pige med mavepine
Helbred & balance

Har du mavepine?

Af Cecilie Rosfort-Nees 22. september 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Mavepine er nederen! Men måske kan én af disse 10 ting hjælpe?

10 tricks, der fjerner din mavepine

1. Vand, vand, vand!

Det er en klassiker, og du har sikkert allerede testet det - men hvis ikke, smutter du ud og henter et stort glas vand lige nu! Og nej, sodavand og saftevand er ikke lige så godt som ganske almindeligt vand.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

2. Mormor ved alt ...

Din mormor vil elske dette råd: Kamillete er genialt til at fjerne mavepine, så tænd elkedlen og bryg dig en kop kamillete. Kamillebolcher skulle faktisk også kunne hjælpe.

3. Er du ... Øh ... Forstoppet?

Hvis det er et stykke tid siden, du sidst var på toilettet, er du måske forstoppet. For at undgå forstoppelse kan du sørge for at spise fibre nok og drikke nok vand. Det er også en god idé at prøve at gå på toilettet nogenlunde samme tid hver dag.

Læs også: Slip for mavepine - hold din mave sund!

4. Styr på tankerne

Hvis du er ked af noget eller bekymrer dig, kan det sætte sig som ondt i maven. Sørg for at tale med andre om de ting, der fylder i dine tanker. Husk, at du altid kan kontakte Børnetelefonen, hvis du ikke ved, hvem du skal tale med.

5. Yoga og gåtur

Træning hjælper på det meste - også ondt i maven! Det er nok ikke en hård træning, du skal kaste dig over, men hvad med en gåtur eller lidt yogaøvelser? Måske hjælper det også at strække mavemusklerne ud ...

6. Har du allergi?

Tjek dine madvaner - måske er der noget, du ikke kan tåle, eller som er hårdt for din mave. Der er mange, der får ondt i maven, når de spiser fed mad, ærter, mælkeprodukter og drikker sodavand. Det kan være en god idé at føre en slags "maddagbog" for at holde øje med, hvad din mave reagerer på.

Læs også: Skyldes din mavepine luft?

7. Dejlig massage

Da du var lille, masserede dine forældre din mave, når du havde ondt i den - prøv at massere din mave med cirkulære bevægelser. Det virker altså!

8. Hit med varmepuden!

En varmepude er din bedste ven, når maven trækker sig sammen. Hvis du ikke har en varmepude, kan du også lægge en blød pude på din mave.

9. "Et ingefærshot, tak!"

Der er nogle, der siger, at ingefær har en forebyggende effekt på ondt i maven. Det er da forsøget værd!

10. Tal med lægen

Hvis din mavepine tit vender tilbage, skal du tale med din læge om det.

I galleriet nedenfor kan du få gode tricks til at undgå menstruationssmerter og andre menstruationskriser ...

Undgåmenstruationskriser

Det er meget normalt, at din menstruation er utilregnelig, når du er teenager. Den kan faktisk komme når som helst, så det er godt at være forberedt, hvis du skulle få menstruation på et uventet tidspunkt.
Er du så uheldig at bløde igennem, så du får en plet på dine bukser, er det superrart at have noget at dække det med. Du kan for eksempel have en cardigan til at ligge på skolen eller i din taske, så du altid har noget at dække uheldet med. Cardigan fra Asos til 350 kroner.
Husk at vaske dig ”dernede” hver dag med intimvask, når du har menstruation. På den måde undgår du kløe, irritation og lugt. Og det er jo meget rart, ikke? Intimsæbe fra Matas til 19,95 kroner.
Download en app, som holder styr på, hvornår du skal have menstruation, hvornår du får PMS, hvordan din udflåd bør være og generelt holder dig opdateret på din cyklus. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser, og så er det meget rart at kunne følge lidt med. For eksempel app’en Clue er nem og overskuelig – og gratis.
Med en menstruationskop kan du faktisk undgå de fleste menstruationskriser. Koppen skal bare tømmes et par gange om dagen, så du skal ikke bære rundt på bind og tamponer, og der er ingen fare for at bløde igennem. Læs alt, du skal vide om menstruationskoppen her.Menstruationskop fra Ladycup.dk til 279 kroner.