Helbred & balance

Hjælp! Skal jeg bruge olie eller creme til mit ansigt?

Af Stine Kærsgaard 3. juni 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du i tvivl om, hvorvidt det er bedst at bruge ansigtscreme eller ansigtsolie til din hud? Bliv klogere på begge produkter her.

Bliver du også lidt forvirret over alle de forskellige produkter, der findes, som man kan fugte sin hud med?

I artiklen her kan du få facts og viden om både creme og olie til ansigtet, og så kan du finde ud af, hvad der er bedst for netop din hudtype.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Creme

Der findes rigtig mange forskellige typer creme til ansigtet. Nogle cremer har et højt indhold af væske, mens andre indeholder mere fedt. Du skal vælge din creme ud fra, hvor meget fedt din hud producerer af sig selv. Lige meget hvilken hudtype du har, er det dog vigtigt at have en god creme, som kan beskytte din hud.

Olie

Du tænker måske, at det lyder lidt underligt at smøre olie i ansigtet, men der kan faktisk være mange fordele ved det. Du kan bruge olie til dit ansigt – men også til dit hår og din krop! Det fungerer allerbedst, hvis du smører dig ind i olien lige efter badet, mens du stadig er lidt fugtig. På den måde trænger olien bedst og hurtigst ind i huden. Det er dog vigtigt, at du ikke kommer FOR meget olie på huden i ansigtet, da du hurtigt kan komme til at se lidt fedtet eller skinnende ud. Gode olier kan for eksempel være: Mandelolie, argonolie, avokadoolie eller jojobaolie.

Læs også: Snyd dig til lækker hud

Find din hudtype:

Tør, sart og irritabel hud: Det er en god idé at gå efter produkter uden for mange kemikalier, æteriske olier og parfume i, hvis du har en lidt sensitiv hud. Der findes heldigvis masser af cremer og olier uden parfume og tilsætningsstoffer – så husk at gå efter dem. Ansigtsolie kan være godt, hvis din hud er tør og sart, da den kan hjælpe med at holde på fugten. Brug eventuelt en avokadoolie, da det er en af de mest fugtgivende, eller en arganolie, som er supergod mod tør og irriteret hud. Hvis du har tør hud og ikke bryder dig om olie, kan du gå efter en creme, som er ekstra fedtet, da din hud har brug for fugten!

Kombineret hud: De fleste har kombineret hud. Kombineret hud er kendetegnet ved, at man har en forholdsvis normal, pæn og ensartet hud, men har tendens til at skinne lidt ekstra i t-zonen (panden, næsen og hagen). Problemet med den her hudtype er, at huden i dit ansigt skal behandles forskelligt – dine kinder har for eksempel brug for mere fugt end t-zonen. Når du har kombineret hud, kan du med fordel vælge en af de lidt lettere cremer og tilføre ekstra fugt til dine kinder med et par dråber olie. Pas på med fedtede cremer, da det kan tilstoppe dine porer til og give bumser.

Fedtet hud: Hvis du har fedtet hud, har du tit bumser og har tendens til at skinne i ansigtet eller måske have tilstoppede, sorte porer. Når du har fedtet hud, er det vigtigt, at du tænker lidt ekstra over at rense din hud hver dag samt pleje den med de rigtige produkter. Du kan godt bruge olie, men hold dig til et par enkelte dråber under en let ansigtscreme. Det er vigtigt, du ikke bruger en fed creme på huden, da din hud faktisk allerede producerer meget af sig selv. Din hud skal dog have fugt i form af creme eller lidt olie, efter du har vasket den, ellers udtørrer den og kan overproducere fedt, som giver endnu flere urenheder.

Læs også: Test: Passer du godt nok på din hud?

5 ekstra hudtips

  1. · Når du har påført olie eller creme på huden, så vent lige tyve minutter med at tage makeup på – produktet skal lige have en chance for at trænge rigtigt ind.
  2. · Det er vigtigt, du også husker at fugte din hud indefra. Det gør du ved at drikke en masse vand i løbet af dagen!
  3. · Din hud har godt af at få lov til at ”ånde” i løbet af natten. Hvis du bruger makeup, så husk altid at tage det af, før du går i seng!
  4. · Solen er superskadelig for din hud. Husk derfor at bruge solcreme eller en hudprodukt med solfaktor.
  5. · Pas på med ikke at ”overfugte” din hud. For meget olie eller creme kan ødelægge din huds naturlige balance.

Læs i galleriet her, hvad du aldrig må gøre ved din hud:

DetduALDRIGgøreveddinhud

En af hovedreglerne er aldrig at pille, kradse eller trykke dine hudorme eller bumser. Dine porer bliver kun større af det, og du kan også få røde ar på længere sigt! Samtidig kan der også hurtigt samle sig flere bakterier på din hud, når du bliver ved med at røre ved den. Brug i stedet for en god skrubbecreme, og rens din hud om aftenen, før du går i seng.
Foto: Shutterstock
Noget af det værste, du kan gøre mod din hud, er at indtage alkohol, da det udtørrer huden indefra. Alt vand samt de naturlige fedtstoffer, der findes i din hud, bliver simpelthen drænet ud! Rygning giver dårlig blodcirkulation, hvilket medfører en træt og grå hud.
Foto: Shutterstock
Det er skønt at mærke solens stråler i ansigtet – men det er og bliver bare ikke godt for huden! For meget solbadning kan nemlig give dårlig hud, pigmentpletter og på længere sigt dybe rynker! Brug derfor en god solcreme, eller tag en hat på, hvis du er meget udenfor.
Foto: Shutterstock
Stress tærer både på energien og udstrålingen – og det kan ses i din hud! Over længere perioder med stress vil din hud tørre helt ud og blive meget tyndere. Prøv at geare ned, når du kan mærke, at du presser dig selv for hårdt.
Foto: Shutterstock
For meget sukker kan skabe en form for betændelsestilstand i din krop, og det kan ses på din hud. Man må godt spise sukker (især når det er ens yndlingsslik) – bare ikke for meget! Så kan det nemlig, hos nogle mennesker, ses på huden.
Foto: Shutterstock
Prøv om du kan få otte times søvn om natten, da det vil give dig en smuk hud! Din hud fornyer nemlig sig selv om natten, så det er supervigtigt, at den får den tid, som skal bruge på det. Rens din hud før du går i seng, og kom en god creme i ansigtet eller massér en let olie ind i huden. Det sætter gang i blodcirkulationen og giver dig en flot glød samt et friskt look næste dag!
Foto: Shutterstock

MestLæste