Helbred & balance

Læsernes seje sport – hvad er kapsejlads?

Af Cathrine Brix 26. juli 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi har fået nogle seje Vi Unge-læsere til at fortælle lidt om deres anderledes sportsgren. I denne uge fortæller Cathrine om kapsejlads.

Vi Unge-redaktionen elsker sport. Faktisk er vi "helt tosset med sport", som Morten og Peter siger :)

Læs også: Hot og not - Svømning

Fodbold, håndbold, ridning, svømning, gymnastik - ja, det hele! Men der findes jo så vildt mange sportsgrene, og mange af dem kender vi faktisk ikke så meget til. Derfor har vi spurgt nogle seje Vi Unge-læsere, om de vil fortælle lidt om deres lidt mere ukendte sportsgren.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Navn: Cathrine Brix
Alder: 15 år

Hvad hedder din sport, og hvad går den ud på?

Sporten hedder sejlads, og den går egentlig ud på mange ting. Der er folk, som vælger at starte, fordi de vil konkurrere med andre sejlere, og så er der folk, som bare vil have det sjovt. I sejlsport er der plads til begge dele, men da jeg selv går til det for at konkurrere, så vil jeg mest fortælle om, hvad den konkurrerende del - kapsejlads - går ud på.

Kort sagt handler det om at komme først i mål ved hjælp af den fremdrift vinden giver. Det er ikke svært at sejle i en båd, men det er svært at finde de teknikker, der skal til for at udnytte vinden mest muligt. Teknikkerne afhænger af vindens styrke, og hvilken retning man sejler i.

Læs også: Hot og not - Zumba

Når man sejler en kapsejlads, sejler man på en bane, som er blevet lagt ud. Den bane er lavet, så man kommer til at skulle bruge så mange teknikker som muligt.

Alt i sejlads afhænger af vinden, banens størrelse, hvordan banen vender og så videre. Mange tror heller ikke på, at sejlads er hårdt. Det er det heller ikke, hvis det ikke blæser særlig meget, men er vinden meget kraftig, så er man godt nok træt efter en dag på vandet!

Hvornår begyndte du og hvorfor?

Jeg begyndte efter sommerferien i 2008, altså for fire år siden. Jeg begyndte, fordi jeg ville prøve noget nyt. Jeg var blevet træt af fodbold, gymnastik og lignende, og syntes, at sejlads lød som noget nyt, anderledes og spændende! Det var egentlig min far, der foreslog mig det, da han selv altid har vist stor interesse for sejlads, så jeg havde stor opbakning om det hjemmefra, også selv om det er en meget dyr sport.

Læs også: Sådan kommer du i gang med at træne derhjemme

Hvad er det bedste ved sporten?

Jeg kan godt lide, at det er en individuel sport, der på trods af det, også er en af de mest sociale sportsgrene, der findes. Alle har det godt sammen på kryds og tværs. Man bakker altid hinanden op, ingen er tabere, heller ikke selv om man kommer på sidstepladsen i en kapsejlads.

Der er ikke noget, der hedder, at man ikke kan med en anden sejler, for hvis der er en, som er i nød på vandet, så skal man kunne regne med alle. Man bliver pålagt et vis ansvar, da det ikke er en hel ufarlig sport.
I den sejlklub jeg går i, går vi utrolig meget op i at have samvær - både før og efter vi har været på vandet. Jeg har fået nogle helt fantastiske venner og veninder af at gå til sejlads.

Læs også: Stjernernes sunde vaner

Og det værste?

Det eneste jeg lige kan komme i tanke om er, at det er en meget dyr sport, og det kan man ikke rigtig lave om på.

Er sporten for alle?

Sejlads er en sportsgren for alle over otte år, som har mod på det. Der er dog visse krav, som at man skal kunne svømme en vis distance både med og uden redningsvest. Men ellers er det en sport, som alle kan være med til.

Hvad synes I om kapsejlads? Er det noget for jer? :)

MestLæste