Helbred & balance

Guide: Lær at meditere

Af Stine Kærsgaard 19. august 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er faktisk ikke helt dumt at vide lidt om meditation. Bliv klogere på alle fordelene, og få en trin-for-trin-guide til at meditere her.

Når man tænker på meditation, forestiller man sig tit folk i skrædderstilling og noget med spirituelle kræfter … Men er det nu også helt sådan? Absolut ikke! Faktisk er der RIGTIG mange gode grunde til at meditere.

Grundlæggende kan man sige, at meditation er en systematisk måde at afspænde og berolige sin krop og sit sind på. Udover at føle mere velvære føler mange også, at meditationen kan være med til at mindske stress og uro i kroppen. Hvis man får helt styr på teknikken, kan det faktisk være med til at øge livskvaliteten på sigt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Bliv sund med din iPhone

Mange af os oplever engang imellem at være i en slags meditationstilstand – for eksempel når vi kigger ind i et bål, blunder lidt eller stirrer ud i luften, mens vi lytter til noget beroligende musik. Hvis du lærer dig selv at meditere, kan du faktisk selv vælge, hvornår du har lyst til at være i denne helt afslappende tilstand, som er vildt sund. Du kan endda opnå tilstanden inden for få minutter, selv om du er helt stresset til at starte med. Smart!

Meditation kræver dog øvelse – meget øvelse, så det er vigtigt, at du er tålmodig. Hvis du vil prøve at meditere, så sæt 20 minutter af ( brug eventuelt alarmen på din telefon).

Læs også: Sådan bliver du hurtigere frisk om morgenen

Klik dig igennem galleriet, og lad dig inspirere af vores trin-guide til meditation:

Guide:Læratmeditere

Sæt dig på en stol eller en madras med ret ryg, hænderne i skødet og håndfladerne op.
Foto: Shutterstock
Tag nogle dybe indåndinger, hvor du holder vejret i maven, så længe du kan, og pust så ud samtidig med, at du siger "aah".
Foto: Shutterstock
Tænk på, hvordan du har det. Er der mest uro, ro, bevægelse eller stilhed i dit indre?
Foto: Shutterstock
Send tanker ud i hele din krop, og mærk efter, hvordan det føles i dine hænder, arme, mave, fødder og så videre.
Foto: Shutterstock
Hver gang du trækker vejret ind, så tænk på, at du giver kroppen en mase ny energi, og når du puster ud, så sender du alle spændinger og træthed ud af kroppen.
Foto: Shutterstock
Hver gang du kommer til at tænke på noget andet, så skub tanken væk, og koncentrer dig om dit åndedrag.
Foto: Shutterstock
Når de tyve minutter er gået, så brug et par minutter på at komme tilbage igen. Vip med tæerne, massér dine øjne, og stræk din nakke og din krop.
Foto: Shutterstock