Helbred & balance

Mad mod forkølelse

Af Susie Pedersen 20. marts 2019
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Okay, det her mad kan ikke gøre dig decideret rask, men det kan være med til at forebygge eller forkorte din sygdomsperiode, hvis du allerede er ramt. Tjek det ud her!

Aaaatjuuw! Vi kender det alle sammen, og der er bare ikke meget at gøre, når forkølelsen eller influenzaen rammer.

Men du kan altså hjælpe dig selv en smule ved at spise rigtigt, for så kan det nemlig være, at din krop lidt bedre kan stå i mod sygdommen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Det kan du lave, når du er syg

I galleriet nedenfor kan du se, hvilke madvarer der især kan hjælpe dig med at slippe udenom en forkølelse - og hvis du alligevel bliver snottet, kan nogle af madvarerne altså også være med til at forkorte dit sygdomsforløb. Det er da megafedt, ikke?!

Se galleriet her:

Madmodforkølelse

Hvis du har bøvl med maven, virker Ingefær beroligende og kan neddulme kvalme. Flere forskere mener også, at de gode antioxidanter i knolden nedslår betændelsestilstande og dermed virker smertelindrende. Win!
Pebermynte kender vi bedst som en tyggegummismag, men det giver dig faktisk også bedre luft, hvis du er helt snottet til. Derudover kan pebermynte lindre, hvis du har problemer med din fordøjelse eller luft i maven.
Der er masser af C-vitamin i citroner, og C-vitamin er rigtig godt for immunsystemet, som beskytter os mod virus og uønskede bakterier.
Ekstrakt af sorte hyldebær skulle have en effekt mod virus, og så skulle hyldebærrene forkorte sygdomsperioden på grund af bærrenes store mængde C-vitamin og antioxidant. Hyldebærsaft here we come!
Hvidløg er virus- og bakteriedræbende. Der er også nogle undersøgelser, der peger på, at hvidløg kan være med til at forebygge forkølelse.
Grapefrugt er ligesom citron fyldt med C-vitamin, som er rigtig godt for vores immunforsvar. De fleste kan dog bedre lide at spise grape end citron, da det er knap så surt at få ned.
Kender I den følelse, man får af at spise stærk mad? Det kan sagtens være chilien, der sætter ind. Chili er nemlig med til at sætte blodcirkulationen op, og så sætter man gang i forbrændingen. Man får faktisk lidt følelsen af, at man sveder sygdommen væk.
Honning kan være med til at hæmme betændelsestilstande i kroppen, og så virker det slimløsende, hvis du har ondt i halsen. Det er også derfor, at man ifølge gamle husråd skal putte honning i sin kamillete, hvis man er syg.
Det er ikke direkte sygdomslindrende at drikke te, men rigtig mange får det bedre, når de er forkølet, hvis de drikker en varm kop te. Det skader i hvert fald ikke at få varmen indefra.
Det lyder måske for nemt, men vand er altså et rigtig godt redskab mod forkølelse og influenza. Når man drikker rigeligt vand, kan det have en rensende effekt indefra. Det er i hvert fald et forsøg værd, ikke?
Grønkål er bare superfood! Det grønne kål er proppet med vitaminer og mineraler, og dem har du især brug for, når du er lidt sløj. Så lyt til din mor, og spis masser kål!

Læs mere om

MestLæste