehageligt at tage tamponen ud.

Myte #10 Jeg mister min mødom af at bruge tampon… Falsk!

Det her er nok den mest udbredte myte, men den er altså falsk. For det er nemlig en myte, at man har en mødom. Alle har en lille jomfruhinde, der kan revne, når man bruger tampon, ligesom den kan revne, når man rider, dyrker gymnastik eller har sex. Men det er ikke en mødom. Jomfruhinden er en lille slimhindefold, der sidder i skedens åbning, og den dækker altså ikke hele indgangen, som nogle myter siger. Desværre tror mange stadig på den, men det er ikke sandt.

Hvis du har brug for at vide mere om tamponer, har Tampax samlet al den nødvendige information. Klik her for at læse meget mere.